Sancaktepe'deki de askeri arazinin imar planları neden iptal edildi?

Sancaktepe'deki de askeri arazinin imar planları neden iptal edildi?

TOKİ’nin Sancaktepe'deki 112 bin 441 metrekarelik askeri alanı imar açan imar planları, idare mahkemesi tarafından iptal edildi. TOKİ, dev arazi için yeni imar planı hazırladı.

Sancaktepe'deki de askeri arazinin imar planları neden iptal edildi?
16px
24px
22.11.2021 11:17
ABONE OLgoogle

TOKİ ile Milli Savunma Bakanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında Sancaktepe Sarıgazi Mahallesi’nde 112 bin 441 metrekarelik askeri alan için hazırlanan imar planlarının, İstanbul 12. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmesi üzerine dev arazi için yeni imar planı hazırlandı.

İptal edilen planda askeri alan; ticaret-konut alanı, akaryakıt ve servis istasyonu alanı, eğitim alanı, park ve yeşil alan, ibadet alanı, resmi kurum (askerlik şubesi), belediye hizmet alanı ve yol olarak işlevlendirilmişti.

“TİCARET-KONUT” FONKSİYONU KALDIRILDI

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından iptal kararı üzerine yeniden askıya çıkarılan TOKİ planlarında arazideki “ticaret+konut” fonksiyonu kaldırıldı.

Onun yerine günlük ihtiyaçların karşılanması için yüzde 5'i ticari kullanıma ayrılmak üzere konut alanı fonksiyonu getirildi. Arazi için sağlık tesisi, resmi kurum, belediye hizmet alanı, ilkokul, cami, park, akaryakıt servis alanı fonksiyonları da önerildi.

PANDEMİ HASTANESİ İÇİN YOL DÜZENLENDİ

Yürütmesi durdurulan imar planında 30 metre genişliğindeki imar yolu kesiti, bölgede yeni yapılan “Prof. Dr. Feriha Öz Pandemi Hastanesi” hizmet birimlerinin yerleşimi ve hastane alanı giriş çıkışından dolayı değiştirildi. Planlama alanı içerisinde 15 metre, 12 metre, 10 metrelik araç yollarından servis alımları sağlandı.

İNŞAAT ALANI AZALTILDI

Emsal yani inşaat hakkı 1'e düşürüldü. 47 bin 40 metrekare inşaat alanı yerine 45 bin 212 metrekare toplam konut inşaat alanı önerildi. Ticari inşaat alanı 9 bin metrekare olacak. Bin 344 kişilik nüfus ise bin 227'ye düşürüldü. Konut alanında yükseklik 5 kat ile sınırlandı. Arazinin geri kalanı şöyle düzenlendi:

”Akaryakıt istasyonu 2 bin 813 metrekare, sağlık tesisi alanı 24 bin metrekare, resmi kurum alanı 5 bin metrekare, belediye hizmet alanı 2 bin 508 metrekare, ilkokul 4 bin 799 metrekare, cami bin 365 metrekare, park 5 bin 692 metrekare, yol 20 bin 893 metrekare, trafo 112 metrekare.”

MAHKEME KARARINA ATIF

Plan açıklama raporunda bu düzenlemenin; mahkeme kararındaki “ticaret alan işlevi eklenmiş, ancak bu işlev için ilave inşaat hakkı verildiği halde konutlarda yaşayacak nüfusun düşük gösterilmesinde kullanıldığı tespit edildiği, kullanılan hesaplama yönteminin şehircilik ilkelerine ve planlama tekniklerine aykırı olduğu, dava konusu imar planında yapılan hesaplama yönteminin ve bu hesaplamalarla belirlenen KAKS değerinin şehircilik ilkelerine, planlama tekniklerine, İSKİ İçme Suyu Havzaları Yönetmeliğine aykırı olduğu” tespiti doğrultusunda yapıldığı aktarıldı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde