Patronlar EYT konusunda ne istiyor?

Patronlar EYT konusunda ne istiyor?

Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenleme için geri sayım sürerken iş dünyası işgücü ve finansman açısından olumsuz etki yaratmayacak formüllerle ilgili taleplerini gündeme getiriyor.

Patronlar EYT konusunda ne istiyor?
16px
24px
29.11.2022 05:22
ABONE OLgoogle

İş dünyası temsilcileri iş hayatında EYT'li ağırlığına ilişkin detaylı bir değerlendirme yaparken, bu değerlendirmeye dayanarak kendileri açısından daha uygun olan formüllere de vurgu yapıyor.

İHBAR OLMAYACAK

İstanbul Ticaret Odası (İTO) üyeleri arasında EYT'lilerin yüzde 23-25 civarında olduğu bilgisini veren İTO Başkanı Şekib Avdagiç, EYT'lilerle ilgili, “Bu ayrılanlarda bir ihbar süresi de olmayacağı için hemen yarın emekli olma hakkına sahip olacak” dedi.

Avdagiç, genç insanların emeklilik için önlerinin açılacağını, oysa bu genç ve nitelikli işgücünün, iş dünyası içinde kalması gerektiğini dile getirdi.

Müstakil Sanayi ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Mahmut Asmalı tüm EYT'lilerin emekli olması durumunda bir emek boşluğu oluşabileceğine dikkat çekti. Kademeli bir emeklilik olabileceğini belirten Asmalı, işverene gelecek kıdem tazminatı yükü için de, “Kıdemin yüzde 50'sini işveren karşılayabilir, diğer yüzde 50 için de KGF tarzı bir kredi desteği sağlanabilir” yorumunu yaptı.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Adil Pelister de “Bazı firmalarda 2 bin kişi çalışıyor ve 350 kişisi EYT'li. Bir anda o kadar nitelikli işgücü ayrılmaya kalktığı anda o firmaların bir bocalama endişesi olabilir” ifadelerini kullandı.

İşveren ne istiyor?

1 – İşverenler işgücünün yaklaşık yüzde 25'ini kapsayacak düzenleme ile nitelikli işgücünden yoksun kalmamak istiyor.

2 – EYT düzenlemesinde geçiş zamanına ihtiyaç duyan iş dünyası kademeli geçiş talebinde bulunuyor.

3 – Kıdem tazminatı yükünün yüzde 50'si için işverenler KGF benzeri bir kredi desteği talep ediyor.

4 – EYT'nin nasıl uygulanacağı konusunda iş insanlarının tedirginliğin giderilmesi için bilgilendirme isteniyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde