RTÜK Başkanı Şahin'den 'Sevda Noyan' açıklaması: Çok büyütülecek bir şey değil

RTÜK Başkanı Şahin'den 'Sevda Noyan' açıklaması: Çok büyütülecek bir şey değil

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Ülke TV’de komşularına yönelik ölüm listesi hazırladığını söyleyen Sevda Noyan için kanala ceza verilmemesi gerektiğini ve tehdit açıklamasının ‘büyütülecek’ bir konu olmadığını söyledi.

RTÜK Başkanı Şahin'den 'Sevda Noyan' açıklaması: Çok büyütülecek bir şey değil
16px
24px
15.05.2020 12:40
ABONE OLgoogle

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Sevda Noyan’ın “Bizim aile şöyle bir 50 kişiyi götürür” dediği, Esra Elönü'nün sunduğu Ülke TV’de yayınlanan “Arafta Sorular” programına ceza verilmemesi gerektiğini söyledi.

Sevda Noyan’ın “Bizim aile şöyle bir 50 kişiyi götürür” dediği, Esra Elönü'nün sunduğu “Arafta Sorular” programı RTÜK Üst Kurul gündeme getirilmemişti. RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, dün, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin “mazeret” bildirerek Üst Kurul toplantısına katılmadığını ve “Cebimde listem hazır. Ailemiz en az 50 kişiyi götürür” diyen Sevda Noyan’ın katıldığı programın Üst Kurul gündemine getirilmediğini belirtmişti.

"BÜYÜTÜLECEK BİR KONU DEĞİL"

Ünlü bilişim yazarı Musa Savaş’ın internet üzerinden yaptığı "Dijital Gündem" adlı programa katılan RTÜK Başkanı Şahin, yaptığı açıklamada “Çok büyütülecek bir konu değil” dedi.

Şahin, Ülke TV’deki Sevda Noyan’ın tehditleri ve ölüm listesi hazırladığı yönündeki sözleri üzerine, “Ülke TV ile ilgili raporlar üst kurula gelecek. Ancak verilecek bir müeyyide varsa, bu müeyyidenin bir darbe sevicilerini, darbeyi övenleri sevindiren ve onları gülümseten bir ceza olmaması gerektiğini düşünüyorum. Darbeyi övenlerin karşısında söylenenleri biz cezalandırmak gibi bir pozisyonda değiliz. Çok büyütülecek bir konu değil” ifadelerini kullandı.

Programda sorular sorular ve cevapları şöyle oldu:

Musa Savaş: Hoş geldiniz, sondan ve hızlı başlayalım. RTÜK’ün son kararları çok tartışıldı. Halk TV ile FOX’la özel bir probleminiz mi var?

Ebubekir Şahin: Sadece FOX ve Halk TV değil, bir de Tele1 var. Tele1’le de bir sorununuz mu var diye bize sıklıkla soruyorlar. Hayır bizim hiçbir kanal ile bir sorunumuz olamaz, olması mümkün değildir. Çünkü RTÜK, Türkiye’de kurulu bulunan ve Türkiye üzerinden yayın yapan tüm radyo ve televizyonların; altyapısını ve erişimini sağlayan, onların denetleme ve düzenlemesini yapan bir üst kuruldur. Böyle olunca, bunlarla ilgili sorun olması ayrıca özellikle bazı kesimdeki televizyonlar ve radyolarla sorun olması düşünülemez ve mümkün değildir. Ben bunun algı olduğunu düşünüyorum. Siz de iyi bir gazetecisiniz ve iyi bilirsiniz ki bazen algı olgunun önüne geçer. Maalesef bilinçli bir şekilde bazı kesimlerin bu algıyı oluşturduğunu üzülerek görüyorum ve işin kötü tarafı bunda da başarılı oluyorlar. Ben şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki RTÜK, hiçbir kanala hiçbir medya kuruluşuna karşı bir tutumu olamaz veya onun yanında yer alamaz.

Musa Savaş: RTÜK elinde sopa bekliyor şeklinde bir görüş de var. Buna ne diyorsunuz bu da mı algı?

Ebubekir Şahin: RTÜK’ün yeri geldiğinde ceza verme yetkisi var ama ben göreve geldiğim ilk gün de şunu söylemiştim: RTÜK, sadece verdiği cezalarla anılan bir kurum olmayacak. Bundan sonraki süreçte yol gösteren ve ön açan bir kurum olacak dedim. Fakat şimdilik elimizdeki imkânlar belli. Önce uyarıyoruz. Bunu gerçekten çok güzel işletiyoruz. Bütün arkadaşlarımız hem ilgili dairedeki arkadaşlarımız hem başkan yardımcılarımız hem de bizim ekimizdeki arkadaşlarımız… Kanunumuza göre bir eksiklik, aksaklık veya ihlal varsa önce onu uyarıyoruz. Uyarıyı dikkate alanlarla ilgili bir sorunumuz yok. Çoğunlukla da uyarılarımız dikkate alınıyor. Ama uyarılarımız dikkate alınmazsa ne yapacağız Musa Bey? Ondan sonraki süreçte para cezaları ile yayın durdurma cezaları ile yayın durdurma cezaları ile ve en son nihayetinde de lisans iptaline kadar… Evet elimizde bir imkân var ancak biz bunu şimdiye kadar hiç işletme taraftarı değildik. Fakat son dönemdeki özellikle pandemi dönemindeki birtakım yayınlardaki eksiklik, aksaklık ve ihlalleri görünce, sizin ironi şeklinde sorduğunuz, sopayı kullanma ihtiyacı hissettik. Bu çok canı gönülden istediğimiz ve uyguladığımız bir yöntem değil.

Musa Savaş: Yakın zamanda Ülke TV'de bir kadının komşularıyla ilgili söyledikleri gündemi bir hayli meşgul etti. RTÜK'ü de meşgul ediyor mu?

Ebubekir Şahin: Musa Bey çok fazla meşgul ediyor. Şunu söylemek isterim; Ülke TV’de benim açımdan talihsiz diyebileceğim bir açıklama yapıldı. Komşuları ile ilgili bir söylemde bulundu. Tabii burada güzel olan ve bizi sevindiren olay şu: İlgili televizyon kuruluşu hemen bir açıklama yaptı. Böyle bir söyleme katılmadıklarını, darbeyi kınamanın ve lanetlemenin ötesindeki söylemlerin asla ve asla altında imzalarının olmayacağını söylediler. Yayıncılık tarafından ve üst kurul tarafından baktığımız zaman bu bizim için sevindirici bir olay. Bunun da moderatörlüğünü yapan Esra Hanım’la ilgili de bir açıklama yapıldı. Esra Hanım’ın kendisi tarafından da bir açıklama yapıldı. Kendisinin o an müdahale edebileceği ama etmeme gafletinde bulunduğu gibi, özür mahiyetinde bir açıklama yapıldı. Bunlar yayıncılık anlamında güzel gelişmeler. Bizi sevindiren ve elimizi rahatlatan gelişmeler.

Ebubekir Şahin’in yanıtladığı diğer sorular şunlardan öne çıkanlar şunlar oldu:
- RTÜK, talimatla mı iş yapar?

- İnternet üzerinden yapılan isteğe bağlı yayıncılık da çok tartışıldı. Örneğin Netflix. İnsanlar "Paramı veriyorum, seyrediyorum. RTÜK niye karışıyor?" diyor. Sahi paralı kanallara RTÜK niye karışıyor?
- YouTube’a gelelim. Küfür gırla gidiyor. RTÜK YouTube'un neresinde?
- Tüm dünya bir salgın döneminden geçiyor ve RTÜK Pandemi yayınlarına da cezalar verdi. Neden?
- Pandemi demişken her sektörün çalışma düzeni ve şartları etkilendi. Sizin görev alanınıza ilişkin neler yaptınız?


- Çarşamba günü Yeni Çamlıca'daki Yeni Kule'de yangın çıktı. Geçtiğimiz haftalarda bu kulenin onayı için RTÜK'e başvurulmuştu. RTÜK'te testlerinizi yapın öyle gelin şeklinde cevap vermişti. Bu nasıl oldu. Bu cevap süreci nasıl gelişti?

TOPLANTIYA KATILMAMIŞTI

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin geçtiğimiz günlerde yapılan toplantıya ‘mazaret’ bildirerek katılmamış, tehditler savuran Sevda Noyan toplantıda gündeme getirilmemişti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde