SPK Başkanı Taşkesenlioğlu neden görevden alındı?

SPK Başkanı Taşkesenlioğlu neden görevden alındı?

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) yönetimi önceki gece aniden değişiverdi.

SPK Başkanı Taşkesenlioğlu neden görevden alındı?
16px
24px
19.04.2022 16:04
ABONE OLgoogle

HalkTV ekonomi yazarı Barış Soydan, görevden almanın izini sürdü. İşte o yazı...

SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu’nun yerine eski Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün oğlu İbrahim Ömer Gönül atandı. Gönül zaten SPK’nın başkan yardımcısıydı, sessiz sakin, iktidarla iyi ilişkileri olan bir bürokrat olduğu söyleniyor.

Ama eski başkan Taşkesenlioğlu’nun da iktidar partisiyle ilişkileri iyiydi. Daha önce Halkbank genel müdürlüğü yapan Taşkesenlioğlu’nun kızkardeşi Zehra Taşkesenlioğlu, AKP’nin Erzurum Milletvekili. Patronlar katı karışacak! Ünlü isim görevden alınacak

Zehra Taşkesenlioğlu, 2019 yılında şahitliğini Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı bir nikah töreniyle Prof. Dr. Ünsal Ban’la evlenmişti. Ünsal Ban, kayınbiraderinin görevden alındığı gün ilginç bir tweet paylaştı: “Hayatı anlamak için, hancı ve yolcu meselesini her yönüyle çok iyi bilmek gerekir.”
Hancıyla kimi, yolcuyla kimi kastetti acaba?

Ünsal Ban bir süre önce yine ilginç Tweet’ler paylaşmıştı.

Ban 11 Şubat’ta paylaştığı bu Tweet’leri daha sonra sildi. Ama yukarıdakilerle bağlantılı gözüken 10 Şubat tarihli başka bir Tweet duruyor: “Söz boğazda kalınca yük oluyor.”

Bu Tweet’e “Serkan” adlı bir kullanıcı, “Haksızlığa karşı susarsanız, hakkınızla birlikte şerefinizi de kaybedersiniz” diye cevap vermiş.

Ban’ın 14 Aralık tarihinde yine çok ilginç bir Tweet’i var:

Görüldüğü gibi Ünsal Ban’ın Tweet’leri hayli gizemli. “Tüm detayları ile” olduğu belirtilen bir rüşvetin anatomisi neyle ilgiliydi acaba? Peki ya p-a-i-a-a-t-d-s-s-k kimdi? “Her türlü rüşveti alan, tehdit ve şantajla işlerini halleden” kimdi peki?

“Köşe yazarı soru sormaz, cevap verir” diyeceksiniz. Siz de haklısınız ama soru sormak da önemlidir. Soru sormadan cevap almak mümkün değildir çünkü.

###

30 milyar dolar ve Japonya ile Swap iddiası…

Bu arada ekonomi kulisleri hareketli. Ekonomi yönetiminin yaz aylarında “kontrollu takas” kanalıyla 30 milyar dolara kadar sıcak para girişinin sağlanmasına yönelik hazırlık yaptığı konuşuluyor.

30 milyar dolar beklentisini ilk dile getiren kıdemli Ankara gazetecisi ve ekonomi yazarı Erdal Sağlam’dı. Sağlam, Londra piyasasında 30-35 milyar dolar kaynak arandığını söylemişti.

Ben “Kontrollü takas” şeklinde duydum. Bu garip ifade bilginin kaynağına ait. “Kontrollü takas” ile ne kastediliyor acaba? Yabancı merkez bankalarıyla yeni Swaplar mı (Para takasları mı?) yoksa Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye bakanlığı döneminde Türk bankalarının işlemleri kısıtlanan Londra piyasasına yönelik yeni bir ayar mı?

Ben sıcak paranın Türkiye’ye giriş için kullandığı Londra piyasasına yönelik kısıtlamaların bir miktar gevşetileceği sonucunu çıkardım.

Öte yandan Japonya Merkez Bankası (BoJ) ile Swap anlaşmasının gündemde olduğunu da duydum.
Mezzanine finansman seçenekleri üzerinde çalışıldığı da konuşuluyor. Mezzanine ile kastedilen, kamu bankaları ve belki Türkiye Varlık Fonu elindeki varlıklar üzerinden dış kaynak temin etmek olabilir. Bu benim yorumum…

İzleyelim, görelim.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde