PPK toplantısı öncesi Dolar/TL temkinli

PPK toplantısı öncesi Dolar/TL temkinli

ABD Merkez Bankası’ndan (Fed) faiz indirim beklentileri nedeniyle küresel piyasalarda gözlenen olumlu havaya paralel yönünü aşağı çeviren Dolar/TL 5.80’in altında…

PPK toplantısı öncesi Dolar/TL temkinli
16px
24px
11.06.2019 10:42
ABONE OLgoogle

ABD Merkez Bankası’ndan (Fed) faiz indirim beklentileri nedeniyle küresel piyasalarda gözlenen olumlu havaya paralel yönünü aşağı çeviren Dolar/TL 5.80’in altında hareketini sürdürüyor.

Amerika ile Türkiye arasındaki gelişmeler yakından takip edilirken, yarın açıklanacak TCMB faiz kararı öncesinde piyasada temkinli tutumların öne çıktığı görülüyor.

ABD’li yetkililer Arizona’daki ABD hava üssünde Türk pilotlarının F-35 savaş uçakları eğitiminin beklenenden daha hızlı durma noktasına geldiğini belirtirken, Pentagon pilotların artık bu üste uçmadığını açıkladı.

Öte yandan ABD Savunma Bakanı görevini vekaleten yürüten Patrick Shanahan geçen hafta Cuma günü Türkiye’ye ilettiği mektuba ek olarak gönderilen “Türkiye’nin F-35 programına katılımının kademeli olarak sonlandırılması” başlıklı nota göre 31 Temmuz’da ABD’de F-35 eğitimi alan Türk personelin ABD’den ayrılması öngörülüyor.

ABD’nin S-400 mektubuna Türkiye’den henüz yanıt yok: “CAATSA yaptırımları” nedir ve “mektup” neden önemli?

Konu hakkında yorum yapan bir bankacı, “Piyasa reaksiyonu Fed’in faiz indirim sürecinin etkisinin şu anda F-35 konusunun önüne geçtiğine işaret ediyor. Ancak bir yaptırım gelmesi halinde tabii ki olumsuz fiyatlama göreceğiz” dedi.

Integral Yatırım’ın notunda küresel piyasalarda doların çok güçlü olmamasının içeriyi rahatlattığı ancak TL varlıklardaki belirsizlikler sürdüğünden kurun geri çekilmelerde zorlandığı belirtildi.

TCMB’nin yarınki PPK toplantısı öncesi kurda temkinli seyir izlenebileceği belirtilen notta, “Dolar/TL’de yakın direnç noktası 50 günlük ortalamasının geçtiği 5.90 seviyesi. Bu seviyenin üzerine yükselmekte zorlandığı sürece yukarı yönlü eğilim zayıf kalabilir” denildi.

Teknik beklentilerinde kurum “Dolar/TL kuru 14 ve 50 günlük ortalamalarının altında seyretmeye devam ediyor. En yakın direnç noktası 50 günlük ortalamasının geçtiği 5.90 seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviyenin üzerine yükselmekte zorlandığı sürece yukarı yönlü eğiliminde zayıf kalabilir. Geçtiğimiz hafta 5.65 seviyesine kadar gerilen kur için burası destek konumunda ve bu destek noktasının üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü hareketini sürdürmesi beklenebilir. Ara destek olarak, 5.75 / 5.72 / 5.65 seviyeleri izlenebilir.” dedi.

Merkez Bankası’nın 12 Haziran’daki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini yüzde 24 seviyesinde sabit tutması beklenirken, yılın kalanında indirim beklentileri 250 baz civarında bulunuyor.

Reuters’ın toplam 16 kurumun katılımı ile gerçekleştirdiği ankette 14 katılımcı politika faizinin %24 seviyesinde sabit tutulmasını beklerken, bir kurum politika faizinde 50 baz puan, bir katılımcı ise 75 baz puanlık indirim bekliyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde