S-400 haberi sonrası Dolar/TL ne kadar oldu?

S-400 haberi sonrası Dolar/TL ne kadar oldu?

G20 zirvesi sonrası risk iştahının arttığı TL cinsi varlıklarda iyimser seyir devam ederken, dolar/TL dün 5 Nisan'dan bu yana ilk kez 5.60 seviyesinin altına geriledikten sonra bugüne de benzer seviyelerde başladı.

S-400 haberi sonrası Dolar/TL ne kadar oldu?
16px
24px
05.07.2019 06:37
ABONE OLgoogle

Küresel yatırımcılar bugün Fed’in para politikasını sert şekilde gevşeteceği beklentilerini her iki yönde de yeniden şekillendirme ihtimali bulunan ABD tarımdışı istihdam verisini yakından izliyor olacaklar. Ekonomistler Mayıs’ta 75,000 artış kaydeden tarımdışı istihdamın Haziran’da 160,000 artmasını bekliyorlar.

Dolar/TL saat 09.13 itibarıyla 5.6038/5.6077'den işlem gördü. Dolar kurunun söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

Piyasalar S-400 konusundaki gelişmeler ve ABD ile ilişkilerin yanı sıra Fed’den faiz indirim beklentileri nedeniyle küresel bazda zayıflayan doların ve sert gerileyen küresel tahvil getirilerinin seyrini de izliyor.

ABD Bağımsızlık Günü tatilinin ardından ve ABD tarımdışı istihdam verisi öncesinde küresel piyasalar genelinde işlem hacimlerinin zayıf kalması bekleniyor.

ABD Almanya başta olmak üzere küresel faizlerin sert gerilemesi daha yüksek getiri sunan gelişmekte olan piyasalara yönelik olumlu bir havayı beraberinde getiriyor. Küresel risk iştahındaki artış benzer ülkelerden daha çok satış baskısı altında kalan ve nominal olarak yüksek faiz sunan Türkiye’ye yönelik ise iştahın daha da kuvvetlenmesine neden oluyor.

Almanya’nın gösterge 10 yıllık tahvil getirisi dün ilk kez Avrupa Merkez Bankasının eksi %0.4 seviyesindeki mevduat faizinin de altına geriledi. Benzer şekilde ABD tahvil getirilerinde de düşüş eğilimi belirgin.

KALIN: S400 AKTİF KULLANILACAK

Ancak Temmuz ayı Rusya’dan alınan S-400 sistemin teslim edilecek olması ve ABD’den gelebilecek olası yaptırımlar nedeniyle TL varlıklar açısından kritik bir ay olarak öne çıkıyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, dün yaptığı açıklamada S-400’lerin teslimatının ise çok yakın bir tarihte başlayacağını ve bunların aktif bir şekilde kullanılacağını söyledi.

Temmuz ayında ayrıca enflasyondaki düşüş sonrası Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine başlamasına kesin gözüyle bakılıyor. İndirimlerin önden yüklemeli mi kademeli mi olacağı piyasanın odağındaki bir başka konu.

Piyasanın yakından takip ettiği kabine revizyonu konusundaki sorular üzerine ise Kalın kabine değişikliğinin bugün itibarıyla gündemlerinde olmadığını belirtti. Bu konunun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın değerlendirmesiyle olacağını belirten Kalın, “Bugün itibarıyla böyle bir şey gündemimizde yok. Fakat kendisi değişik unsurları dikkate alarak farklı mülahazalar neticesinde bu yönde bir tasarrufta bulunabilir, bu kendi uhdesinde” dedi.

Bankacılar dolar/TL’nin 3 ayın en düşük seviyelerinden 5.50’ye veya altına doğru düşüşünü sürdürmesi halinde bireysellerin döviz talep edip etmeyeceklerinin de önemli olacağını belirtiyorlar.

Bireyseller döviz birikimini bu yıl $25.6 milyar artırdıktan sonra sınırlı bir döviz satışı yaptılar. Dönem dönem kar satışları yapsalar da bireyseller henüz döviz birikimlerinde anlamlı bir değişim yapmıyorlar. Hükümet bu konuda dolarizasyonu caydırıcı çeşitli adımlar atsa da henüz bireysellerin TL’ye hızlı bir dönüş yapabileceğine ilişkin bir sinyal görülmüyor.

Tahvil piyasasında iki yıllık gösterge tahvilin bileşik dün son işlemde %19.03 seviyesinde bulunuyor. 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta ortalama ve valörde son işlemde %15.95 seviyesindeydi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde