S&P: Bankalarda sorunlu krediler yüzde 10, 2020’de yüzde 20 civarına yükselebilir

S&P: Bankalarda sorunlu krediler yüzde 10, 2020’de yüzde 20 civarına yükselebilir

Liradaki oynaklık ve ekonomik resesyondan kaynaklanan riskler yüksek

S&P: Bankalarda sorunlu krediler yüzde 10, 2020’de yüzde 20 civarına yükselebilir
16px
24px
07.08.2019 05:05
ABONE OLgoogle

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, Türkiye için yayınladığı “Bankacılık Sektörü Ülke Riski Değerlendirmesi- BICRA”raporunda, Türkiye’nin ekonomik risklerinin esas olarak Ülke’nin ekonomik resesyonun belirsiz uzunluğu ve etkilerinden kaynaklı olarak negatif bir trendde olduğu görüşüne sahip olduklarını duyurdu. S&P, Türk bankacılık sektöründe sorunlu kredilerin hali hazırda yüzde 10 civarında olan oranının 2020’de yüzde 20 civarına yükselmesi potansiyeli gördüklerini de belirtti.

S&P raporunda, “Zayıf yurt içi talep dinamikleri, yüksek enflasyon ve kurlarda oynaklık, siyasi belirsizlik ve yüksek miktarda kısa vadeli dış borç ödemesinin yaklaştığı dikkate alındığında, ekonomik risklerin gelecek 2 yılda yüksek kalmaya devam etmesinin muhtemel olduğunu düşünüyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Türk bankacılık sektörü için riskin durağan olduğu görüşünü dile getiren S&P, “Cari değerlendirme hali hazırda, Merkez Bankası ve bankacılık regülatörünün aktivitelerine siyasi müdahalenin arttığı görüşümüzü hesaba katıyor” ifadelerine de yer verdi. Reel kredi büyümesinin, kamu bankalarının kredileri yılın ilk çeyreğinde artırmış olmalarına rağmen 2019 yılında ciddi şekilde düşmesini beklediklerini aktaran S&P, 2019 yılında kredilerde nominal büyümenin yüzde 5 civarında olacağını tahmin etti.

S&P, Türk bankacılık sektörü için güçlü faktörleri şöyle sıraladı:

-Bankalar diğer gelişmekte olan piyasalara göre daha iyi çeşitlendirilmiş kredi portföylerine sahipler, Türkiye’nin diğer gelişmekte olan ülkelere göre daha fazla çeşitlendirimiş bir ekonomi olmasını yansıtıyor

-Perakende sektöründe yabancı para cinsinden kredi yok

S&P zayıf faktörleri de şöyle sıraladı:

– Liradaki oynaklık ve ekonomik resesyondan kaynaklanan riskler yüksek

– Kısa vadeli dış borca yüksek bağımlılık ve kırılgan yatırım güveni nedeniyle bankaların fonlama pozisyonları kırılgan

– Döviz cinsinden yüksek miktardaki ticari kredilerden kaynaklı olarak dolaylı kredi riskleri var – Bankacılık sistemine negatif hükümet müdahalesi olasılığı artmış durumda.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde