Sahte istihdam vurgunu! Devlet milyonlarca lira fazladan vermiş

Sahte istihdam vurgunu! Devlet milyonlarca lira fazladan vermiş

Bazı işverenlerin, ilave istihdam şartını yerine getirmediği halde prim teşvikinden yararlandıkları ortaya çıktı. Devletin bu şekilde 3.206 işyerine 8.9 milyon lira usulsüz teşvik verdiği belirlendi.

Sahte istihdam vurgunu! Devlet milyonlarca lira fazladan vermiş
16px
24px
16.10.2017 07:42
ABONE OLgoogle

Skandalı ortaya çıkaran Sayıştay, “Bu işverenlere kanuna aykırı olarak prim verildi” dedi. Sayıştay'ın SGK Raporu'nda “İlave İstihdam Şartını Sağlamayan İşverenlerin Prim Teşvikinden Yararlanması” başlığını taşıyan bulguda, “4447 sayılı Kanun'da düzenlenen prim teşviki hükümlerinden yararlanan işverenlere yönelik yapılan incelemede, bazı işverenlerin ilave istihdam şartını sağlamamasına rağmen prim teşvikinden yararlandıkları tespit edilmiştir” denildi.

İŞSİZLİK SÖMÜRÜSÜ

Raporda, İşsizlik Sigortası Kanunu'na göre, işverenlerin sigorta prim teşvikinden yararlanabilmesi için, yeni istihdam edilen sigortalının kanun  hükümlerinde belirtilen tarihlerdeki ortalama sigortalı sayılarına ilave olarak çalıştırılmaları gerektiğine değinildi. Raporda şu ifadelere yer verildi:

“Yapılan incelemede, 2016 yılında, yeni istihdam edilen bazı sigortalılar kanunda belirtilen dönemlerdeki ortalama sigortalı sayısına ilave olarak çalıştırılma şartını sağlamamalarına rağmen, bu sigortalılar için işverenlerin sigorta prim teşvikinden yararlandığı görülmüştür.”

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ise iddiayla ilgili olarak, söz konusu teşvikten yersiz yararlanılan tutarların gecikme cezası ve gecikme zammı ile tahsil edilmesine yönelik ilgili birimlere talimat verileceğini belirtti.

Ali Ekber Ertürk/Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde