Pandemiden daha kötü olacak! Dünya Bankası'ndan yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 61

Pandemiden daha kötü olacak! Dünya Bankası'ndan yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 61

Dünya Bankası, Türkiye’nin büyüme tahminini yüzde 2’den yüzde 1,4’e çekti. Raporda, Ukrayna-Rusya savaşının Doğu Avrupa ülkelerinin ekonomisini salgından daha fazla etkileyeceği belirtildi.

Pandemiden daha kötü olacak! Dünya Bankası'ndan yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 61
16px
24px
12.04.2022 04:34
ABONE OLgoogle

Dünya Bankası, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Avrupa ve Orta Asya (ECA) ülkelerinin ekonomilerine yönelik yeni bir rapor yayımladı.

Raporda, savaşın, Covid-19’un ardından ikinci büyük şok olduğu belirtilirken, gelişmekte olan ülkelerin savaştan çok daha olumsuz etkileneceği vurgulandı. Rapora göre, Rusya ve Ukrayna’nın yanı sıra, Moldova, Tacikistan, Kırgızistan ve Belarus ekonomisinin resesyona girmesi bekleniyor.

Birgün'den Tolga Uğur'un haberine göre Dünya Bankası, daha önce yüzde 2 olarak açıkladığı Türkiye’nin 2022 yılı büyüme tahminini yüzde 1,4 olarak revize etti. Enerji fiyatları ve fiyat artışları sebebiyle savaşın Türkiye’de etkilerinin en ağır hissedileceği grubun dar gelirler olacağı belirtildi.

Raporda en alt grupta yer alanların bütçesinde gıda gibi zorunlu harcamaların payının zenginlere göre iki kat fazla olduğu hatırlatıldı.

Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna’ya yakın olması nedeniyle savaşın, başta turizm, tarım, enerji ve ülke dışı yatırımlar olmak üzere birçok alanı etkileyeceğinin altı çizildi.

Raporda, Türkiye ekonomisinin 2018 yılından bu yana özel sektör borcu, kalıcı cari açık, yüksek işsizlik ve bozulan makroekonomik dengeler ile mücadele ettiği vurgulanırken enerji fiyatları ve Türk Lirası’ndaki istikrarsızlıkların sorunları artırabileceği uyarısı yapıldı.

YILSONU ENFLASYON TAHMİNİ YÜZDE 61

Raporda ayrıca Türkiye için 2022 yılı enflasyon beklentisi yüzde 61 olarak revize edildi. 2023’te yüzde 27, 2024’te ise yüzde 20 olarak açıkladı. TÜİK, mart ayında tüketici fiyat endeksindeki artışın yüzde 61,14 olduğunu açıklamıştı.

Merkez Bankası’nın yılsonu enflasyon tahmini yüzde 23,2, Orta Vadeli Program’da (OVP) ise yüzde 9,8 seviyesinde bulunuyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati enflasyonun aralık ayından itibaren, yardımcısı Mahmut Gürcan ise kasım ayından sonra düşeceğini iddia ediyor.

Öte yandan savaştaki iki ülke için yapılan enflasyon tahminleri dahi Türkiye’nin gerisinde yer alması dikkat çekti.

Batı yaptırımlarının gölgesindeki Rusya için yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 22, işgale uğrayan Ukrayna için yüzde 15 olacağı tahmin ediliyor.

DOĞU AVRUPA ÜLKELERİ İÇİN KÜÇÜLME BEKLENTİSİ

Raporda ayrıca, Doğu Avrupa ülkelerinin ekonomilerinin yüzde 30,7 küçülmesi bekleniyor. Dünya ekonomisindeki büyümenin ise bir önceki tahmine göre yüzde 1’lik bir azalışla yüzde 3 olacağı öngörülüyor. Emtia fiyatlarından da örnekler verilen raporda, savaşın başlamasının ardından doğal gazın yüzde 65, kömürün yüzde 40, buğdayın yüzde 40 ve brent petrolün yüzde 30’a varan oranda arttığı açıklandı. Şubat ayına göre, Ukrayna limanlarındaki ticaretin yüzde 82, Rus limanlarındaki ticaretin ise yüzde 45 azalmasından dolayı Karadeniz’de yapılan deniz ticaretinin azaldığı belirtildi.

Dünya Bankası raporunda, Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle enerji fiyatlarındaki artışın temiz ve güvenilir olan yenilebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımın önemini gösterdiğinin altı çizildi. Sosyal politikaların artırılması gerektiğinin vurgulandığı raporda, ekonomik toparlanmanın eğitim, sağlık ve dijital altyapı yatırımlarıyla mümkün olduğu belirtildi. Raporda, ayrıca kurumların güçlendirilmesi gerektiği çağrısı yinelendi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde