Prof. Dr. Alkin: Merkez'in kararını beklerken dikkatle izlediğim bir mesele var...

Prof. Dr. Alkin: Merkez'in kararını beklerken dikkatle izlediğim bir mesele var...

Elbette perşembe günü açıklanacak olan Merkez Bankası faiz kararı bu haftanın en önemli gelişmesi olacak. Geçen haftanın stresini üzerimizden atarken, piyasaların nispeten sakin ve olumlu seyrettiğini görmekteyiz. 

Prof. Dr. Alkin: Merkez'in kararını beklerken dikkatle izlediğim bir mesele var...
16px
24px
14.01.2020 13:10
ABONE OLgoogle

Geçen haftanın gerilimi sebebiyle Altın Fiyatları son 5 yılın en yüksek seviyesinden geri döndü ama tekrar toparlanmaya başladı diyebilirim. Neredeyse 1580 Doları denedi ve 1550 Dolara kadar düştü. Cuma günü kapanışı ise 1562 Dolardı. Kaldığı yerden yükselişe devam edip etmeyeceğine bakacağız. 

Türkiye'de ise Gram Altın 301 TL'den 291 TL'ye kadar geriledi ama 294 Dolardan kapanış gerçekleştirdi.  Dolar/TL'deki düşüş de bu gerilemede etkili oldu diyebilirim. Eğer döviz kurlarında düşüş devam ederse, geçen haftanın heyecanıyla 300 TL seviyelerinde Altın almış olanlar için sıkıntılı bir süreç başlayabilir. Böyle durumlarda acele etmek hep hata yaptırır.

"Petrol Fiyatları da şimdilik sakinledi, Borsa ise yükselişe devam ediyor.."

Petrol de geçen haftanın yükselenleri arasındaydı. Neredeyse 70 Dolar seviyesine gelirken Trump'ın açıklamalarıyla 65 Doların altına düşüverdi. En son 2018 Ekim Ayında 78 Doları gördükten sonra oldukça sakin seyreden Brent Ham Petrolün, son bir yıldır 70 Doları iki defa kırmayı deneyip başaramadığının da altını çizelim. Elbette bu durum Türkiye gibi ülkelerin cari dengesi, üzerinde olumlu etki yapıyor. 

BIST ise yükselişine kaldığı yerden devam ediyor. Daha önceki yükseliş 120.000 seviyesinin üzerinde sona ermişti. Dünkü kapanış 120.000 puanın üzerinde olduğu için uzmanlar hareketin 140.000 seviyesine kadar devam edebileceğinin altını çiziyorlar. Elbette sabit sermaye yatırımlarının gelmesi daha önemli ama şunu da unutmamak lazım: BIST bir ikinci el piyasadır. Bir değerin ikinci el piyasası ne kadar işlevsel ise birinci el piyasası da rağbet görür. Türk Şirketlerinin hisselerinin yükselmesi yabancı sermayenin gelmesi için önemli bir gelişmedir diye düşünüyorum.

Sonuç olarak, aradaki İran-ABD gerginliği olmasaydı piyasalar kendi halinde yükselmeye devam edecekti. Belki de sağlıklı bir realizasyon için fırsat oluştu. Şimdi daha güçlü şekilde yükselmeye devam etme ihtimali var. Merkez Bankasının kararını bu şekilde beklerken, Hafter'in Libya'daki hareketlenmelerini de dikkatle izliyorum. Bence siz de Libya meselesini yakından takip edin.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde