Sahte diploma çetesi: Öğretmenlik için 10 bin, doktorluk için 30 Bin TL

Sahte diploma çetesi: Öğretmenlik için 10 bin, doktorluk için 30 Bin TL

Kalpazanlar bir tık uzağımızda... Sahte diploma hazırlayan çeteye internetten kolayca ulaşılabiliyor. Öğretmenlik için 10 bin TL, doktorluk için 30 bin TL isteniyor. Üstelik garantili...

Sahte diploma çetesi: Öğretmenlik için 10 bin, doktorluk için 30 Bin TL
16px
24px
03.12.2022 08:23
ABONE OLgoogle

Tekirdağ'ın Çerkezköy Devlet Hastanesi'nde sahte diploma ile hastanede görev yaptığı anlaşılan Ayşe Özkiraz'ın (20) ardından, beyin kanaması geçiren hastayı özel bir firmaya ait ambulansla Van'dan İstanbul'a nakleden "sahte doktor" Erzincan'da yakalandı. Yaşanan bu olaylar, akıllara sahte diploma dolandırıcılığını getirdi.

Aydınlık'tan Alikan Uçar'ın haberine göre sahte diploma satışı internet üzerinden çok yaygınlaşmış durumda. Üstelik satıcılar YÖK, MEB ve e-Devlet onaylı diplomaların garantisini veriyor. Bu işlemlerin internet üzerinden rahat bir biçimde yapılması ise dikkat çekici. Aydınlık'ın ulaştığı diploma satıcısı tıp diplomasını 30 bin liraya YÖK ve e-Devlet onaylı olarak temin edebileceğini belirtiyor.

6 YILDIR DOLANDIRIYORLAR!

Sahte diploma satıcılarının sitesine girdiğimiz zaman karşımıza kendilerini tanıtan ufak bir metin çıkıyor. Metinde "6 senedir (2016'dan beri) güvenle diploma satışı yapıyoruz ve amacımız başka ülke hayalleri olan veya sadece diplomasına yorulmadan kavuşmak isteyen kişilere yardım etmek." ifadeleri yer alıyor.

Sitede yazanlara göre ilköğretim, ortaokul, lise, ön lisans ve yüksek lisans diplomalarını satın alabiliyorsunuz. Diploma ücretleri ise okul ve bölümlere göre değişiklik gösteriyor. Örnek olarak incelediğimiz sitede diplomaların fiyatları yer alıyor. Fiyatlar istediğiniz okul ve bölüme göre değişiklik gösteriyor. İstediğiniz diplomayı seçtikten sonra WhatsApp sohbet hattına yönlendiriliyorsunuz. Sohbet ettiğiniz kişiye diplomasını talep ettiğiniz okul ve bölümü belirttikten sonra size fiyat veriliyor.

Dolandırıcılık açısından daha kullanışlı görülebilecek avukatlık mesleği için hukuk fakültesi diploması tıp fakültesi diplomasından daha pahalı. Öyle ki avukatlık diploması için 60 bin TL, tıp fakültesi için 30 bin, öğretmenlik diploması için 10 bin TL fiyat biçiliyor.

İMZALI DAMGALI DİPLOMA!

Diğer diplomalar için istenen ücretler ise şöyle:

İlköğretim ve ortaokul: 2 bin TL

Lise: 4 bin TL

Ön lisans: 6 bin TL

Lisans: 10 bin TL

Yüksek Lisans: 15 bin TL

Diploma satıcılarından istediğimiz örnek diplomalarda dekan isimleri ve imzalarının da bulunduğu görülüyor. Satıcılar kendilerini güvene almak açısından diploma fotoğraflarını atmak yerine, tek sefer görülebilen video atıyor.

İletişime geçtiğimiz satıcının daha önce de birçok kişiyi dolandırdığı, dolandırılan kişilerin şikâyette bulunduğu fakat bir sonuç alınamadığı da ulaştığımız bilgiler arasında. Şikâyet edenler paralarının alındığını fakat diplomalarının gelmediğini belirtiyor. Diploma dolandırıcıları daha önce farklı sitelerden işlem yaptığı belirtiliyor. Dolandırıcılar, şikâyet edildiğinde adres değişikliği yaparak sahte diploma işine devam ediyor.

KİMLİK BİLGİLERİ DOLANDIRICILARIN ELİNDE

Sahte diploma için whatsapp üzerinden iletişim kurduğumuz kişilerden, diplomanın e-Devlet onaylı olacağına dair güvence istediğimizde dolandırıcıların kimlik bilgilerimize doğrudan erişebildiğini saptadık. Ad soyad bilgileri ile birlikte bilerek doğum tarihini yanlış verdiğimizde, dolandırıcılar tarihi düzeltilmiş bir şekilde bütün kimlik bilgilerimizi önümüze serdi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde