Putin emir verdi Donbas’a askeri harekat başladı

Putin emir verdi Donbas’a askeri harekat başladı

Rusya ile Ukrayna arasında devam eden gerilim sonunda Moskova'nın işgaline evrildi. Sabah saatlerinde Putin'in ulusa sesleniş konuşmasıyla birlikte Rus askerleri Donbas'a ilerlerken bölgede top ateşi sesleri duyulmaya başlandı.

Putin emir verdi Donbas’a askeri harekat başladı
16px
24px
24.02.2022 04:06
ABONE OLgoogle

2014’te Kırım’ı ilhak ettikten sonra uluslararası kamuoyunda tepki çeken Rusya, sabaha karşı yerel saatle 05:50’de Donbas’a askeri harekat için düğmeye bastı. Sabaha karşı ulusa sesleniş konuşması yapan Putin, Ukrayna’ya operasyon düzenlendiğini duyurdu.

Konuşmasında bunun bir işgal olmadığını fakat “özel askeri operasyon” olduğunu dile getiren Putin, Ukrayna’dan kaynaklı olduğunu ifade ettiği tehditler karşısında Rusya’nın kendisini savunacağını ifade etti. Putin harekatı böyle duyurdu: Askeri operasyon düzenlemeye karar verdim

KİEV, HARKOV VE ODESSA’DA PATLAMA SESLERİ

Rusya’nın başlattığı askeri operasyonun kapsamı henüz net değil. Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki Reuters muhabiri kentte top ateşi sesine benzer sesler duyulduğunu ifade etti.

Putin, bölgeyi silahsızlandırmak ve çatışmalardan arındırmak için bu adımın atıldığını söylerken uluslararası kamuoyu Kiev, Mariupoli, Harkov ve Odeassa’da patlama sesleri duyulduğunu aktardı.

Rusya Devlet Başkanı Putin, konuşmasında, “Ukrayna ile Rusya’nın çatışması kaçınılmaz, burada sorulması gereken soru ne zaman olacağıdır.

NATO’nun genişlemesi ve Ukrayna topraklarını kullanması kabul edilemez.

Rusya ordusunun operasyonunun amacı insanları korumaktır. Şartlar, Rusya’yı harekete geçmeye zorladı” ifadesini kullandı.

Rus askerlerinin Kupino bölgesindeki ilerlemesi Reuters’ın servis ettiği uydu görüntüleriyle görüldü.

DÜNYA AYAĞA KALKTI

Putin’in Ukrayna’ya askeri operasyon düzenleme kararı uluslararası kamuoyunu ayağa kaldırdı…

Başta NATO olmak üzere birçok ülke liderinden ve üst düzey yetkiliden çok sert açıklama geldi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, saldırıyı kınarken, bu adımın çok sayıda sivilin yaşamını riske attığını söyledi.

Rusya-Ukrayna krizinde 24 Şubat'ta öne çıkanlar gelişmeler şu şekilde:

07.00: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba: Putin, Ukrayna'ya karşı geniş çaplı bir savaş başlattı. Ukrayna'nın barışçıl kentlerinde saldırılar sürüyor. Ukrayna kendini savunacak ve kazanacak. Dünya Putin'i durdurabilir, durdurmalı. Harekete geçme zamanı.

06.33: ABD Başkanı Biden, Rusya'nın başlattığı operasyonuna karşı açıklamada bulundu: "Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımın tek sorumlusu Rusya'dır. ABD ve müttefikleri birlik ve kararlılıkla karşılık verecektir."

06.15: Ukrayna'nın başkenti Kiev'de büyük patlama sesleri duyuldu.

06.06: Ukrayna'nın Dombas bölgesinde yer alan Kramatorsk kentinde 2 büyük patlama sesi duyuldu.

06.01: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu.

03.50: Rusya, havacılara gönderdiği nota (NOTAM) ile, Ukrayna'nın doğu sınırındaki Rostov uçuş bilgi bölgesinde bir kısım hava sahasını kapattı.

03.07: Beyaz Saray, G7 liderlerinin bugün, Ukrayna ve Rusya'daki durumu görüşmek için video-konferans yöntemi ile toplanacağını duyurdu.

03.00: Reuters'ın diplomatik kaynaklara dayandırdığı habere göre, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bugün 17.30'da "Ukrayna" gündemiyle toplanacak.

02.45: Sputnik'in haberine göre Avrupa Birliği, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ve Sputnik ile RT'nin Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan'ın da aralarında olduğu 555 kişi ve 52 kuruma yönelik yaptırımları onayladı.

02.17: Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukraynalı mevkidaşı Volodymyr Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinden sonra, Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik desteğini tekrarladı.

02.10: Fransa Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın günün erken saatlerinde ilan ettiği OHAL'i gerekçe göstererek, şu anda Ukrayna'da bulunan Fransız vatandaşlarının ülkeyi derhal terk etmesi gerektiğini söyledi. Bakanlık ayrıca, bir sonraki duyuruya kadar Ukrayna'ya seyahat etmemeleri tavsiyesinde bulundu.

01.55: Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıyı onayladığını ve Putin'in, görüşme davetine yanıt vermediğini söyledi. Zelenskiy, Ukrayna sınırında 200 bin Rus askeri olduğunu belirtti. Zelenskiy, bu sözleri Telegram'da yayınlanan ve hem Ukraynaca hem de Rusça konuştuğu 10 dakikalık bir ulusa sesleniş konuşmasında söyledi.

01.50: Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, ulusa sesleniş konuşmasına başladı.

01.14: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, ayrılıkçı liderlerin Moskova'dan askeri yardım istemesinin güvenlik durumuna yönelik gerilimi daha da artırdığını söyledi ve acil olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konsey toplantısı talep etti.

01.00: Ukrayna'da OHAL uygulaması başladı.

00.41: Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD'nin Rusya'nın adımlarına sert ekonomik yaptırımlarla yanıt vereceklerini ancak Başkan Joe Biden'ın hiçbir senaryoda Rusya ile savaşmaları için Ukrayna'ya Amerikan askerlerini göndermeyeceğini açıkladı.

00.35: Ukrayna’nın doğusunda, Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolünde bulunan Donbas bölgesinden Rusya'ya tahliye edilenlerin sayısı 100 bine yaklaşırken askeri hareketlilik de artıyor. Anadolu Ajansı (AA) Rus ordusuna ait tankların Donbas'ta olduğuna dair fotoğraflar servis etti. 

00.24: Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı liderler Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den Ukrayna ordusuna karşı yardım istedi.Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın doğusundaki sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ile sözde Luhansk Halk Cumhuriyeti yönetimlerinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e mektup yazarak yardım istediklerini söyledi.

Mektupta, "Donbas'ta sivil kayıplar yaşandığına" işaret edildiğini kaydeden Peskov, "Yönetimler, Ukrayna silahlı kuvvetlerinin ve oluşumlarının saldırganlığını püskürtmek için Rusya başkanından yardım istediler" ifadesini kullandı.

00.02: Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı liderler Rusya Devlet Başkanı Putin'den Ukrayna ordusuna karşı yardım istedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde