Rusya'da kredi sayısı yükselişte

Rusya'da kredi sayısı yükselişte

Rusya’da standartlara uygun olarak raporlanmayan potansiyel sorunlu kredilerin hacmi artış gösteriyor.

Rusya'da kredi sayısı yükselişte
16px
24px
25.03.2023 18:09
ABONE OLgoogle

Rusya’da faaliyet gösteren kredi derecelendirme bürosu Expert RA verilerinde, standartlara uygun olarak raporlanmayan potansiyel sorunlu kredilerin hacminin 700 milyar rubleye ulaştığı açıklandı. Bu miktarın 1 Ocak 2023 itibariyle bankacılık sektörünün sermayesinin yüzde 6’sını temsil ettiğine değinen Expert RA’nın banka derecelendirme müdürü Ksenia Yakushkina, analistlerin Batı’nın yeni sektörel yaptırımlarının başka bir borçlu grubunu vurabileceğini ve bunun da kaydedilmemiş kötü borçların miktarında bir artışa neden olacağını göz ardı etmediklerini söyledi.

RBK’ya konuşan Yakushkina, konu hakkında yaptık açıklamada, yaptırım baskısının ılımlı bir şekilde genişlemesiyle, kredi borçlarında önemli bir artışın beklenmediğini kaydederken, öte yandan bir diğer kredi derecelendirme bürosu Scoring tarafından yapılan açıklamada, ocak ayında Rusların ödemesini 90 günden fazla geciktirdiği konut kredisi sayısının Mayıs 2021’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştığı bildirilmişti.

VADESİ GEÇMİŞ KREDİ SAYISI YÜZDE 9.3 ARTTI

Gayrimenkul alımı için alınan, ancak ödemesi geciktirilen konut kredisi sayısı 30 bin 400 adede ulaşırken, vadesi geçmiş konut kredisi sayısının Ocak 2023 döneminde yüzde 9,3 arttığı vurgulandı.

2022 yılının aynı dönemine göre sorunlu ipoteklerde büyüme yüzde 15,4 olurken, ayrıca, belirtilen dönemde vadesi geçen konut kredisi tutarı Ocak 2022’ye göre yüzde 11, yıllık bazda ise yüzde 12 artarak 63,1 milyar rubleye ulaştı.

Konuyla ilgili açıklama yapan şirketin CEO’su Oleg Lagutkin, ipotek borçlarının sayısındaki artışı kredilerdeki büyümeye bağlarken, aralık ayında verilen konut kredilerinin rekor kırdığını hatırlattı.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde