Rusya’dan Türk Lirası’na yatırım hamlesi

Rusya’dan Türk Lirası’na yatırım hamlesi

Rusya Merkez Bankası, ülkenin varlık fonunun Çin, Hindistan ve Türkiye'nin yanı sıra diğer bazı ülkelerin para birimlerine yatırım yapabileceğini açıkladı.

Rusya’dan Türk Lirası’na yatırım hamlesi
16px
24px
12.08.2022 16:50
ABONE OLgoogle

Rusya Maliye Bakanlığı petrol fazlası ve doğalgaz gelirlerini varlık fonuna yönlendiren bir bütçe kuralı üzerinde yeniden çalışmalara başladı. Bu kapsamda Varlık Fonu'nun Çin, Hindistan ve Türkiye gibi bazı dost ülkelerin para birimlerine yatırım yapması değerlendiriliyor.

Rusya Merkez Bankası’nın “2023-2025 Para Politikası” raporunda Batı'nın Rusya'ya yönelik yaptırımlarına karşı mali kurallara geri dönmek ve varlık fonunu takviye etmek için çeşitli seçeneklerin değerlendirildiğini belirterek "Rusya Maliye Bakanlığı bütçe kuralı mekanizması oluşturmak ve varlık fonunu yenilemek için dost ülkelerin para birimlerine (yuan, rupi, TL ve diğerleri) yatırım konusunda çalışıyor" ifadelerine yer verdi.

Daha önce dolar ve euro yatırımı yapıyordu

Rusya daha önce varlık fonu için dolar ve euro yatırımı yapıyordu. Fon, rubledeki dalgalanma nedeniyle 2022'nin başında günlük Döviz alımlarını durdurmuştu. Şubat itibarıyla yaklaşık 640 milyar dolar büyüklükteki varlık fonunun yarısı Batılı yaptırımlar nedeniyle donduruldu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde