Patronların kavgası İTO Meclis toplantısına damga vurdu!

Patronların kavgası İTO Meclis toplantısına damga vurdu!

İstanbul Ticaret Odası’nda 20’nci dönemin son meclis toplantısı dün akşam gerçekleştirildi. Yeniden adaylığını açıklayan İTO Başkanı Şekib Avdagiç ile başkan adayı İTO Meclis Üyesi Murat Kalsın’ın kürsüden yaptığı açıklamalar ise meclise damgasını vurdu.

Patronların kavgası İTO Meclis toplantısına damga vurdu!
16px
24px
14.10.2022 15:04
ABONE OLgoogle

İstanbul Ticaret Odası’nda 20’nci dönemin son meclis toplantısı dün gerçekleştirildi. 9 Kasım’daki seçimler öncesi gerçekleşen toplantıda, birçok üye kürsüden söz alarak meclise hitap etti, bazıları ‘helallik’ isteyerek yeni dönemde devam etmeyeceğini dile getirirken, bazı üyeler de yeni dönemde kendi meslek komitelerinde tekrar yer almak için destek istedi.

Seçim gündeminin ağır bastığı meclise ise yeniden adaylığını açıklayan İTO Başkanı Şekib Avdagiç ile başkan adayı İTO Meclis Üyesi Murat Kalsın arasında kürsüde yaşanan diyalog damgasını vurdu.

Toplantının olağan gündemi çerçevesinde meclise seslenen İTO Başkanı Avdagiç, Türkiye ve dünya ekonomisindeki gelişmeleri değerlendirdikten sonra odanın çalışmalarına değindi.

İTO’nun 20’nci döneminin, oda açısından pandemiye rağmen atılım ve altın yıllar dönemi olduğunu dile getiren Avdagiç, “700 bin üyemizin tamamını merkeze alan bir yönetim ve faaliyet anlayışı geliştirdik. Dijital Oda olmakla yetinmedik, dijital çağa istikamet veren üyelerin Odası olmayı hedefledik. Allah’a şükür, bu konuda büyük yol kat ettik. Üyemizden şehrimize, şehrimizden ülkemize, ülkemizden tüm dünyaya yayılan çalışmalarımızla İTO tarihine altın sayfalar ekledik” diye konuştu.

"HİZMETE DEVAM"

İTO’nun Organ Seçimlerini 9 Kasım 2022 tarihinde İstanbul Dünya Ticaret Merkezi’nde (İDTM) gerçekleştireceklerini hatırlatan Avdagiç, şöyle devam etti: “Bizim tek gayemiz, kişisel hırs ve beklentilerden sıyrılmış bir şekilde İstanbul ve ülke ticaretimize hizmet etmektir. Bizim tek amacımız, 140 yıldır Türk iş dünyasının amiral gemisi olan İstanbul Ticaret Odası’nı, öncü rolünde daima zirvede tutmaktır. Bu yolda tek güvencimiz de, ‘iyi niyetle çıkılan yolun ve her işin, sonunun da iyi olacağı’ vaadidir. İnanıyorum ki, Kasım ayı içinde sizlerle birlikte bu çatı altında, ilk günkü coşku ve heyecanla tekrar buluşacağız. Yine inanıyorum ki, yeni dönemde, hep birlikte İTO için, İstanbul için, Türkiye için hizmetler üretmeye devam edeceğiz.”

BASKI İDDİASI

Avdagiç’in konuşmasının ardından meclis gündeminde sıra sektör temsilcilerinin kürsüden hitaplarına geldi. Kürsüden konuşma yapanlar arasında başkan adaylığını açıklayan İTO Meclis Üyesi Murat Kalsın da vardı. Bilindiği üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz haftalarda İTO’nun 140. Yıl Ödül Töreni’nde Şekib Avdagiç’e açık destek verdiğini söylemiş ve camiaya birlik çağrısında bulunmuştu. Bunun ardından kulislerde Kalsın’ın adaylıktan çekilebileceği konuşulmuştu. Ancak Kalsın, mecliste adaylıktan çekilmediğini duyurdu.

Konuşmasında Türkiye’nin hem ekonomik hem de siyasi olarak çok önemli bir dönemden geçtiğini söyleyen Kalsın, Türkiye’nin 2023 yolculuğuna Oda’nın 21’inci döneminin şahitlik edeceğini dile getirdi. Seçim ofisi kurarak gerçekleştirdikleri çalışmaları paylaşan Kalsın, bu noktada mevcut oda yönetiminin çeşitli baskılarına maruz kaldıklarını iddia ederken, oda yönetiminin İTO adının kullanıldığı seçim ofisine avukat gönderdiğini ileri sürdü.

Kendisini camiayı bölmekle suçlayanlar olduğunu hatırlatan Kalsın, “Bizim ofis kurmamızı camiayı bölmek olarak adlandıralar, ancak kendi seçim çalışmalarında camia mensuplarıyla neden istişarede bulunmadılar” diyerek de sitemlerini iletti.

Kalsın, konuşmasında, “30 yılı aşkın sivil toplum deneyimim var, MÜSİAD’da başkan yardımcılığı, İTO’da da meclis üyeliği ve başkan yardımcılığı yaptım. Ailem 130 yıldır bu ülkeye hizmet ediyor, geçmişte olduğu gibi bugün de ben ve arkadaşlarım sonuna kadar hem Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hem de milletimizin yanındayız. Dünyadaki ekonomik konjonktür ortada, böyle bir ortamda hükümetten destek alan değil hükümete devlete millete ve İTO üyelerine destek olacak, yük alacak bir başkan ve ekibine daha fazla ihtiyaç var. Ben buna adayım” dedi.

LOGO TARTIŞMASI

Meclis üyelerinin konuşmalarının ardından kapanış konuşmasını yapan İTO Başkanı Avdagiç, Kalsın’ın ‘baskı yapılıyor’ iddialarını net bir şekilde reddetti. Dünya'dan Merve Yiğitcan'ın haberine göre İTO’nun yaklaşık 700 bin üyesi olduğunu ve herkesin aday olma, seçme sürecine dahil olma ve görev alma hakkı olduğunun altını çizen Avdagiç, “Biz İTO yönetim kurulu başkanlığı ile İTO seçim sürecini ayırma becerisine, ahlakına ve yol tutuşuna sahibiz. Büyük bir nezaket içinde dikkatle kendi kurduğumuz birtakım dengelerle süreçleri yönetiyoruz” dedi.

Kalsın’ın iddialarına atıfta bulunarak “Biz kimi tehdit etmişiz? var mı içinizde bunu dillendirecek olan?” diyerek meclise seslenen Avdagiç, baskı yapılıyor iddialarını kesin bir dille yalanladı. Kalsın’ın “Seçim ofisine avukat gönderdiler” iddialarına da karşı çıkan Avdagiç, Kalsın’ın seçim ofisinde İTO adının yanında İTO’nun kurumsal logosunu da kullanması nedeniyle hukuki bir süreç başlattıklarını ve kazandıklarını söyledi.

"NEZAKET İÇİNDE YAKLAŞTIK"

Avdagiç, “İTO başkanı olarak son güne kadar Oda’nın hükmü şahsiyetini ve hakkını korumakla mükellefim. Bir kurum ya da organizasyon Oda’nın logosunu ve adını kullanıp seçim ofisi diye kullanırsa müdahale ederiz. Bizim çat kapı gidip kanunsuz ve cebri bir şey yapmamız mümkün değil. Hukuki süreç başlattık ve hukuk dedi ki, burada siz haklısınız kimse bu logoyu kullanarak seçim ofisi kuramaz.’ Mahkeme kararı icra ve cebren gereğinin yapılması söylüyordu, ancak biz dedik ki bunu yapan bir meclis üyesi, daha makul bir süreç yürütelim. Telefonla bilgi verdik, karar elimizde. Telefonla yürüttüğümüz süreçte değişiklik olmayınca, buradan bir arkadaşımızı gönderdik, görevli arkadaşla görüşerek düzeltme işlemi yapıldı. Biz nezaket içindeyken demek ki fazla nazik davranmışız. Kanunun verdiği yetkiyi kullanabilirmişiz.”

Konuşmasında “Biz hakkımızı da biliriz, haddimizi de” diyen Avdagiç, “Seçimlerin en kaliteli şekilde yapılması için elimizden geleni yapıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı. Konuşması mecliste ayakta alkışlanan Avdagiç, meclisin kapanmasıyla birlikte mecliste bulunan tüm üyelerle 20’nci dönemin hatıra fotoğrafını çekildiler. Kalsın da diğer üyelerle beraber karede yerini aldı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde