Pandora belgelerinden Turgay Ciner çıktı!

Pandora belgelerinden Turgay Ciner çıktı!

Ciner Grubu'nun kurucusu Turgay Ciner, oğlu Atilla Ciner ile birlikte Fransa'nın Cannes şehrinin yakınında bulunan Antibes kasabasında bir malikane almak için offshore'a başvuruyor.

Pandora belgelerinden Turgay Ciner çıktı!
16px
24px
09.10.2021 13:42
ABONE OLgoogle

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu'nun (ICIJ) paylaştığı ve 117 ülkeden 600'den fazla gazetecinin incelediği 11 milyon 900 bini aşkın belge, dünya elitlerinin gizli offshore sırlarını ortaya çıkardı.

3 Ekim'den itibaren kamuoyuyla paylaşılmaya başlanan Pandora Papers sızıntıları, dünyanın dört bir yanından ülke liderleri, politikacı, iş insanı ve sanatçıların vergiden kaçınmak için kullandığı, Trident Trust, Alpha, Alcogal, Fidinam ve Asiaciti Trust'ın da aralarında olduğu 14 offshore hizmet sağlayıcısı ve hukuk firmasının belgelerinden oluşuyor. Pandora belgelerinden Aydın Doğan'ın damadı Mehmet Ali Yalçındağ ve Arzuhan Doğan Yalçındağ çıktı!

DW Türkçe'den Pelin Ünker / Serdar Vardar'ın haberine göre Türkiye iş dünyasından Ahmet Çalık, Mehmet Cengiz, Rönesans Holding Kurucusu Ayşe Ilıcak ve Yıldırım Demirören'in eşi Hazan Revna Demirören ile kardeşi Fikret Tayfun Demirören'in yanı sıra son dönemin yeni zenginlerinden köklü holding sahiplerine, medyadan spor dünyasına kamuya mal olmuş önemli başka isimler de yer alıyor.

Belgelerde yer alan isimlerden bir diğeri olan Ciner Grubu'nun kurucusu Turgay Ciner, oğlu Atilla Ciner ile birlikte Fransa'nın Cannes şehrinin yakınında bulunan Antibes kasabasında bir malikane almak için offshore'a başvuruyor. Ciner Ailesi, malikaneyi olabildiğince ucuza alabilmek ve vergisinden kaçınmak için 30 Eylül 2013'te Luxemburg merkezli Jane Andrée S.a.r.l adında bir firma alıyor.

Boulevard du Cap Caddesi'nde 17 bin 837 metrekarelik bir arazi üzerindeki Jane Andrée Villasının sahibi, Fransa'da kayıtlı SCI Jane Andrée firması. Şirketin bütün hisseleri ABD'nin düşük vergileriyle ünlü Delaware eyaletinde kayıtlı olan Mining Ventures firmasına ait. Bu firma 18 Temmuz 2014'te Cinerler'in gizli sahibi olduğu Jane Andrée S.a.r.l.'ye 24 milyon 200 bin euroya satılıyor. Böylece Ciner Ailesi belgelere göre 2010 yılından itibaren almak istedikleri malikaneye sonunda kavuşuyor.

Grubun farklı firmalarında hukuki danışmanlık ve yönetim kurulu üyeliği yapan Mehmet Ali Erdoğan, aile adına işlemlerle ilgileniyor.

Belgelerde, Ciner Ailesi'nin aldığı malikanenin 1937-1980 yılları arasında İran'daki Azerbeycan Türklerinin Kaçar boyundan gelen Kaçarlar devletinin kurucu hanedanı Ağa Han'ların prensesine ait olduğu belirtiliyor.

Ciner, Forbes'ın 2021 listesinde 1 milyar 300 milyon dolarlık servetiyle dünyanın en zengin 2263'üncü kişisi.

Ciner Holding üzerinden ulaştığımız Turgay Ciner, sorularımıza yanıt vermedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde