Parasız işadamından süper iş

Parasız işadamından süper iş

Bakan Şimşek'le tartışmasıyla gündeme gelen Raşit Güntaş, çöpten para kazanacak..

Parasız işadamından süper iş
16px
24px
07.10.2008 08:31
ABONE OLgoogle

Tekstilci Raşit Güntaş atık pet şişeleri değerlendirmek için 10 milyon dolar harcayarak fabrika kurdu. Güntaş ev tekstili ve mobilya sektörü için pet şişeden polyester elyaf üretimi yapacak.
 
Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (DETKİB) Başkanı ve Rateks Yönetim Kurulu Başkanı Raşit Güntaş, 10 milyon dolara kurduğu fabrika ile çöplüklerden toplanan pet şişelerden polyester elyaf üretecek.

Güntaş'ın biri Çinli olmak üzere 6 ortakla Türkiye'de atık şişeden polyester elyaf üretimi yapacağı fabrikasını Afyonkarahisar'ın Dazkırı ilçesine kurdu. Ekimin sonu ya da kasımın ilk haftasında devreye girecek tesiste günlük 35 ton polyester elyaf üretilecek. Üretimin yüzde 50'si ihraç edilecek. Tekstilden sonra yeni alanlara yatırım konusunda geç kaldıklarını ifade eden Raşit Güntaş, elyaf üretimine karar vermeden önce seracılık ve hayvancılık alanındaki yatırım olanaklarını incelediklerini söyledi.

Güntaş, "Yeni yatırım alanları konusunda yurtdışında bulunan bir arkadaşım çöplerden toplanan plastik şişelerin iyi getirisi olduğunu söyledi. Bu alanda tanıştığım ortağımla geri dönüşüm yolu ile polyester elyaf üretimine karar verdik. 3 ay içinde yatırım karar aldık" dedi.
 
Ev tekstili ve mobilyada kullanılıyor
Yatırım yeri olarak teşvikli bölge olması nedeniyle Afyonkarahisar'ın Dazkırı ilçesini tercih ettiklerini söyleyen Güntaş, bölgede geri dönüşüm merkezi yaratmayı hedeflediklerini dile getirdi. Kümelenme modeli oluşturmak istediklerini söyleyen Güntaş, bölgede organize sanayi bölgesi kurulmasına ilişkin de çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Güntaş 10 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını, günlük 35 tonluk polyester elyaf üretim kapasitesine sahip tesiste ev tekstiline ve mobilya sektörüne kesik ve silikon elyaf üreteceklerini belirtti. Güntaş, yıllık ciro hedefinin de 20 milyon dolar olduğunu belirtti. Tesiste 80-100 kişinin istihdam edileceğini belirten Güntaş, üretimin yüzde 50'sini ihraç edeceklerini kaydetti.

Güntaş, geri dönüşüm esaslı kağıt fabrikası kurma düşüncelerinin olduğunu, şartlar dahilinde yeni yatırım yapabileceklerini söyledi.
Türkiye'de yılda 180 bin ton pet şişesi tüketildiğini ifade eden Güntaş, bunun yaklaşık 90 bin tonunun geri dönüşümde kullanıldığına dikkat çekerek, "Almanya'da bu oran yüzde 97. Artık çevreye dikkat etmemiz gerekiyor. Özellikle Almanya'da pet şişelerin depozitosu alınıp müşteriye parası veriliyor. Bunun Türkiye'de de uygulanması gerekiyor. Doğanın bir pet şişeyi yok etmesi yüzlerce yıl alıyor. Bu alanda gerekli tedbirleri almak gerekiyor. Biz de bir yerde geri dönüşüm sistemi ile çevrenin kirlenmesini önleyeceğiz" diye konuştu.
 
Modacı Yalçın için Türkiye'de üretmediler
Modacı Rabia Yalçın, geçtiğimiz aylarda düzenlenen New York Moda Haftası'nda pet şişelerden elde edilen iplikle hazırlanan tasarımlarıyla En Yenilikçi Haute Couture Tasarım Ödülü'nü kazanmıştı. Yalçın ödül kazandığı "Üzümün Kızı" koleksiyonunda doğada bin yılda yok olan pet şişelerden hazırlanan kumaşları kullandı.

Yalçın, kazandığı ödülün ardından verdiği bir röportajda "Hepimiz plastiğin çevreye çok büyük zarar verdiğini biliyoruz. Pet şişeleri kullanarak en azından kirliliği yavaşlatmayı hedefledim. Ödül aldığım defiledeki giysilerin kumaşların ipliği atık pet şişelerden üretildi. Ancak bu ipliği Türkiye'de ürettiremedim, iplikçiler bana bir hayalin peşinden gidiyormuşum gibi davrandılar. İpliği yurtdışında ürettirdim" demişti.

Mete Tamer Omur/Referans

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde