Perakendecilerle girişimcilerin ilginç toplantısı

Perakendecilerle girişimcilerin ilginç toplantısı

“Girişimci Kulübü”nün 2014 yılı ikinci toplantısı ‘Gelenekselden Dijitale Perakendecilik Sektörü’ ana temasıyla gerçekleştirildi. Toplantıda neler konuşuldu?

Perakendecilerle girişimcilerin ilginç toplantısı
16px
24px
11.09.2014 15:08
ABONE OLgoogle
Türkiye’de girişimciliği özendirme ve destekleme misyonuyla kurulan ve girişimcileri bir araya getirerek vizyon paylaşımlarına olanak sağlayan Girişimci Kulübü’nün bu yılki ikinci toplantısı Ritz Carlton Oteli'nde yapıldı. 
 
‘Gelenekselden Dijitale Perakendecilik Sektörü’ ana temasıyla Levent Erden’in moderatörlüğünde düzenlenen toplantıda; Lidyana.com Kurucu Ortak ve CEO’su Hakan Baş, Hizlial.com Genel Müdürü Kaan Dönmez, Makromarket Genel Müdürü Mehmet Songör, Markafoni Kurucu Ortağı ve Türkiye Girişimcilik Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sina Afra, Tekin Acar Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Acar ve Tekzen Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin;  perakende sektöründeki gelişmelerle sektörün bugününü değerlendirirken; geleceğini de masaya yatırdı.
 
Girişimci Kulübü Başkanı ve Yemeksepeti CEO’su Nevzat Aydın gerçekleştirilen toplantıyla ilgili olarak şunları söyledi:

"Yaşadığımız çağda markaların vazgeçilmez olmasının sırrı dijital dönüşüme adapte olmaktan geçiyor. Teknolojinin nihai kullanıcıya en sık dokunabileceği ve insanların tüketme biçimlerini değiştirebileceği alanlardan biri de perakendecilik. Şimdi içinde bulunduğumuz dijital devrim sayesinde dünyadaki tüm tüketicilerle anında birebir ilişki kurmak mümkün. Perakendeciler bu ilişkiyi ne kadar derinleştirebilir, farklı kanallardan tüketicileriyle ne kadar holistik bir iletişim yürütebilirlerse, tüketiciler için o kadar vazgeçilmez bir lovemark haline geliyorlar."

Toplantı kapsamında düzenlenen panelde konuşan Lidyana.com Kurucu Ortak ve CEO’su Hakan Baş, “Şu anda e-ticaret girişimcilerinin mevcut alanlara yatırım yapmak yerine; daha özel ürünlere ağırlık veren, farklılaşmayı iyi başarabilen bir yaklaşımla yatırım yapmalarının daha doğru olduğunu düşünüyorum, çünkü rekabet ve yarışılan bütçeler çok büyük. Bundan böyle ülkemizde, iş dünyasında her alanda olduğu gibi e-ticarette farklılaşabilen girişimcilerin başarıyı yakalama şanslarının çok daha yüksek olduğunu düşünüyorum”  dedi.
 
Toplantının bir diğer konuğu Hizlial.com Genel Müdürü Kaan Dönmez, “Türkiye’de perakendeciler, ilk başladığımız dönemlerde e-ticarete ‘mağazalarımız ne olacak?’ endişesiyle pek adım atmadılar; dolayısıyla o çekince bizim işimize yaradı, hızlı büyüdük. Şimdi online girişimlerin arttığını görüyorum. Türkiye’de internet mağazacılığının hala çok başındayız. Hala birçok büyük şirketin, müşterisini tanıyacak araçlarının olmadığını görüyoruz” dedi.

İNTERNET SİTESİNİ 5-6 SENE ÖNCE KURDUK AMA HAYATA GEÇİRMEDİK
 
Makromarket Genel Müdürü Mehmet Songör ise; “Dünyada perakendede yaşanan dönüşüm; ülkemizde aynı seyirde gerçekleşmeyecek. Çünkü Türkiye’nin gerçekleri farklı. Örneğin; gıda sektöründe hala müşteri beklenmedik sürprizlerden korktuğu için online alışverişe pek yanaşmıyor; ürüne mutlaka dokunmak istiyor. Online ticaretin hedef kitlesi zamanı dar olan, ne alacağını bilen bir tüketici kesiminden oluşuyor. Ülkemizde bir de alışverişi ve mağaza gezmeyi keyifli bir vakit geçirme yöntemi, bir haftasonu aktivitesi olarak gören bir kesim var. Bu yüzden ben hem geleneksel hem de online perakendenin önünün açık olduğunu düşünüyorum. Normalde mağazacılıktan online mağazacılığa geçişin daha yaygın olduğu perakendede, bunun tam tersini yapan, mevcut online ticaret yapısını fiziksel ortama taşıyarak mağaza açan girişimcilere de daha sık rastlar olduk”  açıklamasında bulundu. Songör, e-ticaret için 5-6 sene önce bir site kurduklarını ama hala hayata geçirmediklerini söyledi.
 
Markafoni Kurucu Ortağı ve Türkiye Girişimcilik Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sina Afra, yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Müşteriye dair verilerin değerlendirilmesi, online perakende tarafında büyük önem taşıyor, ancak data yorumlama anlamında, dünyaya kıyasla daha gidecek çok yolumuz var. Müşteriyi dinleme ve profiline göre aksiyon olma konusunda daha yolun çok başındayız. Günde 30 bin satış yaptığımızı düşünürsek; elimizde müşteriye ilişkin çok veri var ama e-ticarette bugüne kadarki deneyimlerim, henüz bu veriye yeterince anlam yükleyemediğimizi gösteriyor.”

TÜRKİYE'DE ÖZGÜN 3 SİTE VAR

Afra, Türkiye'den çıkmış 3 tane özgün site olduklarını söyleyerek, "Bunlar itiraf.com, eksisozluk.com ve yemeksepeti.com'dur. Diğer sitelerin hepsi yabancı orjinlidir" diye kaydetti. 

TEKİN ACAR: HALA İNTERNETTE FIRSAT VAR MI?
 
Tekin Acar Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Acar ise; “Perakende de müşterilere dair dataların toplanmasından öte, bu verilerin doğru yorumlanması gerekli. Bütün başarı, CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi) aracılığıyla ulaşılan bilgilerin kişiye özel hale getirilmesinde yatıyor. Bilgi yönetimi, bireysel alışkanlıklara indirgendiğinde, o işin başarılı olmaması mümkün değil” dedi. Tekin Acar konuşmasında yanında oturan Afra'ya "Hala internette fırsat var mı?" diye sordu. Afra da, özgün yapılan çalışmalar için hala boşluklar olduğunu kaydetti.
 
Tekzen Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin yaptığı konuşmada şu açıklamalarda bulundu: “Tüm dünyada online perakende çok hızlı bir şekilde gelişirken; rekabette ona paralel olarak çok daha zorlu hale geliyor. Bizim işimiz müşterinin ihtiyaçlarını belirleyip buna göre refleksler geliştirmek; bu süreçte de data analizinin önemi daha da ortaya çıkıyor. Data anlamlandırma ve yorumlama işlemi, bizim de çok önemseyip, ciddi yatırım yaptığımız bir alan. Online sitedeki hit rakamlarının e-ticarete dönüşmesinde bu verilerin doğru yorumlanmasının payı büyük.”
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde