Sanayide kapasite kullanım oranı geriledi

Sanayide kapasite kullanım oranı geriledi

Yeni yıla salgın önlemleriyle birlikte girdik. Bu da ekonomik faaliyetler üzerinde geçen yılki kadar tahribat yaratmasa da etkili oldu. İmalat sanayi kapasite kullanım oranı, ocak ayında yüzde 75,4'e geriledi.

Sanayide kapasite kullanım oranı geriledi
16px
24px
25.01.2021 13:58
ABONE OLgoogle

Merkez Bankası tarafından açıklanan rakamlara göre, imalatta kapasite kullanım oranı ocakta, şubattaki yüzde 75,6 seviyesinden 0,2 puan düşüşle yüzde 75,4'e geriledi. Düşüş, tüketim malları ve dayanıksız tüketim malları gruplarında gerçekleşti.

REEL KESİM GÜVEN ENDEKSİ OCAKTA ARTTI

Öte yandan aynı ay reel kesim güveni 106,8 puandan 107 seviyesine çıktı. Aynı dönemde mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi de (RKGE-MA) 1,4 puan azalarak 109,0'a düştü. Gelecek üç aydaki toplam istihdam, genel gidişat ve mevcut stoka ilişkin pozitif görüşler reel kesimin yükselmesinde etkili oldu.

Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, gelecek üç aydaki üretim hacmi, gelecek üç aydaki toplam istihdam, genel gidişat ve mevcut mamul mal stokuna ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, mevcut toplam sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması ve gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi.

Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde artış bekleyenler lehine olan seyir bir önceki aya göre güçlendi, iç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyir ise bir önceki aya göre zayıfladı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde