Sayıştay tespit etti: 73 milyonluk işe 752 milyon TL ödeme

Sayıştay tespit etti: 73 milyonluk işe 752 milyon TL ödeme

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın ihalesini alan ve 752 milyon TL fazla ödeme yapıldığı tespit edilen şirketin ortaklarından birinin, AKP Elazığ Milletvekili Aday Adayı Yasemin Açık olduğu ortaya çıktı.

Sayıştay tespit etti: 73 milyonluk işe 752 milyon TL ödeme
16px
24px
02.12.2020 11:04
ABONE OLgoogle

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bir ihalesi sonucunda 751 milyon 538 bin TL fazla ödeme yapıldığı belirlenen şirketin ortaklarından birinin, AKP’li Yasemin Açık olduğu açığa çıktı.

Birgün'de yeralan habere göre Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın mali hesaplarını inceleyen Sayıştay denetçileri, Adapazarı-Karasu limanları ve sanayi tesisleri demiryolu bağlantısı alt yapı inşaatı işinin ihalesinde usulsüzlükler tespit etti. Yüklenici firmaya ihale bedelinin çok üstünde ödemeler yapıldığını belgeleyen denetçilerin ihale dosyasında yaptığı incelemeler ile beş farklı denetim bulgusu tespit edildi.

SÖZLEŞMEYİ AŞAN ÖDEME YAPILDI

İnceleme raporunda ihaleye ilişkin belirlenen mevzuata aykırılıklar şöyle sıralandı:

♦ Yüklenicinin sunduğu ihale teklif dosyasında yer almayan birim fiyat analiz ve rayiçleri, mevzuata aykırı olarak sözleşme eki yapıldı. Denetim sürecinde, yüklenicinin teklif dosyası bakanlıktan istenilmiş olmasına karşın bakanlık, belgeleri denetçilere iletmedi. İşin başlangıç aşamasında hesap edilen yeni birim fiyatlar üzerinden yapılan ödemeler, iş sonu itibarıyla toplam sözleşme bedelinin yüzde 95’ini aştı.

♦ İş artışı yapılarak işin tamamlanamayacağının belli olmasına rağmen mevzuata aykırı iş artışı yapılarak işe devam edildi.

FAZLA TUTARDA İŞ YAPTIRILDI

♦ Bakanlık ile şirket arasında sözleşme hükümlerine aykırı biçimde, “İşe Devam Tutanağı” imzalandı ve şirkete haksız süre uzatımı verildi. Bu yolla sözleşme bedelinden fazla tutarda iş yaptırıldı.

♦ İşin geçici kabulünü gerçekleştiren Geçici Kabul Komisyonu’nda, iş kapsamında yapı denetim görevini yürüten üyeler yer aldı.

♦ Sözleşme bedelinin tamamına yakını, fiyatı sözleşme sonrası yeni birim fiyat olarak belirlenen iki iş kalemine harcandı. Şirkete, toplam sözleşme bedelinin yüzde 95’i oranında ödenen para, “İhale görmemiş fiyatlar” üzerinden yapıldı. Bugüne kadar iş kapsamında fiyat farkları dahil gerçekleştirilen toplam 825 milyon TL ödemenin 800 milyon TL’sinin iki iş kalemindeki imalatlar için yapılan ödemelerden oluştuğu bildirildi.



Sayıştay’ın, usulsüzlük belirlediği ihaleyi üstlenen firmanın sahibi ise tanıdık çıktı. EKAP’a, “Adapazarı-Karasu limanları ve sanayi tesisleri demiryolu bağlantısı alt yapı inşaatı”na ilişkin yüklenen ihale dosyasına göre iş, Seza İnşaat isimli şirkete verildi. Şirketin Merkezi Sicil Kayıt Sistemi kayıtlarından ise ortaklardan birinin 2018 yılında AKP’nin Elazığ Milletvekili Aday Adayı olan Yasemin Açık olduğu görüldü.

Mustafa Bildircin/Birgün

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde