Şekere yağa bakarken 5 litrelik suyun fiyatıda 10 lirayı geçti

Şekere yağa bakarken 5 litrelik suyun fiyatıda 10 lirayı geçti

Zamların ardı arkası kesilmiyor. Hükümetin KDV tedbirlerine rağmen bazı ürünlerin fiyatı üretim maliyetlerinde artış ve küresel emtia fiyatlarındaki tırmanış yüzünden yükseliyor.

Şekere yağa bakarken 5 litrelik suyun fiyatıda 10 lirayı geçti
16px
24px
05.04.2022 10:09
ABONE OLgoogle

Son günlerde yükselen sıvı yağ fiyatları kamuoyunun gündemindeydi. Rusya'dan sağlanan tedarik sayesinde her ne kadar fiyatlar düşmese de arz sıkıntısının olmaması karaborsayı önledi.

Geçen hafta ise şekere gelen zam ağzımızın tadını kaçırdı. Şeker zammı sonrası raflardaki bütün şekerli ürünlere zam gelmesi beklenebilir. Bunun yanında geçen aylarda sıkça gündeme gelen ancak enerji, şeker, yağ fiyatları derken gözden düşen su fiyatları ise artık çizgiyi aşmış durumda.

MUNZUR 11.75 LİRA

Aydınlık gazetesinin haberine göre özellikle 5 litrelik şişelerde satılan suyun fiyatı yüzde 1'lik KDV'ye rağmen 10 lirayı aştı. Zincir marketten satın aldığımız 5 litrelik Hayat marka suyun alışveriş fişinde 10.35 lira olduğunu gördük.

Oysa yakın zamana kadar su fiyatı 3.5 liraydı. Sonra 5 daha sonra 7-8 ve son olarak da 10 lirayı geçti. Sanal market üzerinden bir tarama yaptığımızda çeşitli markaların 5 litrelik su fiyatlarının 5.5 liradan (market markaları) başladığını 11.5 liraya (Erikli) ve hatta 11.75 liraya (Munzur) kadar çıktığını gördük.

İKİ ÖNEMLİ ETKEN VAR

Elbette su fiyatlarının 10 lirayı aşmasının nedeni; akaryakıt fiyatları yüzünden kaynaktan taşıma maliyeti ve pet fiyatlarının yükselmesi yüzünden ambalaj maliyetlerinin katlanması.

Bu noktada özellikle diğer ürünlere göre fiyatta önemli etkisi bulunan şişe sulardaki ambalajdan alınan vergilerin düşürülmesi su fiyatlarını aşağı çekebilir. Bunun yanında hükümetin ve yerel yönetimlerin vatandaşın içilebilir suya daha ucuza erişmesi için çalışmalar yapması elzem hale geldi. Öte yandan pazarda hakim su markalarının yabancı şirketlerin elinde olduğunu da ayrıca belirtelim.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde