Restoranlardaki transfer savaşı patronlara yüksek zam yaptırıyor

Restoranlardaki transfer savaşı patronlara yüksek zam yaptırıyor

6 bin lira olan şefin maaşı 10 bin liraya çıktı. Garsonların aylık kazancı tip’lerle birlikte 7 bin lirayı aştı

Restoranlardaki transfer savaşı patronlara yüksek zam yaptırıyor
16px
24px
04.11.2021 12:50
ABONE OLgoogle

Pandemi döneminde kapanmalar yüzünden sıkıntı çeken yeme içme sektörü, yasaklar kalktıktan sonra yoğun bir tempoya girdi.

Dünya'dan Necla Dalan'ın yazısına göre Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl’ün tabiriyle her yer doldu, taştı. Ancak bu süreçte kalifiye eleman sıkıntısı baş gösterdi.

Çünkü pandemi döneminde 2 milyona yakın kişinin çalıştığı sektörde birçok çalışan kuryeliğe geçti ve daha yüksek maaşlar almaya başladı, restoranlar açılınca da hem ağır çalışma koşulları hem de düşük ücretler yüzünden geri dönmek istemedi.

Sektörde çalışmaya devam edenler ise neredeyse kapanın elinde kalıyor. Daha yüksek maaş veren istediği elemanı alıyor. Elemanlarını kaybetmek istemeyenler ise yüzde 60’lara varan oranlarda zam yapıyor.

Örneğin büyük bir cafe zincirinin yönetimi 6 bin lira olan şefin maaşı 10 bin liraya çıkardı. Garsonların aylık kazancı tip’lerle birlikte 7 bin lirayı aştı.

Ramazan Bingöl’e sektördeki bu transfer ve yüksek zam furyasını sorduğumda aldığım cevap şu oldu:

“Kaotik bir ortam ve derin bir sıkıntı yaşanıyor sektörde. Tecrübe çok önemli, sıfırdan eleman alamazsınız. Yüksek zam yapmayan elemanını kaybediyor. Yüksek maaşlar fiyatlara yansıtılamıyor. Böyle giderse iflasa kadar giden istenmeyen gelişmeler yaşanacak.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde