Pandora belgelerinden Aydın Doğan'ın damadı Mehmet Ali Yalçındağ ve Arzuhan Doğan Yalçındağ çıktı!

Pandora belgelerinden Aydın Doğan'ın damadı Mehmet Ali Yalçındağ ve Arzuhan Doğan Yalçındağ çıktı!

Aydın Doğan'ın damadı M. Ali Yalçındağ'dan, CHP'li Onur Öymen'in oğlu Burak Öymen'e, iş insanları Turgay Ciner ve İnan Kıraç'tan, BJK Başkanı Ahmet Nur Çebi ve ünlü sunucu Reha Muhtar'a tanınmış isimler listede.

Pandora belgelerinden Aydın Doğan'ın damadı Mehmet Ali Yalçındağ ve Arzuhan Doğan Yalçındağ çıktı!
16px
24px
09.10.2021 06:04
ABONE OLgoogle

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu'nun (ICIJ) paylaştığı ve 117 ülkeden 600'den fazla gazetecinin incelediği 11 milyon 900 bini aşkın belge, dünya elitlerinin gizli offshore sırlarını ortaya çıkardı. 

DW Türkçe'denPelin Ünker / Serdar Vardar'ın haberine göre 3 Ekim'den itibaren kamuoyuyla paylaşılmaya başlanan Pandora Papers sızıntıları, dünyanın dört bir yanından ülke liderleri, politikacı, iş insanı ve sanatçıların vergiden kaçınmak için kullandığı, Trident Trust, Alpha, Alcogal, Fidinam ve Asiaciti Trust'ın da aralarında olduğu 14 offshore hizmet sağlayıcısı ve hukuk firmasının belgelerinden oluşuyor.

DW Türkçe'nin incelediği belgelerde, Türkiye iş dünyasından Ahmet Çalık, Mehmet Cengiz, Rönesans Holding Kurucusu Ayşe Ilıcak ve Yıldırım Demirören'in eşi Hazan Revna Demirören ile kardeşi Fikret Tayfun Demirören'in yanı sıra son dönemin yeni zenginlerinden köklü holding sahiplerine, medyadan spor dünyasına kamuya mal olmuş önemli başka isimler de yer alıyor.

İş dünyasının, yerli sermaye vurgusunun öne çıktığı AKP döneminde uygulanan vergi teşvik politikalarına rağmen, offshore hizmetlerine ilgisi dikkat çekiyor. 1996-2020 yıllarını kapsayan şirket kayıtlarına göre, gayrimenkul ya da yat almak için offshore kullanan da var, nakit, hisse senedi ya da fonlara yatırım yapan da. 

MEHMET ALİ YALÇINDAĞ-ARZUHAN DOĞAN YALÇINDAĞ

Pandora Papers'a göre Aydın Doğan'ın damadı ve Doğan Medya'nın eski CEO'su Mehmet Ali Yalçındağ da offshore hizmet sağlayıcı Trident Trust'ın müşterisi.

ABD eski Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'deki iş ortağı olan Yalçındağ, 2018'den bu yana Türkiye-ABD İş Konseyi Başkanlığı görevini yürütüyor. Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki ilk teması kuran isim olarak bilinen Yalçındağ, 2018'de Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu'na atanmıştı.

DW Türkçe'nin incelediği Trident Trust belgelerine göre, Mehmet Ali Yalçındağ, Britanya Virjin Adaları merkezli iki offshore şirketin tek sahibi iken bir şirkette de eşi Arzuhan Doğan Yalçındağ ile ortak görünüyor.

Yalçındağ'ın tek sahibi olduğu Glenview Estates Limited ve Fosetta Limited'in 2010-2017 yıllarına ait belgelerinde, her iki şirketin de İngiltere'de gayrimenkul satın almak için kullanıldığı görülüyor.

2010 yılında kurulan Fosetta üzerinden Brompton Road'da 3 milyon 486 bin 750 sterlin karşılığında bir daire ve 175 bin sterline bir park yeri satın alınıyor. Yalçındağ, satın almada Azeri Aliyev Ailesi'nin de avukatı olan Ramond Saul'u kullanıyor.

Glenview Estates Limited üzerinden de Knightsbridge'de OSH Restaurant'ın bulunduğu mülkü satın alan Yalçındağ, bu şirketin sermaye kaynağının Doğan Holding A.Ş.'den gelen gelirler ve kişisel serveti olduğunu belirtiyor.

Mehmet Ali Yalçındağ'ın eşi Arzuhan Doğan Yalçındağ ile ortak olduğu offshore şirketin ismi ise Taltos Developments Limited. Taltos Developments, 2012 yılında One Hyde Park'ta bir ev satın almak için kullanılıyor. Bu ev, Aralık 2018'de 27,5 milyon sterline satılıyor. Taltos ayrıca Kingsway'de 2014 yılında satın aldığı bir mağazaya sahip.

Şirketin sermaye kaynağı yine o dönem Doğan Holding A.Ş.'den gelen gelirler ve Yalçındağların kişisel serveti. 

Doğan Holding, Arzuhan Doğan Yalçındağ ve Mehmet Ali Yalçındağ, DW Türkçe'nin konuyla ilgili sorularına yanıt vermedi. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde