Saad Almadi serbest bırakıldı

Saad Almadi serbest bırakıldı

Suudi Arabistan, krallığın veliaht prensini eleştiren eski tweet'leri nedeniyle bir yıldan uzun süredir hapsedilen 72 yaşındaki ABD vatandaşını serbest bıraktı.

Saad Almadi serbest bırakıldı
16px
24px
21.03.2023 14:11
ABONE OLgoogle

Suudi ve ABD’li yetkililer tarafından çifte vatandaş Saad Almadi’nin serbest bırakıldığı açıklanmasa da serbest bırakılması yönünde gelişmeler olduğu duyulmuştu. Almadi'nin Pazartesi gecesi Suudi başkenti Riyad'da yaşayan aile üyeleriyle birlikte evinde olduğunu söyleyen ise oğlu İbrahim Almadi oldu.

Almadi’nin eski tweetleri nedeniyle hapsedilmesi, Veliaht Prens Muhammed bin Salman ile Başkan Biden arasındaki ilişkileri bozduğu iddia edilen birkaç insan hakları ihlalinden biriydi. 

Suudi Arabistan geçen yıl Almadi'nin krallığın nasıl yönetildiğine dair eleştirel tweetlerinin terör eylemi olduğunu söyleyerek, Almadi'yi16 yıl hapis cezasına çarptırmıştı. 2021'de krallıktaki ailesini görmek için iki haftalık Suudi Arabistan ziyareti sırasında tutuklanmıştı. 

ABD'li yetkililerin Almadi'nin serbest bırakılması için çalışmaları ve Biden’ın geçen yaz ilişkilerini geliştirmek amacıyla Suudi Arabistan'a gitmesinin ardından, Suudi temyiz mahkemesi Almadi'nin hapis cezasını 19 yıla çıkarmıştı.

Almadi'nin tweetleri veliaht prensin krallıktaki gücünü pekiştirdiğini, karikatürünü ve İstanbul'daki Suudi konsolosluğunda suikaste uğrayarak öldürülen Cemal Kaşıkçı'nın ölümüne dikkat çeken bir tweet'i içeriyordu. ABD istihbarat yetkilileri daha önce, Kaşıkçı'yı öldüren suikast ekibine veliaht prensin yetki verdiğini söylemişti.

İbrahim Almadi, Suudi yetkililerle yaptığı konuşmada, avukatların babası aleyhindeki tüm suçlamaları düşürdüğünü söyledi. Ancak krallığın hapis cezasının ardından getirdiği seyahat yasağını kaldırıp kaldırmayacağı ve Almadi'nin ABD'ye dönüp dönemeyeceği henüz netlik kazanmadı.

İbrahim Almadi, babasının cezaevinde çok kilo verdiğini ve sağlığının çok kötüleştiğini belirtti.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde