Rusya'da araba piyasası Çin'e kaldı

Rusya'da araba piyasası Çin'e kaldı

Analitik ajansı Autostat ve danışmanlık şirketi PPK'nın verilerine göre Chery ve Geely gibi Çinli markalar, Rusya'nın yeni otomobil satışlarının neredeyse %40'ını oluşturuyor.

Rusya'da araba piyasası Çin'e kaldı
16px
24px
25.03.2023 10:29
ABONE OLgoogle

Çinli üreticiler Renault, Nissan ve Mercedes gibi firmaların çıkışının bıraktığı fırsatı değerlendirmek isteseler de otomobillerdeki kalitenin bekleneni karşılamadığı görüldü. Pazar paylarındaki artış Çin üretimi arabaların kullanımını arttırırken gelen şikayetlerde arttı.

Şikayetleri arasında sürüşün yumuşaklığı var.

Rusya'nın eski cumhurbaşkanı Dmitry Medvedev, aralık ayında Çin'e yaptığı ziyaretin ardından Cuma günü Çinli üreticilerle işbirliğinin iyi olduğunu ve tüketicilerin algılarının güncel olmadığını söyledi.

REKABET KURUYOR

2000'li yılların başında Rusya'da fabrika kurmaya başladıklarından beri yerli otomobil üreticileriyle pazar payı için mücadele eden çoğu Batılı otomobil üreticisi, geçen baharda faaliyetlerini durdurdu.

Altair-Auto genel müdürü Vladimir Shestak, "Tüm hayatımızı Avrupa, Japon, Amerikan markalarına odaklanarak yaşadık ve özellikle inanılmaz bir hızla gelişen Çin pazarını hesaba katmadık" dedi.

Yabancı firmaların çoğu Rusya'dan çıkmış veya ayrılma sürecinde olsa da, devam eden stoklar ve paralel ithalat, bazı şirketlerin arabalarının şimdilik satışta kaldığı anlamına geliyor.

Yerli üretici Avtovaz'ın Lada markası Rusya'nın en popüler markası. Renault, Avtovaz'daki eski kontrol hissesi aracılığıyla, Rusya'nın Ukrayna'da "özel askeri operasyon" olarak adlandırdığı operasyona başlamadan önce yabancı üreticiler arasında en yüksek pazar payına sahipti.

Otomobil endüstrisi uzmanı Sergey Aslanyan, Çin arabaları giderek artan bir şekilde boşluğu doldururken, itibar eksikliğinin bir sorun olmaya devam ettiğini söyledi.

"Evet, artık burada neredeyse hiç rakipleri yok" dedi. "Ancak bu, insanların fikirlerini hızla değiştireceği anlamına gelmez."

Çıkış yapan Avrupa, Japon ve Kore markalarının satışları %70'ten %22,6'ya düştü.

Tüketiciler için diğer bir sorunun fiyat olduğu söylendi. Medvedev bile Moskvich'in fiyatının biraz yüksek göründüğünü söyledi. Model 3, yaklaşık 2 milyon rubleye yaklaşık 26.195 dolara mal oluyor. Rusya'nın en çok satılan arabası Lada Granta'nın fiyatları ise 680.000 ruble'den başlıyor.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde