‘Şekerbank dosyası’nın gizlilik perdesi kalktı

‘Şekerbank dosyası’nın gizlilik perdesi kalktı

Başbakanlık Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu (BEDK), bankacılık sektörüne ilişkin sürpriz bir karara imza attı.

‘Şekerbank dosyası’nın gizlilik perdesi kalktı
16px
24px
25.07.2013 11:20
ABONE OLgoogle

Kurul, Şekerbank yöneticileriyle ilgili soruşturma dosyasını “gizlilik” gerekçesiyle bilgi edinme yasası kapsamında kişisel erişime açmayan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) bu kararını yerinde bulmadı.

Kurul, dosyayı oy birliğiyle erişime açarken, BDDK’yı da bilgi edinme yasası uygulamalarında daha dikkatli olması konusunda uyardı.

BEDK’nin iki yıl önce aldığı, ancak yeni paylaştığı kararına göre, 14 Temmuz 2011 tarihinde BDDK’ya başvuran bir vatandaş, Bankacılık Yasası’nın 26. maddesinin 2. fıkrasındaki şartlar oluştuğu (kurum denetimi sonucu haklarında yasal kovuşturma talep edilmesi) gerekçesiyle dönemin banka yönetim kurulu başkanı ile 23 banka çalışanının imza yetkilerinin kaldırılıp, buna ilişkin kararın da kendisine iletilmesini istedi.

BDDK ise konunun gündeme alınıp karara bağladığını belirtirken, bilgi paylaşımı talebini ise geri çevirdi.

Talebi geri çevrilen vatandaş da BDDK’nın bu tutumunu BEDK’ya şikayet etti. BDDK, BEDK’nın sorusu üzerine, “Konunun yargı makamlarına intikal ettirilerek soruşturma sürecinin başlatılması, başvuru sahibinin hukuksal sürecin bir tarafı olmaması nedeniyle” bilgi paylaşımı talebinin geri çevrildiğini bildirdi. (Hürriyet)

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde