NATO Genel Sekreteri, Türkiye'ye geliyor
DÜNYA / 20 dk. önce
NATO Genel Sekreteri, Türkiye'ye geliyor
TBMM'de yeni dönem
GÜNDEM / 1 saat önce
TBMM'de yeni dönem
İYİ Parti binasına saldırı davasında karar
GÜNDEM / 1 saat önce
İYİ Parti binasına saldırı davasında karar
Gözler Kılıçdaroğlu'nda: MYK'yi açıklayacak
GÜNDEM / 4 saat önce
Gözler Kılıçdaroğlu'nda: MYK'yi açıklayacak
HABERLER>EKONOMİ
30 Ocak 2021 Cumartesi - 09:24

Pandemide prezervatif ithalatı arttı

Pandemi yılı olan 2020'de Türkiye'nin net prezervatif ithalatı bir önceki yıla göre yüzde 33 artışla 584,4 tona yükseldi. Söz konusu üründe ithalat, kriz yılları olan 2018 ve 2019'da ciddi şekilde düşmüştü.

Pandemide prezervatif ithalatı arttı

Corona virüsü salgını tüm dünyada hayatı alt üst ederken, çeşitli ürünlerin tüketim miktarlarında da ciddi değişimlere neden oldu. Bu ürünlerden biri de gebeliği ve cinsel yollarla bulaşan hastalıkları önlemek için kullanılan prezervatif (kondom).

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bugün açıkladığı aralık ayı dış ticaret verilerinde yer alan bilgilere göre, karantina önlemleri nedeniyle evde kalınan sürenin fazlasıyla arttığı 2020’de Türkiye’nin prezervatifte net ithalatı, 2019 yılına göre yüzde 33’lük artışla 584,4 ton olarak gerçekleşti.

#reklam#

Avrupa ülkelerine kıyasla prezervatif kullanımının düşük olduğu Türkiye’de, döviz kurlarında artışa ve ekonomik krize paralel olarak 2018 ve 2019’da bu üründe fiyat artarken ithalat miktarı gerilemişti.

Türkiye’ye gelen turist sayısının bir önceki yıla göre yüzde 72 oranında gerilediği 2020’de kaydedilen artış dikkat çekti.

2 YILDIR DÜŞÜŞTEYDİ

Böylece, ekonomik krizin etkili olduğu 2018 ve 2019 yıllarında gerileyen prezervatif ithalatı, 2020’de ciddi bir yükseliş kaydetmiş oldu.

2020’de Türkiye’nin prezervatif ithalatı 603,4 ton, ihracatı ise 19 ton, net ithalat, yani ithalat eksi ihracat, ise 584,4 ton oldu. Sadece ithalattaki yıllık artış yüzde 25 olarak kayıtlara geçti.

2020’de değer olarak ise 10,3 milyon dolarlık prezervatif ithal edildi. Bir yıl önce bu rakam 9,1 milyon dolardı.

Türkiye’nin net prezervatif ithalatı bir önceki yıla göre 2018’de yüzde 10,2, 2019’da ise yüzde 12,5 oranında gerilemişti.

#reklam#

TÜİK verileri, prezervatif ithalatının 2014'te 680.4 tonla zirveyi gördükten sonra düşüş trendine girdiğini gösteriyor. 2020’de bu trend değişmiş oldu.

GERİ ÇEKME EN YAYGIN YÖNTEM

Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü tarafından yapılan 2018 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması (TNSA) verilerine göre, son beş yılda 15-49 yaş grubundaki halen evli kadınlar arasında gebeliği önleyici yöntem kullanımı yüzde 74'ten yüzde 70'e geriledi.

Bu grupta, erkek kondomu kullanımı oranı yüzde 16'dan yüzde 19'a yükseldi. Ancak en yaygın aile planlama yöntemi yüzde 20 ile “geri çekme” olmaya devam etti. Üçüncü yöntem yüzde 14 ile “rahim içi araç”, dördüncü en yaygın yöntem yüzde 10 ile tüp bağlanması oldu.

Türkiye, ihtiyacı olan prezervatifi büyük oranda ithal ediyor, yurt içinde büyük ölçekli bir üretim bulunmuyor.

AYRICALIKLI ÜYELİK
Patronlarla ilgili güncel, ekonomi, finans konularından haberdar olmak ister misin?
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR


Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM

BENZER HABERLER

Turizmcinin krizdeki kaybı 22.4 milyar dolar
Son dakika… Hazine ve Maliye Bakan Yardımcıları görevden alındı
Burada filtre kahve 366 TL
Hukuk reformunun detayları ortaya çıktı! Pakette hangi düzenlemeler yer alacak?
Fiyatı 25 liradan 65 liraya çıktı! Ayçiçek yağı zam şampiyonu
AVM esnafının yürek yakan çığlığı: Ödeyemiyorum arkadaş, ödeyemiyorum
Aras Kargo'da 'Toplu İş Sözleşmesi' görüşmelerinde anlaşmaya varıldı; net yüzde 24 zam yapıldı
Milli Savunma Bakanlığı’ndan Fiat ve İveco'ya ihale yasağı
PTT ucuz ayçiçek yağı satışına başlıyor
Patronlar Dünyası Külliye'den bildiriyor 
GÜNDEM / 3 saat önce
Patronlar Dünyası Külliye'den bildiriyor 
Hafize Gaye Erkan, Merkez Bankası'nın ilk kadın başkanı olacak 
GÜNDEM / 2 saat önce
Hafize Gaye Erkan, Merkez Bankası'nın ilk kadın başkanı olacak 
Mehmet'in Gezegeni
GÜNDEM / 4 saat önce
Mehmet'in Gezegeni
Advertisement
MİT Başkanı Hakan Fidan, Dışişleri Bakanı oluyor
GÜNDEM / 8 saat önce
MİT Başkanı Hakan Fidan, Dışişleri Bakanı oluyor
NATO Genel Sekreteri, Türkiye'ye geliyor
DÜNYA / 20 dk. önce
NATO Genel Sekreteri, Türkiye'ye geliyor
ABD'de silahlı saldırılarda 5 ayda  17 bin 737 kişi öldü
DÜNYA / 34 dk. önce
ABD'de silahlı saldırılarda 5 ayda 17 bin 737 kişi öldü
Twitter'ın güvenlik şefi istifa etti
DÜNYA / 1 saat önce
Twitter'ın güvenlik şefi istifa etti
Garanti BBVA sendikasyon kredisini ESG kriterleri odağında yeniledi
PATRONLAR / 1 saat önce
Garanti BBVA sendikasyon kredisini ESG kriterleri odağında yeniledi
Patronlar Dünyası uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Ana Sayfa Patronlar Ekonomi Finans Gündem Dünya Spor Medya Tekstil İşte Başaranlar Aktüel
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva
X

AYRICALIKLI ÜYELİK

Patronlarla ilgili güncel, ekonomi, finans konularından haberdar olmak ister misin?
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol