Rant projesi ortaya çıktı! Meralara lüks konut

Rant projesi ortaya çıktı! Meralara lüks konut

İhalesi yapılmayan, finansmanı belirsiz Kanal çevresindeki rant tam gaz sürüyor. Sazlıdere Barajı’nın yanı başındaki ‘yapı yasaklı alan’da bulunan mera ve su toplama havzası imar değişikliği olmaksızın satışa çıkarıldı. Doğaya geri dönülmez şekilde zarar verecek karar tepkilerin odağında.

Rant projesi ortaya çıktı! Meralara lüks konut
16px
24px
10.09.2021 08:39
ABONE OLgoogle

TOKİ’nin Kanal çevresindeki ‘Yenişehir’ projesi kapsamında Sazlıbosna bölgesindeki meraları satışa sunacağı açıklandı. 6-7 Ekim’deki ihale ile içme suyu havzasında kalan ve yıllardır korunan bölgenin satılacağı belirtildi.

Mayıs 2023’te bitirilmesi düşünülen 485 yapılık proje ile altı katlı evlerin inşa edileceği öğrenildi. Tapuda ‘ham toprak’ ve ‘tarla’ olarak görülen alanın ‘arsa’ya dönüştürülmeden, imar planlarına açılan davalar sürerken elden çıkarılacak olması dikkat çekti.

‘İSTANBULLUNUN ORTAK MÜLKÜ RANT YARATMAK İÇİN SATILIYOR’

Karar'dan Hava Asal'ın haberine göre atılan bu adım, Kanal İstanbul’un lüks konut projesinden ibaret olduğunu bir kez daha ortaya koydu. İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün, İstanbullunun ortak mülkü olan meraların yeni rant alanları yaratılmak için satıldığını söyledi. Akgün “Buralar mera arazisiydi ve herkesin malı olarak görünür. Alanın üstünde içme suyu havzası kararı var, bu karar hâla kaldırılmadı. Uygulamalar yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlıyor ve virüs gibi yayılacak” dedi.

KANAL DEĞİL LÜKS KONUT PROJESİ

Henüz ihalesi yapılmayan Kanal İstanbul projesiyle ilgili rant yaratma çabalarına gün geçtikçe yenileri ekleniyor. Sazlıdere’deki ‘yapı yasaklı alanda’ bulunan mera ve su toplama havzası imar değişikliği olmamasına rağmen satışa çıkarıldığı açıklandı. ‘Rant’ hırsına dair dikkat çeken açıklamada bulunan İBB Şehircilik Daire Başkanı Akgün “Uygulamalar yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlıyor ve bu bir virüs gibi yayılacak” dedi.

Finans kaynağı henüz belli olmayan Kanal İstanbul projesiyle ilgili tartışmalar sürerken TOKİ Kanal çevresindeki ‘Yenişehir’ projesi kapsamında Sazlıbosna bölgesindeki meraları satışa sunacağı açıklandı. 6 Ekim’deki ihale ile içme suyu havzasında kalan ve yıllardır korunan bölgenin satılacağı belirtildi. Mayıs 2023’te bitirilmesi düşünülen 485 yapılık proje ile altı katlı evlerin inşa edileceği öğrenildi.

Tapuda ‘ham toprak’ ve ‘tarla’ olarak görülen alanın ‘arsa’ya dönüştürülmeden, imar planlarına açılan davalar sürerken elden çıkarılması tepki çekti. İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün “Uygulamalar yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlıyor ve bu bir virüs gibi yayılacak” dedi. Kanal İstanbul ve çevresine inşa edilecek ‘Yenişehir’in bir rant projesi olduğunu vurgulayan Akgün, tüm İstanbullunun ortak mülkü olan meralar yeni rant alanları yaratılmak için 6 Ekim’de satışa çıkarılacağını açıkladı. TOKİ’nin ihaleyle satışa çıkardığı alanla ilgili açıklamada bulunan Akgün “Burası Sazlıdere Barajı’nın hemen yanı. İçme suyu havzasında, kısa koruma kuşağında; ‘yapı yasaklı alanda’ kalıyordu.

Yıllardır buraların korunabilmesi aslında bu sayede oldu” ifadelerini kullandı. Kanal İstanbul’un Bakanlıkça yapılan imar planları ile bölgenin tamamının imara açıldığını hatırlatan Akgün “Mayıs 2023’te bitirilmesi düşünülen 485 birimlik ‘bu etap’; 6 katlı, konut ve ticaret kullanımına ayrıldı. Bu arada bölge halen daha ‘havza sınırı’ içerisinde. Bu alan tapuda hâlâ daha ham toprak ve tarla” dedi. Akgün, şunları söyledi:

“Bir yerin imar planı yapıldıktan sonra parselasyon planlarının yapılması gerekir. Arsa vasfı kazanan yerlerin satışı ve konut uygulaması yapılabilir.

İmar planlarında konut gözüküyor ama mevcut durumda buralar ekili biçili köylülerin kullandığı tarım alanları. Ayrıca, Bakanlık kendi planlarında Sazlıdere Barajı’nı kaldırdı ve oraya kanal yapılıyor. Orada baraj olmadığı varsayıldığı için içme suyu havzası olarak da görmüyor ve imara planlarında konut ve ticaret alanı olarak planlamış durumda.” Akgün “Durum ortada; bu gidişatta geleceğimizin nasıl şekilleneceği de üç aşağı beş yukarı belli. Doğadan, sudan, topraktan, ormandan, ortak kamu yararımızdan mı yana olacağız? Yoksa betondan mı? Tercih basit” dedi.

‘BU RANT PROJESİNE SİYASİ ÖMÜRLERİ YETMEYECEK’

Kanal İstanbul’u bir rant ve emlak projesi olarak değerlendiren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu “Bakın Kanal İstanbul projesi bir rant projesidir, emlak projesidir.

Basit bir emlakçının ‘Alırım, yaparım, satarım’ mantığında tarif ettiği bir iştir. İstanbul bir emlakçının elinde yoğurulacak bir memleket değildir. İstanbul kadimdir. Ama şu anda bir emlakçının alırım, yaparım, hazırlarım, satarım, para kazanırım dediği bir mantıkla yürütülen bir projedir.

Vahşi bir iştir. Şu anda apar topar konut ihalesi projeleri hazırlandığını söyleyen İmamoğlu “Çünkü amaçları inşaat yapmak, para kazanmak.

Kazanmak derken de kamunun kazanması umurlarında değil orada milyonlarca metrekarelik eline geçmiş mülklerin satıp para kazanma projesi. Bu emlak projesi açık ve net ki, farklı Arap ülkelerine yıllar öncesinden reklamı yapılan bir projedir. Ama bu yapılamaz, yapılmayacak. Buna siyasi ömürleri de yetmeyecek” ifadelerini kullandı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde