Sabancı'nın villasını almıştı! Karamancı, hangi ülkede fabrika kapatıyor?

Sabancı'nın villasını almıştı! Karamancı, hangi ülkede fabrika kapatıyor?

İstanbul Sanayi Odası’nın düzenlediği Türkiye’nin en büyük 500 sanayi şirketi arasında yer alan Superlit, o ülkedeki fabrikasını kapatıyor

Sabancı'nın villasını almıştı! Karamancı, hangi ülkede fabrika kapatıyor?
16px
24px
07.09.2021 05:26
ABONE OLgoogle

Türkiye’nin yurtdışında en önemli yatırım yaptığı ülkelerden biri de Romanya. Almanya’nın ardından en fazla Türk yatırımcının bulunduğu Romanya’da 31 Aralık 2019 verilerine göre, Türk sermayeli 15 bin 832 şirket var. Bu şirketlerin kayıtlı sermayesi ise 812 milyon dolar.

Dünya'dan Kerim Ülker'in haberine göre Türk firmaları Romanya’daki yabancı sermayeli şirketlerin toplamının yüzde 7'sini oluşturuyor ve İtalya ve Almanya'dan sonra da 3. sırada yer alıyor. Romanya’nın en büyük 1.000 firması arasında 9 Türk şirketinin bulunduğunu da eklemek lazım.

Her ne kadar sayıları Romanya’da artan firmalar önemli projeler geliştirse de ülkede umduğunu bulamayanlar da var. Bunlardan biri de Konya’nın en önemli gruplarından biri olan Karamancı Holding.

1961 yılında kurulan holding, 3 bine yakın çalışanı istihdam ediyor. Enerji, tekstil gibi alanlarda faaliyet gösteren Karamancı’nın, Türkiye ve Bahreyn’de Orta Anadolu şirketi adı altında denim kumaş ve kot pantolon üretimi bulunuyor.

Karel Enerji ile hidroelektrik santrali işleten holdingin en önemli firması ise, 5 kıtaya ihracat yapan su borusu üretimi yapan Superlit.                  

MALİYETLER ARTTI, MÜŞTERİ İFLAS ETTİ

Türkiye’de Devlet Su İşleri, İller Bankası’nın yanı sıra ABD’den Avustralya’ya kadar ürün satışı gerçekleştiren CTP yani fiberglas takviyeli plastik su boru sistemleri üretimine Türkiye’de başlayan Superlit, 2008 yılında Avrupa’ya girmiş ve Romanya’da üretime başlamıştı.

10 milyon Euro’luk yatırımla kurulan fabrika ilk dönemler 90 kişiye istihdam sağlamış, bu rakam 275’e ulaşmıştı. Kanalizasyon, izale hatları gibi alanlara 3-3.5 metrelik borular üreten Superlit, 13 yılın ardından Romanya’nın Buzau şehrinde yer alan fabrikayı kapatıyor.

Edindiğim bilgilere göre, kapatma kararının altında ise nakliye maliyetlerinin artması, yurt içi satışlarının ise düşmesi etkili oldu.

Superlit’in önemli müşterilerinden biri olan Avustralya’daki bir firmanın da iflas etmesi, kararın alınmasında bir başka etken.

Sabancı'nın Boğaz'daki villasını almıştı         

İstanbul Sanayi Odası’nın düzenlediği Türkiye’nin en büyük 500 sanayi şirketi arasında yer alan Superlit, 2017 yılında 341 milyon liralık satışla 460’ıncı sırada yer almıştı.

Şirketin sahiplerinden olan Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Karamancı, 2009 yılında ise Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer’in Boğaz’da yer alan Vaniköy’deki villasını satın alarak adından söz ettirmişti. Vaniköy'de bulunan Andiçen Villaları sitesinin en tepesindeki, adeta bir kaleyi andıran, o dönem 12 milyon lira değer biçilen villayı Fatih Karamancı, 7 milyon liraya satın almıştı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde