Piyasaların gözü faiz kararında!

Piyasaların gözü faiz kararında!

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve Batı ülkelerinin sert yaptırımları küresel ekonomik belirsizlikleri artırırken, piyasaların gözü FED faiz kararına çevrildi.

Piyasaların gözü faiz kararında!
16px
24px
09.03.2022 13:16
ABONE OLgoogle

Petrol, metal ve diğer emtiaların fiyatları Ukrayna’da çatışmaların şiddetlenmesiyle yükselerek enflasyonun kısa vadede düşmeyeceği endişelerini artırdı. Fed'in bu toplantıda faiz artırım döngüsüne başlaması öngörülüyor.

FED TOPLANTISI NE ZAMAN?

FED faiz toplantısı 15-16 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek. FED faiz kararı 16 Mart saat 21:00 itibari ile açıklanması bekleniyor.

FED BAŞKANI POWELL’DAN FAİZ ARTIŞI MESAJI

Powell, mart ayında faiz artırımının uygun olduğunu ancak Ukrayna-Rusya krizinin ekonomik görünüm için belirsizlik oluşturduğunu söyledi.

ABD Temsilciler Meclisi'nin Finansal Hizmetler Komitesi'ndeki sunumu yayınlanan Powell, istihdam piyasasının güçlü olduğunu ancak enflasyonun hedefin oldukça üzerinde seyrettiğini ifade etti.

Fed'in faiz kararı, 16 Mart'ta açıklanacak.

Ukrayna savaşı öncesinde piyasanın Fed'den 50 baz puanlık faiz artışı beklentileri artmıştı ancak savaşla birlikte faiz politikasına ilişkin beklentiler değişmeye başladı.

ABD'de tüketici enflasyonu, ocakta yüzde 7,5 ile 40 yılın zirvesine çıkmıştı. Fed'in federal fonlama faizi ise yüzde 0-0,25 aralığında bulunuyor.

FED FAİZ ARTIRIRSA NE OLUR?

Fed'in olası bir faiz artışı gelişmekte olan piyasalar başta olmak üzere dünya piyasalarını derinden etkileyecek. Fed'in faiz artırımı doların değerinin artması ve büyümenin yavaşlamasını beraberinde getirebileceği düşünülüyor. Bu nedenle Fed kararları piyasalar tarafından endişe ile takip ediliyor.

FED FAİZ ARTTIRMA KARARI NE ZAMAN ALINACAK?

ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs’ın ekonomistleri ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 2022 yılında mart, haziran, eylül ve aralık aylarında olmak üzere dört faiz artırımı yapacağı yönünde tahminde bulundu.

Banka’nın baş ekonomisti Jan Hatzius tarafından kaleme alınan araştırma notuna göre, ABD iş gücü piyasasındaki toparlanma ve 14-15 Aralık’ta gerçekleşen Fed toplantı tutanaklarındaki şahin sinyaller daha hızlı bir normalleşmeye işaret ediyor.

Hatzius araştırma notunda, bilanço küçültmesine ilişkin tahmini aralıktan temmuza çektiklerini belirtirken enflasyonun yüksek ihtimalle hedeflenenin çok üzerinde kalacağını aktardı. Hatzius, “Mart, haziran ve eylül aylarında görmeyi beklediğimiz faiz artırımlarına aralık ayını da ekledik” dedi.

FAİZ KARARI 50 BAZ PUAN ARTABİLİR

Piyasalar, beklentilerin oldukça üzerinde açıklanan ABD TÜFE verilerinin, Fed’in Mart ayında faizleri tam 50 baz puan artırabileceği beklentilerine yol açmasından bu yana sarsılmış durumda.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, dünkü açıklamalarında yarım puanlık faiz artışı gibi bir hamleye ihtiyaç duyulmadığına işaret etti ve para politikasında çok “ani ve agresif” hareket etmenin geri tepebileceğini söyledi.

Faizler hakkında açıklamalar ABD Hazine tahvillerinin getirilerini en son 2019’da görülen zirve seviyelere taşıdı. Tahvil getirileri Cuma günü ise jeopolitik gerilimlerin güvenli liman varlıklarda yarattığı taleple geriledi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde