Sayıştay tespit etti! PTT'de ihaleler adrese teslim

Sayıştay tespit etti! PTT'de ihaleler adrese teslim

2017 yılında Türkiye Varlık Fonu’na devredilen ve son iki yılda 900 milyon TL zarar ettiği belirlenen PTT’deki usulsüzlükler, Sayıştay’ın denetimlerine takıldı.

Sayıştay tespit etti! PTT'de ihaleler adrese teslim
16px
24px
31.12.2019 08:12
ABONE OLgoogle

PTT’nin 2018 yılı içerisinde gerçekleştirdiği beş yapım işi ihalesinden ikisinin pazarlık usulü ile yapıldığı tespit edildi. Sayıştay denetçileri, sözleşme tutarı 5 milyon TL üzerindeki ihalelerinin birinin de belli istekliler arasında gerçekleştirildiğini belirledi.

Sayıştay’ın, “PTT 2018 Yılı Denetim Raporu”, kamu ihaleleri ile belirli kişi ve şirketlere ayrıcalık sağlandığını bir kez daha gözler önüne serdi. PTT’nin, yapım işi ihalelerinde pazarlık yöntemini tercih ettiğini tespit eden denetçiler, bu yolla rekabetin engellendiğini belirtti.  PTT vurgunu, TVF'ye devirden sonra 900 milyon TL zarar etti

PTT’nin mali hesaplarında yapılan incelemeye göre, İstanbul 3’üncü Havalimanı Kargo Binası yapım işi için pazarlık yöntemine başvuruldu. 29 Haziran 2018’de gerçekleştirilen ihalenin sözleşme bedelinin 57 milyon 590 bin TL olduğu saptandı.

17 Temmuz 2018’de düzenlenen, “Ahlatlıbel Eğitim Araştırma ve Stratejik Planlama Binası Sosyal Tesisler Çevre, Düzenleme, İlave Müştemilat ve Güvenlik İşi” ihalesi de pazarlık yöntemi kullanılarak belli bir şirkete teslim edildi. İşin toplam maliyetinin ise 34 milyon 450 bin TL olduğu bildirildi.  100 Milyonluk ihale gündem olmuştu.. PTT’nin ayrıcalıklı şirketi

PTT’nin, “İstanbul KİM ve Lojistik Üs Binası” ihalesi de kayırmacılığa yol açtığı gerekçesiyle eleştirilen davet usulü ile düzenlendi. İhale kapsamında imzalanan sözleşme bedelinin 143 milyon 700 bin TL olduğu öğrenildi.

SAYIŞTAY’DAN SAYDAMLIK VURGUSU

PTT’nin milyonluk ihalelerde, pazarlık ve davet usullerini tercih etmesini eleştiren Sayıştay denetçileri, idareye şu öneride bulundu:

“Yapım işi ihalelerinde, farklı bir ihale usulü kullanmak için yeterli şartların doğmadığı durumlarda, saydamlığın, rekabetin ve eşit muamelenin sağlanması için açık ihale usulü ve belli istekliler arasında ihale usullerini kapsayan temel ihale usullerinin kullanılması önerilir.”

Mustafa Mert Bildircin/Birgün

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde