Rishi Sunak başbakan seçildi, İngiliz piyasaları rahatladı

Rishi Sunak başbakan seçildi, İngiliz piyasaları rahatladı

Rishi Sunak'ın İngiltere Başbakanı seçilmesiyle sterlin dolar karşısında 1,13 seviyesine çıkarken, borsa da yükseldi. Yüzde 5,17'ye kadar çıkan 30 yıllık devlet tahvil faizleri de haftaya yüzde 3,8 seviyesine inerek başladı.

Rishi Sunak başbakan seçildi, İngiliz piyasaları rahatladı
16px
24px
25.10.2022 07:07
ABONE OLgoogle

İngiltere’de eski maliye bakanı Rishi Sunak’ın iktidardaki Muhafazakar Parti'nin lideri ve ülkenin yeni başbakanı seçilmesiyle piyasalar şimdilik sakinleşmiş görünüyor.

Eski başbakan Boris Johnson’ın aday olmayacağını açıklamasının ardından piyasalar Sunak’ın başbakanlığını bu sabah itibarıyla fiyatlamaya başlamıştı.

Bunun üzerine İngiltere devlet tahvillerinin fiyatları düştü, sterlin az da olsa değer kazandı. İngiltere’nin 30 yıllık devlet tahvil faizleri haftaya yüzde 3,8 seviyesine inerek başladı.

Piyasaların mini bütçeyle karışmasının ardından bu faizler yüzde 5,17 seviyesine kadar çıkmıştı. Şimdilik sterlin de dolar karşısında 1,13 seviyesiyle çıkış yaptığı yerden biraz aşağıda görünüyor.

Borsa endeksleri de yükseldi

Londra Borsası'nda işlem gören en yüksek piyasa değerine sahip 100 şirketi temsil eden FTSE 100 endeksi günlük yüzde 0,6, FTSE 250 endeksi ise yüzde 1,25 yükseldi.

Financial Times gazetesine konuşan Fransız varlık yönetimi şirketi Carmignac’tan tahvil analisti Michael Michaelides, Sunak’ın başbakanlığının siyasi dramayı sakinleştireceğini ancak İngiltere’nin uluslararası piyasalar için halen tehlikeli bir yerde olduğunu söyledi:

İngiltere’de Liz Truss hükümetinin eylül ayının sonunda açıkladığı bütçe kesinti paketi piyasalarda çalkantıya yol açmış, sterlin dolara karşı 1,03’le en düşük seviyeye inerken değer kaybederken devlet tahvillerinin faizleri yükselmişti.

Her ne kadar bütçede yaratacağı 45 milyar sterlinlik açığın nasıl karşılanacağı açıklanmayan paket geri çekilmiş olsa da piyasalar rahatlamamıştı. Şimdi Sunak’ın, izleyeceği politikalarla piyasalara güven vermesi bekleniyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde