Patronlar Kulübü'ne başkan olacaktı, Feneri seçti

Patronlar Kulübü'ne başkan olacaktı, Feneri seçti

Koç Holding'de zirve için süresi var, TÜSİAD Başkanlığı onu bekliyor ama Ali Koç'un son sözü: Fenerbahçe!

Patronlar Kulübü'ne başkan olacaktı, Feneri seçti
16px
24px
26.10.2016 05:21
ABONE OLgoogle

Ali Koç’un ismi, son 1 yıldır farklı farklı dönemlerde 3 önemli koltuk için başkan adayı olarak geçti.

Koç Holding’de başkanvekili olan Ali Koç, FB ve TÜSİAD’ın da başkanlığı için en çok istenen isim...Gerek ses getiren açıklamaları gerek de spor camiasındaki popülerliğiyle Ali Koç, son dönemin en çok konuşulan iş insanı.

Ali Koç ismi aynı zamanda son 1 yıldır farklı farklı dönemlerde 3 önemli koltuk için başkan adayı olarak da sık sık dile getirildi. Öncelikle 2016 yılının başında ağabeyi Mustafa Koç’un vefatının ardından Koç Holding’in yönetim kurulu başkanlığı için Ömer Koç ile birlikte adı geçen Ali Koç, yönetim kurulu başkanvekilliği koltuğunu devraldı. Şu an holdingin iki numaralı ismi olsa da, önümüzdeki yıllarda tepe koltuğa oturması muhtemel olarak değerlendiriliyor.

Ali Koç başkan adaylığını açıkladı, Fenerbahçe hisseleri uçtu

Ali Koç, Fenerbahçe camiasında hep önde gelen isimlerden biri oldu. Ancak ismi en çok 3 Temmuz sürecinde yönetimin arkasında durması ve kulübe sahip çıkmasıyla öne çıktı. Bu süre zarfında popülerliğini artıran Ali Koç, başkanlık için de en çok telaffuz edilen isim haline geldi.

‘EN ÇOK İSTEDİĞİ ŞEY’

Koç Holding ile ilgili belirsizliğin sona ermesinin ardından son yıllarda sık sık dile getirilen Fenerbahçe başkanlığı konusunda Ali Koç önceki gün yeşil ışığı yaktı. Fenerbahçe camiası tarafından da talep edilen başkanlık konusunda Ali Koç, ‘şartlar ne olursa olsun, en azından Mayıs 2018’deki kongrede aday olacağını’ açıkladı.

Ve Ali Koç Fenerbahçe başkanlığına adaylığını açıkladı

Ali Koç’un koyu bir Fenerbahçeli olduğunu ve başkanlığı ‘hayatında en çok istediği şey’ olarak tanımladığı biliniyor. Ancak bu zamana kadar Koç Ailesi ile tam bir mutabakat sağlanmamıştı. Belli ki artık bu konuda bir mutabakat sağlandı.

1 YILI ÇAKIŞIYOR

Ali Koç’un Fenerbahçe başkan adaylığını açıklaması bir diğer koltuğun akıbetiyle ilgili de sinyal vermiş oldu. Ocak 2017’de Genel Kurul yaparak, normal şartlar altında iki yıllığına yeni başkanını seçecek olan patronlar Kulübü TÜSİAD’da başkan yardımcısı olarak görev yapan Ali Koç’un ismi başkanlık için geçiyordu. Başkan Cansen Başaran Symes’in yerine geçebileceği konuşulan Koç’un TÜSİAD’a başkan olması halinde görev süresi normal şartlar altında iki yıl, yani Ocak 2019’a kadar sürecek.

Bir başka deyişle Mayıs 2018 tarihinde Fenerbahçe’ye başkan olmayı planlayan Ali Koç’un görev süresi neredeyse 1 yıl çakışacak. Bu da, iş yoğunluğu bakımından çok mümkün gözükmese de belli ki gözler bir süre daha Ali Koç’un bu koltuklardan hangisine daha yakın olduğuna bakmaya devam edecek.

ALİ KOÇ İSMİ HİSSELERİ ÇOŞTURDU

Ali Koç’un başkanlığa aday olacağını açıklaması taraftarın yanı sıra Fenerbahçe yatırımcılarını da heyecanlandırdı. Haberin ardından Borsa İstanbul’da işlem gören Fenerbahçe hisseleri güne füze gibi fırlayarak başladı. Gün içinde yüzde 5’i aşan prim yapan Sarı Kanarya hisseleri daha sonra gelen kâr satışları ile yatay bir seyre döndü. Önceki gün 37.92 TL’den kapanan Fenerbahçe hisseleri güne 39.54 TL’den başladı.

En yüksek 39.90 TL gören hisseler daha sonra gelen kâr satışları ile günü yüzde 0.26 primle 38.02 TL’den tamamladı. Fenerbahçe hisselerindeki yükselişin ana nedeninin Ali Koç’un başkanlık açıklamalarının yansıması olduğunu belirten Araştırma Uzmanı Onur Altın, “Fenerbahçe’yi önümüzdeki yıllarda daha üst seviyelere taşıyacağına inanılan bir isim” yorumunda bulundu.

ALİ KOÇ KİMDİR?

2 Nisan 1967 doğumlu olan Ali Koç, Rahmi Koç’un 3 oğlundan en küçük olanı.

Eğitimini ağırlıklı olarak yurtdışında alan Ali Koç, Londra’da Harrow School’dan mezun oldu, ardından Rice University’den diploma aldı ve Harvard University’de yüksek lisans yaptı. İş hayatına ABD’de başlayan Koç, bir süre sonra Türkiye’ye dönerek Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi oldu. İlk önce Stratejik Planlama Grubu Başkanlığı’nda görev üstlenen Koç, ağabeyi Mustafa Koç’un bu yılın başında vefatının ardından Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili oldu.

Koç, aktif olarak spor ve Fenerbahçe ile ilgili oldu. Fenerbahçe Spor Kulübü kongre üyesi olan ve 1907 Fenerbahçe Derneği’nin başkanlığını yapan Koç’u Fenerbahçeli yapan da merhum ağabeyi Mustafa Koç oldu. Babası Rahmi Koç’un Beşiktaşlı olmasına rağmen, Mustafa Koç’un Rahmi Koç’un yanında çalışan Kamer Kaya tarafından gizli gizli FB maçlarına götürülerek Fenerbahçeli olması Ali Koç’u da etkiledi.

Buna göre, Mustafa Koç, Ali Koç’a “Oğlum başka seçeneğin yok. Sen de Fenerbahçeli olacaksın” diyerek, o sıralar 5 yaşında olan Ali Koç’un da Fenerbahçeli olmasına vesile oldu.

FENERBAHÇE'NİN GELİRLERİ: 548 MİLYON TL
Toplam gelirler 548.2 milyon TL
Kısa vadeli borçlar 657.9 milyon TL
Uzun vadeli borçlar 319.4 milyon TL
Özkaynaklar (-) 396.1 milyon TL
Piyasa değeri 1.072 milyon TL
Kombine kart sayısı 13 bin civarı
Passo Lig Kart sayısı 443.846TÜSİAD ÜYE SAYISI: 600
Kamu dışı milli gelirin yüzde 50'sini oluşturuyor
Dış ticaretin yüzde 85'ini (enerji ithalatı hariç) gerçekleştiriyor
Kayıtlı istihdamın yüzde 50'sini (kamu ve tarım hariç) sağlıyor
Kurumlar vergisinin yüzde 80'ini ödüyor

KOÇ HOLDİNG SATIŞI 69 MİLYAR TL
Satışlar 69.492
Yurtdışı gelirler 15.701
İhracat 13.375
Faaliyet kârı 6.677
Vergi  öncesi kâr 5.557
Net dönem kârı 3.568
Toplam aktifler 72.985
Toplam dönen varlıklar 29.992
Ana ortaklığa ait özsermaye 23.135

Habertürk

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde