Peri bacalarında katliam! Başkan yıkıyor, oğlu yeniden yapıyor

Peri bacalarında katliam! Başkan yıkıyor, oğlu yeniden yapıyor

Sit alanı olduğu halde Peri Bacaları bölgesi inşaattan kurtulamıyor. Daha önce Bakanlık kararıyla yıkılan, üstelik Göreme Belde Başkanı Ömer Eren'in oğlu Mert Eren'e ait olan bir tesisin yerine, yeniden inşaat yapıldığı öğrenildi.

Peri bacalarında katliam! Başkan yıkıyor, oğlu yeniden yapıyor
16px
24px
16.08.2021 06:38
ABONE OLgoogle

Sit alanı olduğu halde Peri Bacaları bölgesi inşaattan kurtulamıyor. Daha önce onlarca kaçak yapı haberleriyle gündeme gelen Peri Bacalarının yer aldığı Kapadokya bölgesine kurulan yapılar, gerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gerekse Turizm Bakanlığının girişimleri ile valilik ve belediye tarafından yıkıldı.

Aydınlık'tan Recep Erçin'in haberine göre Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un, 3 Kasım 2018'de Nevşehir'deki incelemeleri sırasında yaptığı açıklamanın ertesi günü başlatılan çalışmalar kapsamında, Ocak 2021 itibarıyla 335 yıkım yapıldığı bilgisi ajanslarda yer aldı. Ancak yıkımlar izinsiz yapı heveslilerini durduramadı. Daha önce Bakanlık kararıyla yıkılan, üstelik Göreme Belde Başkanı Ömer Eren'in oğlu Mert Eren'e ait bir tesisin yeniden inşa edildiği öğrenildi.

8998 no.lu parselde bulunan izinsiz taşınmazdaki ilk, yıkım sonrası ve yeniden yapım sonrası vaziyet böyle oldu.

MART 2019'DA YIKIM KARARI ALINDI

Kültür ve Turizm Bakanlığı Nevşehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 8 Mart 2019 tarihinde aldığı kararla, Nevşehir İli, Merkez İlçesi, Göreme Beldesi, 8998 parselde bulunan izinsiz uygulamalara ilişkin, ilgililer hakkında yasal işlem yapılmak üzere Nevşehir Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu.

Söz konusu parsele ilişkin yapı izin kaydı olsa da birinci derece arkeolojik sit alanında kaldığı anlaşılan izinsiz uygulamaların, bu alanda kesin yapılaşma yasağı olması sebebiyle adli mercilerden gerekli izinler alındıktan sonra, ilgili müzenin denetiminde belediyesince kaldırılmasına karar verildi.

Bu kararın ardından 8998'deki yapı tamamen kaldırıldı. Yine Bakanlığın Kapadokya Alan Başkanlığı Kapadokya Alan Komisyonu 24 Aralık 2020 tarihinde yaptığı toplantıda aynı bölgede bulunan 6661 parselindeki özel mülkiyete ait taşınmazla ilgili de aynı kararı aldı. Ancak Nevşehir'deki kaynaklarımızdan edindiğimiz bilgiye göre, Peri Bacalarının dibine yapılan ve sit alanında olduğu için bu yılın ocak ayında yıkılan kafeterya yeniden inşa edildi.

İşletmenin sosyal medya hesabına baktığımızda da “gorkundere_cafe_breakfast” adlı hesaptan yapılan 3 Mart tarihli paylaşımda “Çok yakında yeniden hizmetinizdeyiz” mesajının yer aldığını gördük.

BAŞKAN 'KORUYACAĞIZ' DEMİŞTİ AMA

Göreme Belediye Başkanı Eren, Görkündere Vadisinde bulunan kafeterya yıkıldığında yazılı bir açıklamayla kamuoyunu bilgilendirmiş ve yerel basına (Nevşehir'in Haber Sitesi FİBHABER, 3 Ocak 2021) yansıyan haberlere göre, “Peribacaları ile kaplı Kapadokyamızın doğal dokusunu bozmadan, bu yapıları korumak ve yaşatmak zorundayız. Bugün de oğluma ait işyerinin yıkımını yaparak kararlılığımızı herkese göstermiş olduk. Ben bu vesile ile Kapadokya Alan Başkanlığı Yönetiminden Göreme kasabamıza ait imar çalışmalarının bir an önce çıkarılması talebinde bulunuyorum” ifadelerini kullanmıştı. Kaymaklı Belediye Başkanı Harun Çekiç ise, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Göreme Belediye Başkanı’na sonsuz tebrikler. Bazı zatlar kaçak yıkımlardan kurtulmak için türlü entrikalar çevirirken Kardeşim Ömer Eren ilk kendi oğlunun iş yerini yıktırdı” sözleriyle kendisini tebrik etmişti.

Ancak “Görkündere Cafe Breakfast” adındaki tesisin yeniden inşa edildiği görüldü.

Kurul kararları: 1- 8 Mart 2019, 2- 24 Aralık 2020, 3- 31 Temmuz 2021.

YENİDEN Mİ YIKACAK?

Bunun üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı Kapadokya Alan Başkanlığı Kapadokya Alan Komisyonu, 31 Temmuz 2021 tarihli toplantısında, birinci derece doğal sit alanı ve birinci derece arkeolojik sit alanı içerisinde bulunan özel mülkiyete ait 8998 no.lu parselde kayıtlı taşınmazda izinsiz uygulamalar yapıldığını tespit etti. Komisyon, 7174 ve 2863 sayılı kanunlara muhalefet eden ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulmasına, izinsiz uygulamaların gerekli önlemler alınarak kaldırılmasına, yer incelemesinde çevrede görülen yapıların yasal durumlarının başkanlıkça irdelenerek komisyona iletilmesine oy birliği ile karar verdi. Bakalım bu karar üzerine Göreme Belediye Başkanı, Peri Bacalarının dibine inşa edilen izinsiz yapıyı yeniden yıkacak mı?

'EKMEK TEKNEMİZ YIKMAYACAĞIZ'

Bu soruya yanıt almak için işletmenin rezervasyon numarasını aradığımızda işletmeci Ümit Eren'e konuyu sorduk. Daha önceki yapının betonarme olduğunu, bu yapıyı karar üzerine yıktıklarını belirten Eren, yeni inşa edilen yapının, ahşap ve prefabrik olduğunu, alta montajlı olmadığını, ilaveten yandaki peri bacası ile de bir temasının bulunmadığını vurguladı.

Birilerinin şikayeti üzerine yıkım kararının alındığını kaydeden Ümit Eren, “Yıkmayacağız. Ekmek teknemiz. 2014'ten beri burası var. Yapı kaydı var. Su ve elektrik aboneliği var. Burası özel mülkümüz. Yasal yolları kullanacağız” dedi. Belde Başkanı'nın eski yeri yıktıktan sonra aynı bölgede, hakkında yıkım kararı alınan ve alan yönetiminin yetkisinde bulunan onlarca yapının yıkımının yapılmadığını ifade eden Ümit Eren, “Bizim binanın karşısında görüntü bozan bir sürü yapı var. Doğal sit alanı ile hepsinin yıkılması lazım. Adil olmayan bir durum oluyor. Bizimki üstelik kaldırılabilir ve prefabrik, görüntüyü de bozmuyor” diye konuştu.

Aydınlık

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde