Profesyonel bir Youtube videosu nasıl çekilir?

Profesyonel bir Youtube videosu nasıl çekilir?

Youtuberlık son zamanların en gözde mesleklerinden biri haline geldi. Evet halihazırda pek çok kişi Youtube’a ürettiği içeriklerden hayatını kazanıyor. Bu gerçekten oldukça enteresan bir şey.

Profesyonel bir Youtube videosu nasıl çekilir?
16px
24px
02.03.2021 12:56
ABONE OLgoogle

Bundan belki de 10 yıl önce böyle şu an Youtube üzerinden binlerce dolar kazanan kişilere bunu söyleseydiniz size inanmaları oldukça güç olacaktı. Ancak bugün bu durum gerçek. 

Her ne kadar Youtube üzerinden video içerik yayınlayarak para kazanmak hem çok karlı hem de adeta günümüzün şan şöhret getiren uğraşısı haline gelse de bugün dakikalar içerisinde tükettiğimiz o Youtube içeriklerini hazırlamak hiç de kolay bir şey değil. İşin mutfağında büyük bir emek var. Biz de kısaca profesyonel anlamda bir Youtube içeriğinin nasıl hazırlanacağına dair bir bilgilendirme yapmak istedik. Dilerseniz başlayalım. 

Youtube’a nereden başlamalıyım?

Bugün Youtube’a video içerik koyarak ne kadar fazla kişiye bu içeriği izletirseniz o kadar çok para kazanmanız mümkün oluyor. Youtube, videolara verilen reklamlardan elde ettiği gelirlerin bir kısmını onu dünyanın en çok ziyaret edilen sitesi yapan içerik üreticilerine dağıtmaktadır. Youtube reklam verenlerinden aldığı ücretin ne kadarını dağıttığını tam olarak söylemese de yapılan son istatistiklere göre farklı kriterlere bağlı olsa da bir Youtube videosunun 1000 kez izlenmesinden ortalama 5$ kazanıldığı bilinmektedir. Bu da 1,000,000 izlenen bir video için 5,000 $ ücret demektir. 

Hal böyle olunca da Youtube üzerinden içerik üretmek ilk başlarda bir hobi olarak görülse de bugün insanların ciddi bir gelir kapısı olarak gördüğü bir alan. Ancak her işte olduğu gibi bunda da yoğun bir emek vermeden bir şeylerin olması çok da kolay değil. 

Öncelikle videomuzu çekebilmek için her şeyden önce bir kameraya ihtiyaç var. Bu noktada eskiden olsaydı eğer profesyonel bir kamera ile işe başlamanızı söyleyebilirdik. Ancak günümüzde akıllı telefonların kameraları oldukça gelişmiş bir video deneyimi sunuyor. Bu nedenle eğer son yıllarda üretilmiş bir akıllı telefonunuz varsa bu telefonun kamerasıyla rahatlıkla iyi bir video çekebilirsiniz. 

İyi bir içerik hazırlamanın püf noktaları

Kameramız elimizdeyse bu kamerayı kullanarak çektiğimiz videoların profesyonel görünmesini sağlamak için neler yapılabileceğinden bahsedelim. 

Öncelikle Youtube’daki videolarınızın daha profesyonel görünmesini sağlamak için çekim yaptığımız kameranın sabit bir şekilde kalmasını sağlayacak cihazlardan faydalanmanızdır. Kameranın hareketli olmasının gerekmediği videolar çekmek istiyorsanız oldukça uygun fiyatlı ekipmanlar mevcut. Bunlardan bizim tavsiyemiz ahtapot tripod adı verilen cihazları kullanarak ilk etapta telefonunuzu çekim için bir masanın üstüne sabit bir şekilde yerleştirebilirsiniz. Tabii ki bu tip cihazların ucu bucağı yok. Ancak ilk etapta düşük bütçeli olarak başlamanız faydalı olacaktır. 

İlk etapda dış çekim yapmanızı çok tavsiye etmiyoruz. Zira dış çekim için gerekli olan ekipmanlar, iç çekime göre daha fazla olacaktır. En azından dışarıda kamera hareketliyken yapacağınız çekimler için profesyonel, uzun bir tripod kullanmanız gerekecektir. Ya da gimbal adı verilen sabitleyici cihazlardan faydalanmalısınız. Bu iki cihaz olmadan dış çekimde kamerayı hareket ettirerek yaptığınız çekimde hiç de iyi görüntüler almadığınızı göreceksiniz. 

Cep telefonu ile yapılan çekimlerin en önemli püf noktalarından biri videoyu yatay şekilde çekmektir. Bu kısım oldukça önemlidir. Zira dik videolar izlenmesi oldukça zor videolardır ve hiç hoş görüntüler ortaya çıkmaz. 

Arka plana, videonun çekildiği esnada videoya sizden habersiz bir şekilde girip çıkabilecek şeylere dikkat edin. Kadrajınızda görülecek bütün öğeler sizin kontrolünüzde olsun. Videonuzu çekeceğiniz yerde arkanızda görülen her şeyi özenle hazırlayın ve izleyicinin dikkatini dağıtacak şeylerin bir an bile kadrajda görünmemesini sağlayın. 

Videolarınızda eğer bir şeyler anlatıyorsanız kesinlikle mikrofon kullanın. Mikrofon kullanarak ses tonunuzun videodaki önemini arttırmış olursunuz. Kötü gelen bir ses, videonun izlenmesini kesinlikle negatif etkileyecektir. Bu konuda oldukça düşük bütçe ile iyi sonuçlar alacağınız mikrofonlar olduğunu göreceksiniz. Kesinlikle Youtube için profesyonel video çekmek istiyorsanız mikrofon konusunu önemseyin. 

Kamera karşısına çıkarken kendinize dikkat edin. Çekimi tek başınıza yapıyor olabilirsiniz. Ancak Youtube’a koyduğunuz bir içeriği milyonlar izleyebilir. Dolayısıyla her videonuzda milyonların sizi nasıl görmesini istediğiniz şekilde görünün ve konuşma şeklinizi de buna göre ayarlayın. 

Işık konusu da oldukça önemli. Videolarınızda ne çok aydınlık ne de çok karanlık gözükün. Bunun için ilk etapta ayıracağınız bir bütçe yoksa videolarınız gündüz vakitleri çekmeye çalışın. Doğru bir ayarlamayla görüntünüzün oldukça iyi çıktığı videoları gün içerisinde çekebilirsiniz. Ancak gece çekimleri için en iyi görüntüyü elde etmede muhakkak bir ışık kaynağına ihtiyaç duyacaksınız. Bu yüzden bu konuda detaylı bilgi edinin ve bu konu üzerine çalışın. 

İyi içeriğin teknik konuları (Video dönüştürme, video düzenleme vs.)

Youtube’a iyi bir içerik hazırlamak isteyenlerin kamera önünde ne şekilde davranması gerektiği ve donanım olarak nelere ihtiyaç duyacaklarından bahsettik. Şimdi de işin teknik kısmıyla ilgili bazı noktalara değinelim. 

Öncelikle profesyonel bir video için muhakkak profesyonel bir video düzenleme programı kullanmalısınız. Bu programlar aracılığıyla videonuzun gereksiz yerlerini kesebilir ve bazı geçiş efektlerini uygun yerlerde kullanarak videonuza olan ilgiyi arttırabilirsiniz. 

Bilindiği üzere; Youtube’a bir video atarken eğer doğrulanmış bir hesap değilseniz varsayılan ayarda en fazla 15 dakika uzunluğunda bir video atmanız mümkündür. Hesabınız doğrulanmış olsa dahi 12 saatten uzun videoları Youtube’a yükleyemezsiniz. Daha önce bundan daha uzun yüklenmiş videolar Youtube’da yer alsa da bu videolar Youtube’un eski politikalar uyguladığı dönemlere ilişkin videolardır. Youtube’a en güncel yükleme sınırı 12 saat ve boyut olarak 128 GB olarak belirlenmiştir. 

Bu kısıtları göz önünde bulundurarak videonuzu en kaliteli görülecek formatla Youtube’a yükleyin. Her ne kadar Youtube videolarınızı farklı formatlarda gösteriyor gibi görünse de kalitesiz bir videoyu kaliteli şekilde göstermez. İnternet bağlantı hızı düşük olan kişilerin görebilmesi için kaliteli bir videoyu kalitesiz gösterdiği olur. Bu yüzden video dönüştürme işlemleri yapmanız gerekebilir. Bunlar arasında en çok kullanılan video formatı olan MKV’yi MP4’e çevirme işlemi gelebilir. MKV dosyasını MP4’e çevirme ya da tam tersi tarzı işlemler için Movavi gibi araçlardan yüksek performans alınabilir. Bu da videonuzun teknik kalitesini yükseltmenizi sağlayacak bir adımdır. 

Bütün bunları dikkate alarak ilgi alanınız olan konularda yayınlayacağınız içeriklerle yüksek izlenme sayılarına ulaşmanız işten bile olmayacaktır. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde