Sakıp ağanın torunu Melisa Tapan dedesinin izinde! Kıyafet alışverişimi azalttım

Sakıp ağanın torunu Melisa Tapan dedesinin izinde! Kıyafet alışverişimi azalttım

Sakıp Sabancı’nın torunu sosyetenin son dönem yıldızı parlayan genç isimlerinden Melisa Tapan, iş hayatından aile hayatına samimi açıklamalarda bulundu.

Sakıp ağanın torunu Melisa Tapan dedesinin izinde! Kıyafet alışverişimi azalttım
16px
24px
22.03.2022 11:16
ABONE OLgoogle

"Dedem akşam yemeğine her zaman şükrederek ve aile büyüklerini anarak başlardı" diyen Melisa Tapan, dedesinden kendisine kalan en önemli mirası açıkladı.

Merhum iş insanı Sakıp Sabancı’nın torunu, cemiyet hayatının genç ismi Melisa Tapan, iş hayatından aile hayatına samimi açıklamalarda bulundu. Sabah'a konuşan Tapan, “Elimdeki olanakları en etkili şekilde kullanarak daha iyi bir dünyaya hizmet etmek istiyorum” diye konuştu.

Dedesi Sakıp Sabancı ile geçen çocukluğunu ve onun kendisine bıraktığı en önemli mirası da açıklayan Melisa Tapan, Sakıp Sabancı'nın hi bilinmeyen yönlerini de anlattı.

Sanata olan ilginizden bahseder misiniz?

Ailemin sanat sevgisi sayesinde küçük yaştan itibaren sanat eserleriyle tanışıp sanat dünyasından isimlerle vakit geçirme şansı yakaladım.

Sonrasında yüksek eğitimime devam ederken New York'ta karşılaştığım kişiler, kültür sanat alanında çalışan, farklı yeteneklere sahip insanları bir araya getirme fikrimi besledi. Uzunca bir ön hazırlık döneminin ardından insanların üretim yapabildiği bir mekan kurgusu olan Gate 27 ortaya çıktı.

Bu oluşumun DNA'sında neler var?

Bu oluşumu 27 yaşındayken kurmaya karar vermiş olmak benim için anlamlı. Gate 27'nin odağında sanat üretimi, zanaat, mimarlık, küratörlük ve tasarım olan uluslararası konuk sanatçı programı var. Sanatçılara mekan, zaman ve bağlantıları sağlıyoruz.

Kıyafet alışverişimi azalttım
- Genç yaşta sanat adına önemli adımlar atıyorsunuz. Bu size neler hissettiriyor?

Sanata, kültüre, eğitime, filantropiye yapılan her katkının yalnızca bireyler değil, topluluklar üzerinde de iyileştirici ve dönüştürücü bir etkisi var. Dolayısıyla yaptığımız her şey, izleyicisine olduğu gibi bana da olumlu etkide bulunuyor. Amacım, bugünün bağlamı içinde ve bugünün araçlarıyla bir katma değer üretmek.

Sürdürülebilirlik ya da iklim krizi farkındalığı için kişisel olarak attığınız adımlar var mı?

Artık alışkanlıklarımızı dönüştürmek zorundayız. İlk adıma satın alma alışkanlıklarımı değiştirerek başladım, kıyafet alışverişimi azalttım, küçük ve yerel üreticileri tercih ediyorum. Gate27'de permakültür bahçemiz var, mümkün oldukça buradan besleniyoruz. Plastik kullanmamaya özen gösteriyoruz, çöpümüzü kompost yapıyoruz, su filtreleri kullanıyoruz.

Size sunulan fırsatları farkındalıklarla birleştirerek dünyaya değer katmak için çalışıyorsunuz. Bu sorumluluk bilincine nasıl eriştiniz? 

Herkesin bir hayat amacına ihtiyacı vardır. Ben de ailemden bana aktarılanlarla sahip olduklarımı harmanlayarak kendi amacımın peşinden koşuyorum.

Değerlerinizi neler oluşturuyor ve bu değerlere uygun yaşayabiliyor musunuz?

Hayatımı hümanist, eşitlikçi ve paylaşımcı değerler ile yaşamaya çalışıyorum. İnsan kendini, değerlerine uygun yaşadığı vakit daha kolay seviyor çünkü kaçamadığımız ve kandıramadığımız tek kişi kendimiziz. Ancak kendime karşı katı olmamaya, insaflı olmaya çalışıyorum. Elimden geldiğinin en iyisini yaptığıma emin olduğum için kendi değerlerimle uyumlu bir yaşantı sürüyorum.

Ailemde güçlü kadınlar var

- Sabancı ailesinin kadınlarından hayata dair neler öğrendiniz?

Ailemde güçlü, kendi ayaklarının üzerinde duran, büyük zorluklarla baş edebilen çok kadın var ve hepsini halen gıptayla izliyorum. Benim hem babaannemin hem de anneannemin engelli çocukları var. Babaannem hayatta başımıza gelecekleri seçemediğimizi ancak bunlarla nasıl baş ettiğimizin ve ne yapmayı seçtiğimizin esas başarı kriteri olduğunu söylerdi. Anneannem ise tevazusu ve hayata yalın bakışıyla bana ilham vermiştir. Zorluklarla başa çıkma şekilleri, ne olursa olsun vazgeçmeyişleri, dostlukları ve bana aktardıkları değerler benim bugünkü duruşumda, işlerimde ve önem verdiğim konularda kendini gösteriyor.

Cesaret veren kişileri örnek alıyorum

- Örnek aldığınız isimler kimler? Hangi yönleriyle size ilham veriyorlar?

İmkansız gibi görünen şeyleri başaranların, insanlığa katkı sağlamış olan bireylerin hikayeleri bana ilham veriyor. Vizyonumu genişleten isimleri örnek alıyorum; Ebru Baybara Demir, Ece Çiftçi, Özlem Türeci gibi. Sabancı Vakfı'nın Fark Yaratanlar projesinde hibe kazanan projeler de bana ilham veriyor. Uluslararası alanda Jane Goodall, Helen Keller, Anne Sullivan; sürdürülebilirlik ve feminizm üzerine çalışmaları ile Jane Fonda, kız çocuklarının eğitimi konusunda verdiği çabalarla Malala Yousafzai gibi pek çok isim var.

- Peki gerçekleştirmek istediğiniz en önemli şey nedir?

Hayatta en önemsediğim şey faydalı bir birey olabilmek, elimdeki olanakları en etkili şekilde kullanarak daha iyi bir dünyaya hizmet ettiğim bir yaşam sürdürmüş olmak.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde