Otel, AVM, rezidans olacaktı! Tartışmalı Etiler Polis Okulu arazisinin planları iptal

Otel, AVM, rezidans olacaktı! Tartışmalı Etiler Polis Okulu arazisinin planları iptal

İstanbul Beşiktaş’taki eski Etiler Polis Meslek Yüksekokulu arazisine otel, AVM ve rezidans yapımının önünü açan imar planları iptal edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı planlar, mahkeme tarafından kamu yararına, şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına aykırı bulundu.

Otel, AVM, rezidans olacaktı! Tartışmalı Etiler Polis Okulu arazisinin planları iptal
16px
24px
23.11.2019 06:25
ABONE OLgoogle

Beşiktaş Akat Mahallesi'nde bulunan yaklaşık 30 bin metrekarelik Etiler Polis Meslek Yüksekokulu, arazisinin “riskli alan” ilan edilmesinin ardından 2014 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kapatıldı. Yapılan protokol ile arazi İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) devredildi.

30 bin metrekarelik arazi, 4 Nisan 2018 tarihinde İBB tarafından hasılat paylaşımı yöntemi ile ihaleye çıkarıldı.

İHALEYİ KİPTAŞ KAZANMIŞTI

İhaleyi İBB şirketlerinden KİPTAŞ, 2 milyar 660 milyon liralık teklifi ile kazandı. KİPTAŞ daha sonra projenin yapım işini Astaş ile Yapı & Yapı ortaklığına verdi. Okulun yıkılmasının ardından inşaat çalışmalarına başlanan arazide yüksekliği 35- 40 kat arasında değişen 3 gökdelenden dikilmesi planlanıyordu.

Projenin iki bloğunda 251 rezidans yer alacaktı. Mandarin Oriental Hotel Group da bir kuleyi 156 oda, 16 süitten ve üç restoran oluşan bir otel olarak işletecekti. Dev projenin altında ise üç katlı bir alışveriş merkezi yer alacaktı.  KİPTAŞ, Erdoğan'ın uyarılarını dinlemiyor! İBB iştiraki Kiptaş, Etiler Polis Okulu arazisine 3 gökdelen yaptırıyor!

Etiler Polis Meslek Yüksekokulu, arazisinin “riskli alan” ilan edilmesinin ardından 2014 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kapatıldı

PLANLAR İSTİNAFA TAŞINDI 

Polis okulu arazisinde yapımına başlanan otel, AVM ve rezidans projesinin önünü açan imar planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2012 yılında yapıldı. Mimarlar Odası ve Şehir Plancılar Odası, bu plan değişikliklerine karşı 6 Mayıs 2013 tarihinde dava açtı.

Dava kapsamında alınan iki bilirkişi raporunda da planların, şehircilik ilkelerine ve hukuka aykırı olduğu saptandı. Ancak İstanbul 7. İdare Mahkemesi, 30 Ekim 2018 tarihinde davanın reddine karar verdi. Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası da İstanbul 7. İdare Mahkemesi'nin kararını istinafa taşıdı.

Başvuruyu değerlendiren İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 4. İdare Dava Dairesi, 20 Eylül 2019 tarihinde verdiği kararla dava konusu planları iptal etti.  Etiler Polis Meslek Yüksekokulu arazisi kaç milyara satılıyor?

Polis okulu arazisinde yapımına başlanan otel, AVM ve rezidans projesine karşı Mimarlar Odası ve Şehir Plancılar Odası 6 Mayıs 2013 tarihinde dava açtı.

MAHKEME YÜZEYSEL DEĞERLENDİRME YAPMIŞ 

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 4. İdare Dava Dairesi'nin kararında “İstanbul 7. İdare Mahkemesi kararının bilirkişi raporlarındaki tespitler dikkate alınmadığı gibi dikkate alınmamasının yeterli ve geçerli gerekçelerine kararda yer verilmeyerek dava konusu plan kararlarının yüzeysel bir değerlendirmesi yapılarak hüküm kurulduğu görüldüğünden…” denilerek dava konusu işlemde kamu yararına, şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına uyarlık bulunmadığına hükmedildi. Aksi yöndeki mahkeme kararında isabet görülmediğine karar veren dava dairesi, yargılama konusu işlemi iptal etti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yaptığı planlar, mahkeme tarafından kamu yararına, şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına aykırı bulunarak iptal edildi.

Özleö Güvemli/Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde