Salgın sırasında yapılan ihaleden 1 Milyar Dolar kazanacaklar

Salgın sırasında yapılan ihaleden 1 Milyar Dolar kazanacaklar

Döviz cinsinden geçiş garantili ihaleler corona virüsü salgını sırasında da devam ediyor.

Salgın sırasında yapılan ihaleden 1 Milyar Dolar kazanacaklar
16px
24px
14.04.2020 11:45
ABONE OLgoogle

Başkent Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Uğur Emek'in hesaplamasına göre, 26 Mart'ta yap işlet devret (YİD) yöntemiyle yapılan Aydın-Denizli Otoyolu ihalesinde işletme süresince verilen trafik/gelir garantisi tutarı 1,8 milyar dolar (11,8 milyar TL) oldu. Otoyolda bir otomobil geçiş için 8,43 dolar (54,4 TL) ödeyecek ve fiyat ABD enflasyonu oranında her yıl zamlanacak. İhaleyi Çinli bir firma ile birlikte daha önce birkaç kamu ihalesinde yer alan Özgün İnşaat aldı.

Başkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Uğur Emek, 26 Mart’ta yap işlet devret (YİD) yöntemiyle yapılan Aydın-Denizli Otoyolu ihalesinde işletme süresince verilen trafik/gelir garantisinin bugünkü tutarının 1,8 milyar dolar (11,8 milyar TL) olduğunu hesapladı. 154 km uzunluğundaki otoyolun yatırım maliyeti ise 820 Milyon Dolar. 

Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projeleri konusunda çalışmalarıyla bilinen ve Başkent Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı da olan Prof. Emek’in kişisel blog sayfasında yayımladığı yazısı şöyle:

“Aydın-Denizli otoyolunun ihalesi 26 Mart 2020 tarihinde Yap-İşlet-Devret (YİD) yöntemiyle gerçekleştirildi. Otoyol, İzmir-Antalya arasında kesintisiz ulaşımı sağlayacak projenin ikinci kesimidir. İlk kesim hizmete açık olan İzmir-Aydın Otoyolu, ikinci ve üçüncü kesimler de sırasıyla Denizli-Burdur ve Burdur-Antalya oto yollarıdır.

Büyük ihtimalle YİD yöntemiyle gerçekleştirilecek ikinci ve üçüncü kesimlerin ihalesi ileri bir tarihte yapılacaktır.

Kolayca tahmin edeceğiniz üzere, diğer ulaştırma YİD projelerinde olduğu gibi Aydın-Denizli otoyolunda da trafik garantisi verilmektedir.

Öncelikle otoyol hakkında teknik bilgi vereceğim ve sonrasında da ihaleye kazanan firmaya verilen trafik/gelir garantisinin toplam tutarını hesaplayacağım.

Otoyol projesinin teknik özellikleri:

İhaleyi Powerchina International Group Ltd.Şti., Powerchina Road Bridge Group Co Ltd. şti. ve Özgün İnşaat Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti. Ortak Girişimi kazandı.

YATIRIM BEDELİ 820 MİLYON DOLAR (5,3 MİLYAR TL)

Otoyol 154 km. uzunluğundadır ve yatırım bedeli 5,3 milyar TL veya ihale günü geçerli kurdan 820 milyon dolardır. Otoyolda 2 kesim halinde trafik garantisi verilmiştir.

Bunlar; Aydın-Kuyucak Kesimi için günlük 35.000 otomobil; Kuyucak-Denizli Kesimi için günlük 32.000 otomobildir.

Geçiş ücretleri otomobil bazında km başına 5 eurocent/5,47dolarcent olarak ücretlendirilecektir. Yapım süresi 3 yıl ve işletme süresi ise 17 yıl 9 ay ve 18 gündür.

Bu bilgilerle işletme süresi boyunca verilen garantinin bugünkü değerini kolayca hesaplayabiliriz.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde