Schröder'den Almanya'ya eleştiri

Schröder'den Almanya'ya eleştiri

Eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin olarak..

Schröder'den Almanya'ya eleştiri
16px
24px
14.02.2008 23:04
ABONE OLgoogle

Eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin olarak, uluslararası ilişkilerdeki ''ahde vefa ilkesi'' doğrultusunda Almanya'nın 2004 yılında AB'nin genişlemesi konusunda imza attığı sözleşmenin gereklerini yerine getireceğini belirterek, '' Almanya'nın 2004 yılında verdiği sözler tutulmalıdır'' diye konuştu.

İzmir'in EXPO 2015 adaylığı çerçevesinde düzenlenen uluslararası sempozyuma katılmak üzere İzmir'e gelen Schröder, sempozyumun açılışında Türkiye'nin adaylığına destek veren açılış konuşmasının ardından basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Schröder, Almanya'da bazı çevrelerin '' Türkiye'nin adaylığının yeniden tartışmaya açılmasını'' dile getirdiklerinin hatırlatılması üzerine, ''ahde vefa ilkesi'' uyarınca, Almanya'nın verdiği uluslararası sözlerin geçerli olduğunu söyleyerek'' Almanya'nın 2004 yılında verdiği sözler tutulmalıdır. Alman hükümeti bu sözlerin arkasında durmalıdır'' dedi.

TÜRBAN

Schröder, gazetecilerin türban düzenlemesine yönelik sorularına karşılık, bu konunun Türkiye-AB ilişkileri önünde engel oluşturmayacağını söyledi. ''Her ülkenin bu tür kararlar almaya hakkı olduğunu, bu tür kararların ülkenin kendisini ilgilendirdiğini ve yalnızca kendini bağladığını'' ifade eden Schröder, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu konuyu irdelemek Türk hükümetinin tabii hakkıdır, Avrupa bu karara saygı duyar. Ben laiklikle ilgili endişe duymuyorum. Bu bir zorunluluk olsaydı, takmak zorunlu hale getirilseydi, o zaman problem olarak görülebilirdi.'' Almanya'da 9 kişinini yaşamını yitirdiği yangınla ilgili soru üzerine, ''insan olan herkesin böyle bir olaydan üzüntü duyacağını'' ifade eden Schröder, bir kez daha ölenlere rahmet, yakınlarına sabır dilediğini belirtti. '

'Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, talihsiz olayın ardından güzel bir konuşma yaptı, hepimizi duygulandırdı, sözlerini takdir ettik'' diyen Schröder, yangının kundaklama sonucu çıkıp çıkmadığına ilişkin incelemenin sürdüğünü, sonuç ortaya çıkmadan daha fazla yorum yapmak istemediğini söyledi.

Schröder, ''Türkiye'nin adaylığını desteklemesi nedeniyle İtalyan dostlarının kendisine sitem edip etmediklerinin'' sorulması üzerine, ''Çok İtalyan dostum var, henüz onlardan bir şey duymadım. Türkiye'nin adaylığını neden desteklediğimi detaylı anlattım. İtalyan dostlarım sorarlarsa, bu nedenleri onlara da anlatırım'' dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde