Sahte listeler bakana bile gitti

Sahte listeler bakana bile gitti

Tekstil ve konfeksiyon sektörü uzun süredir geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren “ek vergi”yi konuşuyor. Bu verginin sektöre etkisini tartışıyor.

Sahte listeler bakana bile gitti
16px
24px
19.12.2011 08:58
ABONE OLgoogle

Tekstil ve konfeksiyon sektörü uzun süredir geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren “ek vergi”yi konuşuyor. Bu verginin sektöre etkisini tartışıyor. Bir de “etrafta dolaşan sıkıntıdaki şirket listeleri” var ki sektörün önde gelen isimlerinin tanımıyla “gerçeği yansıtmayan” bu listeler etrafı bulandırıyor

İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, ithalata koruma amaçlı getirilen vergilerin hazır giyim ihracatını düşürdüğü ve şirketleri batırdığı yönündeki iddiaların “doğru olmadığını” söyleyen isimlerin başında geliyor. Ortalıkta “batan firma” listelerinin dolaşmasını eleştiren Gülle, “Vergi getirilen dönemde dokuma, örme ve konfeksiyonun ihracatında yüzde 8 artış var. Batan firma listeleri yapıp milleti zor durumda bırakmak ahlaksızlıktır. İhracatta konfeksiyon yılı yüzde 26, tekstil yüzde 16 artışla kapatacak. Kimsenin tabloyu karartmaya hakkı yok” dedi.

Bu verilere daha detay bakıldığında ortaya çıkan tablo şöyle: Ek vergiye tabi ürünlerin kararnamenin yürürlükte olduğu Ağustos, Eylül ve Ekim 2011 ayları içindeki toplam ihracat tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre değer bazında yüzde 7.9’luk bir artışla 3.47 milyar dolara ulaştı. Söz konusu üç aylık dönemde ek vergiye tabi ürünlerin ihracat istatistikleri ürün grubu bazında incelendiğinde;
- Dokuma kumaş ihracatı miktar bazında (m2) yüzde 10, değer bazında yüzde 16.8,
- Örme konfeksiyon ihracatı miktar bazında (adet) yüzde 3, değer bazında yüzde 5.
- Dokuma konfeksiyon ihracatı miktar bazında (adet) yüzde 12.7, değer bazında yüzde 7.6. arttı.

‘Bankaları rehabilite ediyorum’

Gülle bu durumun kasıtlı olarak çarpıtıldığını hatta oluşturulan “sıkıntıdaki şirket” listelerinin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a kadar ulaştığına dikkat çekti. Gülle,”Bir rapor hazırladık, bakana sunacağız. Ortada listeler dolaşıyor, ama çoğu yalan. Bu durum vergiler yüzündenmiş gibi bir hava yaratıldı. Bir dernek başkanı ‘Listeyi Başbakan’a verecektik’ dedi. Bu kadar aymazlık olur mu? Firmaların kredibilitesi ve piyasa itibarı sarsılıyor. Benim firmamın da adı geçiyor ama en son biz duyuyoruz. Biz 40 yıllık bir firmayız ve böyle bir listede haksız şekilde yer almaktan büyük üzüntü duyduk. Piyasa kredisi çok önemlidir, selamla alırsın, selamla satarsın. Bu listeler çıkana kadar bankalar bize gelip sektörü tanımaya, daha çok çalışmak istediklerini anlatmaya çalışıyorlardı, şimdi ben onları ‘Sorun yok’ diye rehabilite ediyorum” değerlendirmesini yaptı.

Vergilerin sektöre istihdam ve yatırım anlamında büyük katkısı olduğunu söyleyen Gülle, “2010 yılında tekstil sektöründe 1 milyar dolarlık yatırım yapılmıştı. 2011 yılında ise sadece ilk 9 aylık dönemde yaklaşık 2.5 milyar dolarlık yatırım teşviki alındı. Bu teşviklerin en az 2 milyar doları yatırma gidecek. Bu aynı zamanda yeni istihdam demek. Bu yatırımlar vergilerin piyasaya verdiği moralle oldu” diye konuştu.

Makine fuarında 3 bin sipariş verdik’

Uluslararası makine fuarında 3 bin tezgah siparişi verildiğini, Avrupa’dan 1.000 tane ikinci el tezgah geldiğini hatırlatan Gülle, bunların 6 bin kişiye istihdam anlamına geldiğini söyledi. Gülle, “Bu rakamlar vergilerin geldiği döneme denk geliyor. Hazırgiyim sektörünün ihracatının düşmesinde vergiler değil kurun artması ve en büyük Pazar olan AB’deki kriz etkili” diye konuştu.

Vergilerle ilgili açıklamaların ciddi spekülasyonlar olduğunu ve adeta bir karalama kampanyası yapıldığını belirten Gülle, vergilerle birlikte sektörde yaşanan olumlu havanın dağıtılmaya çalışıldığın ve bunun, 2005 yılından bu yana sektörde gösterilen çabaların adeta heba edilmesi demek olduğunu kaydetti.

Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde