S&P’den önemli Türkiye açıklaması!

S&P’den önemli Türkiye açıklaması!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, ABD yaptırımlarının özellikle Türkiye'nin bankacılık sektörünü hedef alması halinde ülkenin kredi notunun düşürülebileceğini belirtti.

S&P’den önemli Türkiye açıklaması!
16px
24px
16.07.2019 05:38
ABONE OLgoogle

Türkiye'nin ülke kredi notu analisti Maxim Rybnikov, "Amerikan yaptırımlarının ılımlı olması ve bankaları olumsuz etkilememesi halinde ülke kredi notunun değişmesi pek olası değil" açıklamasını yaptı.

S&P, Türkiye’yi B+ kredi notu ve durağan görünümle derecelendiriyor ancak Fitch’in Cuma günü Türkiye’nin kredi notunu düşürmesi yakında daha fazla not indiriminin olup olmayacağına dair soru işaretleri yarattı. Fitch, Türkiye'nin kredi notunu indirdi

Başlıca üç kredi derecelendirme kuruluşu olan S&P, Moody’s ve Fitch, Türkiye’yi yatırım yapılabilir seviyenin altında derecelendiriyor.

KREDİ NOTUNUN DEĞİŞMESİ PEK OLASI DEĞİL

Türkiye’nin ülke kredi notu analisti Maxim Rybnikov, “Amerikan yaptırımlarının ılımlı olması ve bankaları olumsuz etkilememesi halinde ülke kredi notunun değişmesi pek olası değil” açıklamasını yaptı.

Rybnikov, Türkiye B+ kredi notunda birçok riskin dikkate alındığını söyledi. Ancak yaptırımların bankacılık sistemini hedef alması halinde ise bankaların vadesi gelen borcunu çevirmek için yabancı sermaye piyasalarına erişime ihtiyacı olmaya devam ettiğini, bu yüzden böyle bir durumda ülke notunun da düşürülebileceğini ekledi.

Rybnikov aynı zamanda yaptırımların yabancı sermaye piyasalarına erişimi sınırlaması halinde Türkiye’nin ya IMF ya da sermaye kontrolleri gibi zor seçenekler arasında tercih yapması gerekebileceğini ifade etti.

Rybnikov’un açıklamalarına göre IMF anlaşması politik olarak zor olabilir, ancak sermaye kontrolleri kesinlikle zarar verici olabilir. Rybnikov, Türkiye ekonomisinin tarihsel olarak yabancı sermaye akışlarına bel bağladığını belirterek, sermaye kontrollerinin gelmesi halinde ise bu büyüme modelinin ortadan kalkacağını söyledi.

TCMB Başkanı’nın görevden alınması konusunda ise Rybnikov son yıllarda TCMB’nin imkan ve kabiliyetlerine zarar veren siyasi baskılar altında olduğunu söyledi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde