Perakende sektörü: Yüzde 100’e varan fiyat artışları geliyor

Perakende sektörü: Yüzde 100’e varan fiyat artışları geliyor

Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Öncel, perakendede ciroların yüzde 80 arttığını açıkladı. Öncel, kış sezonu ürünlerinde yüzde 100’e varan fiyat artışlarının şaşırtıcı olmayacağını söyledi.

Perakende sektörü: Yüzde 100’e varan fiyat artışları geliyor
16px
24px
29.07.2022 09:58
ABONE OLgoogle

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, turistlerin etkisiyle perakende sektöründe ciro artışının haziranda da devam ettiğini belirterek, BMD üyesi markaların cirolarında geçen yıla göre ortalama yüzde 80 artış olduğunu ifade etti. 

BMD açıklamasında görüşlerine yer verilen Sinan Öncel, sektörde ham madde, enerji, dağıtım ve işçilik başta olmak üzere yüksek girdi maliyetlerinden kaynaklanan baskının devam ettiğini ifade etti.

Öncel, turistlerin etkisiyle perakende sektöründe ciro artışının haziranda da sürdüğünün altını çizerek, BMD üyesi markaların cirolarında geçen yıla göre ortalama yüzde 80 artış olduğunu aktardı.

Yüzde 100 ve üzerinde ciro artışını yakalayan firmaların da olduğunu, ancak cirolardaki bu artışın adetlere tam olarak yansımadığını kaydeden Öncel, "Birçok markamız adet satışlarında 2019 rakamlarını yakalamakta zorlanıyor. Cirolardaki büyüme adetten değil, fiyat artışlarından kaynaklanıyor. Ham madde fiyatlarında bir gevşeme olmakla birlikte diğer girdilerdeki maliyet baskısı sürüyor." ifadelerini kullandı.

"Yüzde 100’e varan fiyat artışları şaşırtıcı olmayacak" 

Öncel, haziran ayı verilerine göre ÜFE ve TÜFE arasında 60 puan farkın bulunduğuna işaret ederek, "Firmalar bu maliyetleri önümüzdeki aylarda bir şekilde fiyatlara yansıtmak durumunda kalacak. Kış sezonu ürünlerinde yıllık bazda yüzde 100’e varan fiyat artışları şaşırtıcı olmayacak." değerlendirmesinde bulundu.

Tüketicideki beklentinin fiyat artışlarının devam edeceği yönünde olduğuna dikkati çeken Öncel, şöyle devam etti:

"Bu nedenle imkânı olanlar ihtiyaç alışverişlerini öne çekiyor. Dolayısı ile adet satışlarında istenen düzeye ulaşılamasa da perakende sektöründe canlılık devam ediyor. Turistlerin de katkısı ile bu hareketliliğin yaz sezonu boyunca süreceğini öngörüyoruz. Ekimden sonrası için bir tahminde bulunmak için henüz erken olmakla birlikte hem sektör hem de tüketici açısından kış sezonunun zorlu geçeceğini söyleyebiliriz."

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde