Orkun Çetinkaya: Türkler büyük ve yeni model uçak seviyor...

Orkun Çetinkaya: Türkler büyük ve yeni model uçak seviyor...

Özel jetle seyahat etmek son zamanlarda oldukça popüler hale geldi. Pandemi ile birlikte talepte artış yaşanan iş jetlerinde en fazla hangi modeller tercih ediliyor?

Orkun Çetinkaya: Türkler büyük ve yeni model uçak seviyor...
16px
24px
29.07.2022 14:40
ABONE OLgoogle

Türkiye’nin en büyük iş jeti kiralama şirketlerinden BikiniJet'in yönetici ortağı Orkun Çetinkaya ile özel jet sektörüne olan ilginin nedeni sorduk. 

BikiniJet ne zaman kuruldu?

BikiniJet 2013 yılında kurulmuştur ve faaliyet alanlarını geliştirerek her geçen yıl büyümeye devam ediyor. 

BikiniJet fikri nasıl ortaya çıktı?

10 yıl pilotluk mesleğine devam ettikten sonra 2010 yılında pilotluk mesleğine artık çok fazla ilerlenecek bir mesafe kalmadığını düşünerek; kendi havacılık şirketimi kurdum. Burada Türkiye ve Dünya çapındaki havayollarına pilot ve teknisyen kiralama ve uçuş eğitimleri vermeye başladık.

Sizi rakiplerinizden ön plana çıkartan özelliğiniz nedir?

En önemli özelliğimiz verdiğimiz sözü tutmamız. Uçak sahibini de müşterilerimizi de hiçbir zaman mağdur etmeyiz. Herhangi bir teknik ya da operasyonel aksaklık durumunda dahi müşterilerimize vadettiğimiz uçağın aynısını ya da daha üst seviyede bir uçağı temin ediyoruz.

Kullandığımız tüm uçakların uçuş ekiplerinin eğitim ve tecrübe seviyelerini, uçakların bakım ve periyodik kontrollerini takip edip, gerekli iç denetimimizi geçemeyen hiçbir uçağı müşterilerimize sunmayız, geçemeyenleri kendi “black list” ekliyoruz.

Uçuşun uzunluğu, gidilecek yer ve kişi sayısına göre müşterilerimize “tailor made” bir danışmanlık hizmetini en uygun fiyata sunuyoruz.

Özel uçaklara olan talep son zamanlarda neden arttı?

Pandemi ile beraber sadece kendi ailesi ve arkadaşlarıyla seyahat etmek isteyen kişi sayısının artmasıyla özel uçaklara olan talepte arttı. Pandemi, 3.devrimin başlangıcını hızlandırdı. Zaman içerisinde bireyler daha lüks, daha konforlu seyahat arayışına girdiler ve pandemi dönemi bu arayışın hızlanmasını sağladı.

Türkler nasıl jetler tercih ediyor?

Türkler genelde büyük ve yeni model uçakları tercih ediyorlar.

Bizim Hawker 800XP ya da Learjet 60XR’ın altında uçan çok fazla müşterimiz yok.

En çok hangi tarz uçaklar tercih ediliyor?

Bizim filomuzda iki tane Global var. Global’lar ve Falcon 8X’ler çok yoğun uçuyor. Yani genelde super-midsize ve üzerinde menzili yüksek uçaklar tercih ediliyor.

Uçak sahibi iş insanı sayısında son yıllarda nasıl artış oldu?

Yeni nesil uçakların motor teknolojisindeki gelişmelerle beraber, uçakların fiyatlarının daha kabul edilebilir seviyelere düşeceğini düşünüyoruz. Amerika’da son yıllarda uçak alan insanların %90 ı bu uçaklara daha önce hiç binmemiş kişiler. Özel jet ve uçak fiyatlarının ulaşılabilir olması, özel uçak ve jet alımının artmasını da beraberinde getiriyor.

Özel uçakla seyahatin avantajları nelerdir?

Başka insanlarla seyahat etme mecburiyetini ortadan kaldırıyor ve farklı terminallerden seyahat avantajı sağlıyor. Özel uçak ile seyahat hiç kimse ile karşılaşmadan sadece kendi aile ve arkadaşlarınızla seyahat edebilme avantajı sağlar.

Ayrıca bu tarz uçaklar yatak odası olan, çocuklarınızla  daha rahat vakit geçirebileceğiniz yani daha konforlu bir seyahat avantajı da sunar.

İş jeti almak için kaç saat uçmak daha avantajlı?

Yılda 150-200 saat veya daha fazla uçuş gerçekleştiren iş insanı veya şirketlerin bir jet sahibi olmaları finansal açıdan daha doğru bir hamle olacaktır. Yılda 100 saatten az uçan kişi veya şirketlerin ise bir jet almak yerine iyi bir broker şirketiyle anlaşmaları finansal açıdan daha doğru bir fayda sağlayacaktır.

Bikinijet’in Kurucusu Orkun Çetinkaya kimdir?

İlk öğrenimini Diyarbakır’da tamamlayan Orkun Çetinkaya, liseyi Cağaloğlu Anadolu Lisesi’nde okudu. Lise hayatını başarılı bir şekilde tamamlayan Orkun Çetinkaya, üniversite sınavında, ilk 1000’e girerek Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümünü kazandı.

Üniversite yıllarında babasının etkisiyle yazlarını Amerika’da uçuş eğitimi alarak geçirirdi.

28 yaşında Boeing-737 uçaklarında kaptan oldu Orkun Çetinkaya. Akabinde 10 yıl süren yurt dışı deneyiminde Londra’da 7 yıl geçirdi.  Orkun Çetinkaya Avrupa’nın en büyük havayollarından birinde öğretmenlik ve yöneticilik yaptı. Bu sırada, akademik kariyerini de geliştiren Orkun Çetinkaya, Cranfield Üniversitesi’nde Air Transport Management yüksek lisansını tamamladı.  Orkun Çetinkaya bu sürenin ardından 3 yıl da İtalya’da yine aynı şirket bünyesinde yöneticilik yaptı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde