Oto galerilerinin yeni oyunu! Yasağı nasıl deldiler?

Oto galerilerinin yeni oyunu! Yasağı nasıl deldiler?

Matrah düzenlemesinin ardından bayide "Yok" denilen araçlar yine galerilerden çıkarken, 6 bin km sınırı da delindi. İlanda araç km'sine 6 bin yazan galeriler panellerinde ise aracın 6 km olduğunu göstermekten çekinmiyor

Oto galerilerinin yeni oyunu! Yasağı nasıl deldiler?
16px
24px
30.11.2022 07:41
ABONE OLgoogle

Sıfır otomobillerde stokçuluk yine boy gösterdi. Otomobillerde ÖTV matrahı düzenlemesinin ardından bazı modellerde fiyatlar düşse de bayilerde yine sıfır araç bulmak imkânsız hale geldi.

Sabah'tan Betül Alakent'in haberine göre bayi-galerici kardeşliğiyle oluşan tatlı kâr, Ticaret Bakanlığı'nın tüm yaptırımlarını deldi. Birçok bayinin "Elimizde yok" dediği modeller ise yine galericilerden çıktı.

YÜZLERCE SIFIR ARAÇ

Hatırlanacağı üzere Ticaret Bakanlığı bayi-galeri fırsatçılığını bozmak için sıfır araçlarda 6 bin kilometre ve 6 ay sınırı getirmişti. Ancak uyanık bayi ve galeriler bunun da arkasından dolanmanın yolunu buldu.

Öyle ki Sahibinden.com'da 2022 model yüzlerce sıfır araç bulunuyor. Bu araçlarda kilometre bilgisi olarak 6 bin ve üzeri yazılıyor. Ancak ilanı tıkladığınızda gösterge panellerinde araçlar 100 km'yi dahi bulmuyor.

İçlerinde 6 kilometre olan araç da var 30 kilometre olan da… Bazı galeriler ise ilan bilgilerinin açıklama kısmında aracın gerçek kilometresini belirtiyor.

FİYAT BAYİ İLE AYNI

Araçların fiyatları ise bayilerin mevcut liste fiyatları ile ya aynı ya da modeline göre 5-10 bin TL daha uygun. Ancak bazı araçları bayilerin işbirliğinde 5-6 ay önce alan galericiler, o dönemin fiyatlarına göre aldıkları araçlarda ciddi kâr elde ediyor.

NOTERDE SORUN OLMAZ

Bu galerilerden birini aradık. İlanda kilometre bilgisi 6001 olarak geçen, 1.0 Nissan Micra aracın kilometresini sorduk. Galeride çalışan personel, "Araç panelinde görülen 10 km bilgisi doğrudur.

Yasak olduğu için ilana 6001 km yazmak zorunda kaldık. Bu aracı bayide bulmanız biraz zor" şeklinde bilgi verdi.

Bir başka galeriye ise 62 km olan bir Toyota Yaris araç için aradık. Aracın km bilgisini notere nasıl kaydettireceğimizi sorduğumuz galerici, "62 km olarak yazılır çünkü araç galerinin değil bir arkadaşımızın.

Bu 6 bin km sınırı galericiler için geçerli, bireyselde bir zorunluluk yok" ifadelerini kullandı.

EŞ, DOST, ÇALIŞANA KAYDEDİYORLAR

Sektörden edindiğimiz bilgilere göre araçlarda 6 bin km sınırı nedeniyle bayiden aracı alan galerici, otomobili galeriye değil eş, dost, çalışanın üzerine kaydediyor.

Galerilerdeki 6 bin km altı ve 2022 model 10 aracın 7'si bu şekilde eş, dost üzerine alınıyor. Ancak denetimler olduğu için galeriye kayıtlı araçların da olması gerekiyor.

O nedenle üçü de galeriye kaydediyor. Otomobilin ücreti de yine galeriye ödeniyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde