Seçim sonrası ilk işlem gününde dolar yükseliyor TL eriyor

Seçim sonrası ilk işlem gününde dolar yükseliyor TL eriyor

Cumhurbaşkanlığı seçimini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kazanmasıyla birlikte seçim sonrası ilk işlem gününde borsa ve piyasalar da hareketli geçti. Dolar/TL gün içinde 20,10 seviyesini görürken TL dolar karşısında değer kaybetmeye devam etti.

Seçim sonrası ilk işlem gününde dolar yükseliyor TL eriyor
16px
24px
29.05.2023 17:00
ABONE OLgoogle

Türk lirası, Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerini kazanmasının ardından rekor bir düşüşe imza attı.

Gün boyu TL'de düşüş dikkat çekerken, dolar/TL gün içinde 20,10'u gördü ve yeni rekorunu kırdı. Wall Street analistleri ileride daha fazla zayıflık görürken bu çerçevede Morgan Stanley, Erdoğan'ın rotasını değiştirmeyi reddetmesi durumunda yıl sonuna kadar TL'nin dolar karşısında yüzde 29 oranında değer yitirebileceğini ve dolar/TL'nin 29'u görebileceğini öngördü.

Wells Fargo ise Morgan Stanley'nin aksine TL'nin çeyrek sonuna kadar 23'e düşmesini bekliyor.

Bloomberg'in konu hakkında bilgi sahibi iki Türk yetkiliye dayandırdığı haberine göre Erdoğan'ın yeni kabinesi Cuma günü açıklaması bekleniyor ve kabinedeki isimler ekonomide dönüş için önemli bir sinyal olabilir.

Dubai'deki Tellimer'de stratejist olan Hasnain Malik, "Erdoğan'ın kazanması hiçbir yabancı yatırımcıyı rahatlatmaz" sözlerini kaydederek şöyle devam etti:

"SANCILI BİR KRİZ KAPIDA OLABİLİR"

"Çok yüksek enflasyon, çok düşük faiz oranları ve net döviz rezervi olmaması nedeniyle tüm varlıkları etkileyecek sancılı bir kriz kapıda olabilir"

Öte yandan 2013'ten bu yana Türk hisse senetleri ve tahvillerindeki toplam yabancı varlıkları yaklaşık yüzde 85 oranında azaldı. Bu da yaklaşık 130 milyar dolara denk düşüyor.

İstanbul'daki Strateji Portföy'de para yöneticisi olan Burak Çetinceker, "Mevcut ekonomi modelinin işlemediği çok açık. Erdoğan da muhtemelen bunun farkında ve yakın gelecekte ortodoks bir politikaya mütevazı bir geçiş muhtemel. Çünkü aksi takdirde sürdürülebilir değil. Buna yönelik herhangi bir sinyal piyasa tarafından memnuniyetle karşılanacaktır" dedi.

Merkez Bankası'nın lirayı desteklemek için son bir buçuk yılda yaklaşık 200 milyar dolar harcaması, net döviz rezervlerinin negatife dönmesi ve enflasyonun Nisan ayında yüzde 44'e düşmeden önce geçen yıl yüzde 80'in üzerine çıkmasıyla heterodoks politikalar pahalıya mal oldu.

MALİYET İKİ KATINA ÇIKTI

Risk Reversals'a göre, önümüzdeki altı ay içinde liradaki düşüşlere karşı korunmanın ekstra maliyeti Pazartesi günü rekor bir şekilde yüzde 21,4 puana yükseldi ve Ocak ayındaki 10,7'ye kıyasla iki katına çıktı.

Erdoğan'ın seçimleri kazanması Borsa İstanbul'da yükselişin fitilini ateşledi. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 4,10 değer kazanarak günü 4.768,56 puandan tamamladı. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 187,88 puan artarken, toplam işlem hacmi 70,9 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 2,13 ve holding endeksi yüzde 3,87 değer kazandı.

"DÖVİZ REZERVLERİNİN TÜKENMESİNİ ÖNLEMEK İÇİN DÜZELTMELER YAPILMALI"

Mevcut politika bileşiminde yapılacak herhangi bir revizyonun ilk işaretleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Merkez Bankası da dahil olmak üzere kilit ekonomik pozisyonlara yapılacak atamalarla ortaya çıkacak.

Londra'daki Abrdn'de yatırım direktörü olan Viktor Szabo, "En azından döviz rezervlerinin tükenmesini önlemek için bazı düzeltmeler yapılmalı" dedi ve mevcut heterodoks politikaların sürdürülemez olduğunun altını çizdi.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde