Ordu Büyükşehir Belediyesi'nde 'kadro' skandalı!

Ordu Büyükşehir Belediyesi'nde 'kadro' skandalı!

Kamuda çalışan sözleşmeli personelin kadroya alınmasına dair yasa teklifinin onaylanmasının ardından Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin iştirak şirketlerindeki 214 işçi belediye bünyesinde sözleşmeli personel yapıldı.

Ordu Büyükşehir Belediyesi'nde 'kadro' skandalı!
16px
24px
20.01.2023 07:36
ABONE OLgoogle

Kadroya geçirilen personele aynı gün ‘Sözleşmeniz iptal edilmiştir’ mesajı geldi. İşçiler haklarını geri almak için Ordu Büyükşehir Belediyesi önünde nöbet tutmaya başladı.

Kamuda sözleşmeli olarak görev yapan 458 bin 615 personelin kadroya alınmasına ilişkin yasa teklifinin kabul edilmesinin ardından, Ordu Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki ORBEL ve OSKİ’de çalışan çoğu mühendis 214 personele, belediye yetkilileri tarafından belediye kadrosuna geçecekleri müjdesi verildi.

Birgün'den Onur Durmuş'un haberine göre, daire başkanları tarafından belirlenen listede adı bulunan personele ‘sözleşmeli statüsünden kadro verilmesi’ sözüyle kendi birimlerinden istifa etmeleri istendi.

Kadroya geçme ümidiyle istifa dilekçelerini yazan personellere SGK tarafından Ordu Büyükşehir Belediyesi’nde sözleşmeli personel olarak atandıkları mesajı geldi. Ancak akşam saatlerinde SGK’dan personellere gelen yeni bir mesajda sözleşmelerinin iptal edildiği bilgisi verildi.

Siyasal baskılar sebebiyle alındığı iddia edilen bu iptal kararının ardından sadece 1 gün sözleşmeli olarak çalışan 214 işçi, kendilerine verilen hakkın geri alınmasına tepki gösterdi.

Belediye Başkanı ile görüşemediler

SGK tarafından sözleşmelerinin iptal edildiğini öğrenen işçiler, 18 Ocak gecesi Ordu Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplanarak Belediye Başkanı Hilmi Güler ile görüşme talebinde bulundu. Uzun süren bekleyişin ardından Güler ile görüşemeyen işçileri, belediye yetkilileri konferans salonuna çağırarak açıklama yaptı.

Verilmiş haklarının ellerinden alındığını söyleyen işçilerle Belediye Genel Sekreteri Sait İnan arasında zaman zaman gerginlik yaşandı.

İşçilerin ‘kayırma ve torpil’ endişesi

Torpil ve kayırmacılık yapılacağına dair endişelerinden bahseden işçiler, Sait İnan’a “Bu iptal kararını hangi siyasal baskı ile aldınız?” diye sordu.

Atamalarda aceleci davrandıklarını söyleyen İnan’ın “Artık bu işin dönüşü yok. En kötü kura çekeriz” demesi üzerinde işçiler duruma tepki gösterdi. Bir kadın işçinin İnan’a “Sizin kendi çocuğunuz böyle bir mağduriyet yaşasa üzülmez miydiniz?” demesi üzerine İnan, “Duygusal davranmanın anlamı yok” cevabını verdi. İşçilerin itirazlarının ardından toplantı hızlı bir şekilde bitirildi.

İsmini açıklamak istemeyen bir işçi, “Bize sizi kadroya geçireceğiz dediklerinde tüm ailemizle bu mutluluğu paylaştık. Çalışma arkadaşlarımızla kutlama bile yaptık. Bize kadro sözü vererek olan işimizden de istifa ettirdiler. Şimdi ellerinde bizi koşulsuz işten atmak için bir kozları var. Eğer biz bu direnişi sürdürürsek keyfi olarak bizi işten atabilirler. Zaten işsiz gözüküyoruz şu durumda. Bizi 1 günlüğüne sözleşmeli olarak çalıştırdılar ve bu artık bizim kazanılmış hakkımız. Bize kura dayatması yapıyorlar. 15 yıllık tecrübeli personelle yeni işe başlamış torpilli personel aynı torbadan kuraya girecekmiş. Burada büyük bir adaletsizlik var” dedi.

İşçilere kura için belge imzalatmaya çalıştılar

Sabah saatlerine kadar belediye binası önünde bekleyen belediye çalışanlarına, 02.00 sıralarında Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından kuraya katılmaları için doldurmaları gereken bir dilekçe örneği gönderildi.

Belediye tarafından gönderilen yazıdaki “İbraz ettiğim belgeden başka bir belgem yoktur” ibaresi sözleşmeli kadro verilen işçileri endişelendirdi. İşçiler, dilekçeyi imzalamaları durumunda haklarının elinden alınacağı gerekçesiyle bu talebi reddetti.

İnan: Zaten birçoğu referansla işe başlamıştı

Ordu Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Sait İnan ise yaptığı açıklamada, süreci doğru yönetemediklerini ve kargaşanın bu sebepten kaynaklandığını söyledi.

İnan, “Biz Meclis’ten bu karar hızlı çıkarsa hazırlıklı olalım diye bir çalışma yaptık. Kadroya geçirilmesi düşünülen personellere istifa dilekçesi yazdırdık ve bu isimlerin kadroya geçirileceğini SGK’ya bildirdik. Daha sonra bu uygulamaya itirazlar gelince SGK ile tekrar görüşerek bu işçilerin girişlerini iptal ettirdik. Bundan sonra kura çekmekten başka çare kalmadı. Noter huzurunda kura çekmeyi düşünüyor” dedi.

“Kura sisteminin adaletli olacağını düşünüyor musunuz?” sorusu üzerine Genel Sekreter İnan, “Tabii burada da bir soru işareti var. Tecrübe ve yeterlilik konusunda personel seçiminde bir tutarsızlık oluşabilir ama en sağlıklı olanı kura gibi görünüyor. İşçiler torpil yapılacağını öne sürüyor ama kura noter huzurunda olacak. Bu personellerin birçoğu zaten referansla işe başlayan kişiler. İsterseniz bunların akraba ilişkilerini size tek tek çıkartabilirim” sözlerine yer verdi.

Eyleme devam edecekler

Mesai saatlerinde istifa dilekçesini verdikleri işlerine devam eden Ordu Büyükşehir Belediyesi işçileri mesai saatleri bittiğinde haklı mücadelelerine belediye binası önünde devam edeceklerini açıkladı.

Kura çekimini reddeden işçiler, sözleşmeli kadroya alınmayan 250’ye yakın iş arkadaşlarının ise Belediye yetkilileri tarafından aranarak ‘Kadroya geçmek için başvuruda bulunun’ denildiğini ifade ettiler.

Sözkonusu 250 personelin de kadroya geçirilme talebiyle bu eyleme destek verecekleri öğrenildi.

CHP'li Adıgüzel: Tombala yöntemiyle kura çekiyorlar

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, "Mevzuat işçilerin tamamını almaya izin vermiyor deniliyor. Belediye başkanı ve eski bakan Hilmi Güler, telefonu kaldıracak ve Erdoğan'ı arayarak böyle bir sorunum var diyecek. Hükümet Sistemi'ni işleri hızlandırmak için getirmemiş miydiniz? Erdoğan, kararnameyle bu işçilerin hepsini işe alsın. Eğer bunu yapamıyorsan eski bakanım diye ortada gezmeyecekler. Biz bu süreci takip edeceğiz. Bu işi çözmezlerse başlarına fena çorap öreceğim. Emek vermiş insanlardan bahsediyoruz. Siz tombala yöntemiyle kuradan bahsediyorsunuz" dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde