Reuters’tan Türkiye anketi! Beklentiler değişti

Reuters’tan Türkiye anketi! Beklentiler değişti

Türkiye'nin büyüme rakamlarına ilişkin beklentiler değişti.

Reuters’tan Türkiye anketi! Beklentiler değişti
16px
24px
29.11.2019 19:03
ABONE OLgoogle

Reuters anketine göre bu yılın üçüncü çeyreğinde yıllık bazda büyüme beklenirken, yıl sonuna ilişkin beklentiler de pozitife dönmüş durumda. Reuters'ın 17 kurumun katılımı ile yaptığı ankete göre, üçüncü çeyrek GSYH tahminleri %0.2 daralma ile %1.6 büyüme bandında yer alıyor. Yılın tamamında %0.5 büyüme beklenirken, tahmin aralığı %0.9 daralma ile %0.8 büyüme bandında bulunuyor.

Türkiye ekonomisi geçen yıl yaşanan ve TL’nin dolar karşısında yaklaşık %30 değer kaybettiği, enflasyon yükselirken iç talebin ciddi zayıflamasına neden olan kur krizi sonrası resesyona girmişti.

Ancak enflasyonun ağırlıklı baz etkisiyle Ekim’de tek haneye gerilemesi ve TCMB’nin faiz indirimleri sonrası kredi büyümesinin hızlanmasıyla ekonomide toparlanma sinyalleri gelmeye başladı.

“KREDİ BÜYÜMESİ BEKLENİLENİN ÜZERİNDE ARTTI”

Tacirler Yatırım Başekonomisti Özlem Bayraktar Gökşen, diğer çeyreklerle karşılaştırıldığında özel tüketimde bir miktar daha iyi bir performans görüleceğini, stoklar tarafının da destekleyici olacağını belirtirken; yıllık olumlu baz etkisinin ise en önemli faktör olduğunu söyledi.

Gökşen şöyle devam etti: “Diğer taraftan aslında geçtiğimiz çeyreklerde rekor seviyede büyümeye katkı sağlayan ihracatın katkısının ciddi anlamda azaldığını görebiliriz. Kredi büyümesi beklenilenin üzerinde arttı ve güven endekslerindeki düzelme ılımlı toparlanmaya işaret etti. Bu gibi faktörlerle birlikte üçüncü çeyrek ve yıl sonu için büyüme beklentileri de pozitife döndü.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde