Şanlıurfa'daki sel felaketinin olabileceği valilik raporunda var ama önlem yok

Şanlıurfa'daki sel felaketinin olabileceği valilik raporunda var ama önlem yok

Bir felaket daha bilinmesine rağmen önlem alınmadı. Şanlıurfa’daki dere yataklarının taşıp, sele dönüşebileceği Valiliğin planında yazıyorken,2010 yılına ait genelgeye atıf yapılarak bir önlem alınmadı ve dere yatakları taştı.

Şanlıurfa'daki sel felaketinin olabileceği valilik raporunda var ama önlem yok
16px
24px
15.03.2023 14:48
ABONE OLgoogle

Deprem bölgesini depremden sonra şimdi de sel felaketi esir aldı. Adıyaman'da 1 kişi; Şanlıurfa'da 4 kişi yaşamını yitirdi. Depremzedelerin çadırlarını su bastı.
Şanlıurfa’da etkili olan sağanak yağış hayatı olumsuz etkiledi. Dere yataklarının taşması sonucu Siverek, Hilvan, Suruç ve Viranşehir ilçeleri ile kent merkezinde sağanak yağış sele dönüştü.
Yağış dolayısıyla birçok ev ve işyeri su altında kaldı. Ev ve işyerlerine giren sular vatandaşlar ve belediye ekiplerince tahliye edildi. Göle dönen cadde ve sokaklarda trafik akışında aksaklıklar yaşandı. Kent merkezi ve ilçelerinde etkili olan sağanak yağış nedeniyle ekili tarım arazileri de sular altında kaldı.

PLANDA SEL YAZIYOR
Şanlıurfa Vailiği 2021 yılında hazırladığı İl Afet Risk Azaltma Planı’nda  kentteki dere yataklarının taşması sonucu olası bir sel felaket yaşanabileceğini açık olarak yazdı. Ancak 2010 yılındaki Başbakanlık genelgesi gerekçe gösterilerek dere yataklarının ihya edilemediği ifade edildi.
Planda şu ifadeler kullanıldı:

Sel baskınından etkilenmiş veya etkilenmesi muhtemel alanların tespiti DSİ GAP 15. Bölge Müdürlüğünce yapılarak, dere yatakları üzerinde taşkın tesisleri yapılarak ve dere yataklarında temizlik yapılarak taşkın zararlarının önlenmesi sağlanmıştır. Ancak 2010/5 Başbakanlık Genelgesi gereği DSİ tarafından dere yataklarında ıslah çalışmalarının yapılabilmesi için ihtilafsız bir şekilde yer tesliminin ilgili kurumlar tarafından yapılması gerektiğinden mevcut durumda yer teslimi yapılmayan derelerde ıslah çalışması yapılamamaktadır. Hatta yapım ihalesi yapıldığı halde yer teslimi yapılmamasından dolayı tasfiye edilmiş olan çok sayıda ihaleli işler bulunmaktadır.

Öte yandan Şanlıurfa Valiliği’nin planında sel felaketinin yaşanacağı olası yerler de harita üzerinden gösterildi.

GENELGE NE DİYOR

Şanlıurfa İl Afet Risk Azaltma Planı’nda  dere yataklarının ıslahı içn engel olarak gösterilen 2010/5 numaralı genelgede ise ıslah projeleriyle ilgili şu maddeler yer alıyor:
- Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün (DSİ) görev, yetki ve sorumluluk alanı dahilindeki bütün akarsu ve  dereler, havzaları bazında taşkın riski ve muhtemel taşkın zararları yönüyle değerlendirilerek, acil, kısa, orta ve uzun vadede ıslah edilmesi gerekli olanlar tespit edilecektir. Bu çerçevede hazırlanacak akarsu ve dere yatakları ıslah programı Çevre ve Orman Bakanlığının onayına sunulacaktır.

- Çevre ve Orman Bakanlığınca onaylanan akarsu ve dere yatakları ıslah programının uygulanabilmesi için; öncelikle illerdeki kamu kurum ve kuruluşlarının iş makineleri, malzeme, ekipman ve personeli il valilerinin takdir ve koordinasyonunda imzalanacak protokollerle DSİ emrine verilecektir. Kamu kurum ve kuruluşlarının iş makineleri, malzeme, ekipman ve personeliyle gerçekleştirilmesi uygun sürede mümkün olmayan akarsu ve dere ıslahlarına ait işler, kısmen veya tamamen ihale edilmek suretiyle yaptırılacaktır. Bu çalışmalara ilişkin proje, mühendislik, kontrollük ve eğitim hizmetleri, DSİ tarafından idari imkanlarla veya ihale edilmek suretiyle yürütülecektir.

-Dereler üzerindeki halihazır yapılar, rölöveleri alınarak taşkın koruma kriterlerine göre DSİ tarafından tahkik edilecektir. Taşkın Tesisleri İşletme Tebliği hükümlerinin uygulanması, taşkın koruma kriterlerine uymayan yapıların kaldırılması ve yerine uygun yapının ilgili kurum veya kuruluş tarafından yapılması il valilerinin sorumluluğunda ve koordinasyonunda sağlanacaktır.

Patronlardunyasi.com/ ÖZEL
 

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde