Rusya iki ülkenin doğalgaz borcunu erteledi; sırada Türkiye var

Rusya iki ülkenin doğalgaz borcunu erteledi; sırada Türkiye var

Rus enerji şirketi Gazprom, Macaristan'ın doğalgaz ödemelerini 3 yıllığına erteleme talebini onayladı. Bloomberg haber ajansı, Türk enerji şirketi BOTAŞ'ın da Gazprom'dan erteleme talep ettiğini iddia etmişti.

Rusya iki ülkenin doğalgaz borcunu erteledi; sırada Türkiye var
16px
24px
04.10.2022 19:42
ABONE OLgoogle

Rusya’dan alınan doğalgaz ödemelerini erteleme taleplerine Macaristan ve Moldova da katıldı. Macaristan basınında yer alan haberlere göre Rusya ile Macaristan gelecek kış için Rus doğalgazı ödemelerinin kısmen ertelenmesine ilişkin anlaşma sağladı.

Söz konusu anlaşma Macar devlet enerji şirketi MVM ile Rus şirketi Gazprom arasında imzalandı. Anlaşmada, belli bir fiyatın altında kalan ödemelerin anında yapılması, belirlenmiş bu fiyatın üstündeki ödemelerinse gelecek üç ay içerisinde eşit ödemeler şeklinde yapılabileceği belirtiliyor.

Macaristan hükümet yetkilileri, Gazprom ile sağlanan anlaşmanın, ülkenin 3.4 ila 4.5 milyar euro'luk bir borcunun ertelenebileceği anlamına geldiğini söyledi.

MACAR FORİNTİ DEĞER KAYBETMEYE DEVAM EDİYOR

Bloomberg haber ajansı ise anlaşmaya ilişkin haberinde, artmakta olan enerji fiyatlarının Macar ekonomisini giderek daha çok etkilediğini ve ülkenin para birimi forintin, değerinin de rekor düzeydeki düşük seviyelere gerilediğini belirtti.

Forint geçen hafta euro karşısında yüzde 4 düşüşle rekor düşük seviyeye gerilemiş, ve bu yılın başından bugüne kadarki kaybını yüzde 13’ün üzerine çıkarmıştı. Böylece forint, Arjantin pesosu ve TL’den sonra bu yıl en kötü performansa sahip gelişmekte olan para birimi oldu.

Bununla birlikte Gazprom'dan Moldova ile ilgili de açıklama yapıldı. Moldova'ya bu ay günlük 5.7 milyon metreküp doğalgaz sevk edileceğini açıklayan şirket, Moldova'nın 2022 boyunca sevk edilen gaza ilişkin ödeme yükümlülüklerini düzenli olarak ihlal ettiğini belirtti.

OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Gazprom, 20 Ekim'e kadar ödeme yükümlülüğünün ihlali durumunda gaz tedarikini tamamen kesme ve sözleşmeyi feshetme hakkı da dahil olmak üzere tüm haklarını saklı tutmaktadır. Gelecekte, Moldova tarafından sözleşme koşullarındaki değişiklikleri ima eden herhangi bir talep, yalnızca sözleşmeye uygun yapılacak ilaveler şeklinde resmileştirilecektir"

Moldova'da bu yılın ocak ayında yeterli doğal gaz temin edilememesi nedeniyle olağanüstü hal ilan edilmişti.

Bloomberg, Macaristan gibi Türkiye’nin de Gazprom’dan doğalgaz ödemelerinin kısmen ertelenmesini talep ettiğini yazmıştı ama haber henüz doğrulanmadı.

Geçtiğimiz günlerde BOTAŞ'ın yükümlülüklerinin yüzde 25'inin dolar yerine ruble olarak ödemesine izin veren bir anlaşma yapılmıştı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde