Putin: Gaz tedarikinde Türkiye AB için kritik güzergah

Putin: Gaz tedarikinde Türkiye AB için kritik güzergah

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Astana'daki CICA Zirvesi kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi.

Putin: Gaz tedarikinde Türkiye AB için kritik güzergah
16px
24px
13.10.2022 10:05
ABONE OLgoogle

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (CİCA) kapsamında Kazakistan’ın başkenti Astana’da bir araya geldi.

Putin ile Erdoğan en son eylül ayında Semerkant’ta bir araya gelmişlerdi. Rusya ve Türkiye liderleri, daha önceyse ağustos ve temmuz aylarında da birer yüz yüze görüşme gerçekleştirdi.

İki lider görüşme öncesi kısa birer açıklama yaptı.

PUTİN: GAZ TEDARİKİNDE TÜRKİYE AB İÇİN EN ÖNEMLİ GÜZERGAH

Doğalgaz tedarikinde Türkiye'nin en güvenli güzergah haline geldiğini belirten Putin şunları söyledi:

''Nükleer santral çalışması planlandığı gibi gidiyor. Gaz tedarikinde Türkiye en güvenli güzergah haline geldi şu an. Avrupa'dan çok daha güvenli güzergah haline geldi. Türkiye, Avrupa Birliği'ne gaz sağlamanın en güvenilir yolu olabileceğini kanıtladı. TürkAkımı'nı patlatmayı planlıyorlardı biz bu terör eylemini önledik. Rusya'dan Türkiye'ye hidrokarbon tedariki tam akışla devam ediyor. Doğalgaz fiyatları şu anda zirvede. Türkiye'de bir merkez önerisinde gaz fiyatları siyasi imalar olmadan belirlenebilir.''

ERDOĞAN: AKKUYU'NUN AÇILMASI DÜNYADA FARKLI BİR SES GETİRECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise şöyle konuştu:

''Akkuyu çok önemli bir adım. Akkuyu'nun birinci türbininin önümüzdeki yılın ilk yarısında açılması dünyada farklı bir ses getirecektir. (Nükleer santral) Sinop'la ilgili bir adım atılabilirse bu tabii çok daha farklı bir çarpan etkisi yapacaktır. Tahıl mutabakatını güçlendirerek sürdürmeliyiz.''

Görüşmede; Rusya-Ukrayna savaşı, enerji krizi ve tahıl koridorunun genişletilmesi gibi konuların ele alınması bekleniyor.

İki liderin görüşmesi, Kerç Köprüsü'ne yapılan saldırı sonrasında başlayan Rusya’nın karşı saldırılarının hemen ardından gerçekleşmesi nedeniyle dikkatle takip ediliyor.

Rusya Devlet Başkanı’nın yardımcısı Yuriy Uşakov, liderlerin bu sene bu denli sık görüşmüş olmalarına istinaden, “Putin ve Erdoğan neredeyse her ay bir araya geliyorlar” demiş ve liderlerin bunun yanında, sene başından beri 13 telefon görüşmesi de gerçekleştirdiklerini eklemişti.

Putin ve Erdoğan’ın Astana’daki görüşmeleriyse, Türkiye’nin Rusya ve Batı ülkelerinin temsilcilerini bir araya getirecek Ukrayna konulu bir buluşma düzenlemek istediğinin bilindiği bir döneme denk geliyor.

Söz konusu görüşme ayrıca, Rusya Devlet Başkanı’nın, şu an çalışmaz hâlde olan Kuzey Akım boru hatları üstünden iletilemeyen Rus gazının yönünü değiştirerek bu enerji kaynağını Türkiye’de oluşturulacak büyük bir dağıtım merkezi üstünden Avrupa’ya tedarik etmeyi istediklerini açıklamasını izliyor.

Görüşme sırasında tarafların her iki konuda da birbirlerine somut teklifler iletmesi bekleniyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde